Lyssna på barnen! Annars …

Emelie Schepp har nu kommit ut med femte delen i serien om åklagare Jana Berzelius, Broder Jakob, en bok som är efterlängtad av många och en bok som inte gör någon besviken. De framgångsrika grundkoncepten från tidigare böcker finns kvar, men Schepp utvecklas som författare och blir allt bättre.

Här finns barndomen i centrum på flera olika sätt och det är något vi alla kan känna igen oss i; saker som hände då slår tillbaka på olika sätt i vuxen ålder, så är det för oss alla, men för en del kan konsekvenserna bli riktigt ödesdigra.

Nav i berättelserna är åklagare Jana Berzelius och hennes kontakter åt olika håll. Ett återkommande element som ger serien en egen prägel är relationen till grovt kriminelle Danilo Peña. Även om de som åklagare och brottsling hamnat på olika sidor av samhället hänger de samman i en gemensam våldsam barndom, en barndom som färgar deras vuxna beteende starkt, en historia som landat i starkt ömsesidigt hat men kanske också några delar syskonkärlek? Just nu har Jana som åklagare sett till att Danilo sitter fast på rättspsyk där han kämpar för att komma ut och hämnas men också blir en del av det fall som Broder Jakob handlar om.

En annan av Janas relationer är den med Per Åström, tidigare åklagarkollega och mycket mer än så för Jana som annars har så svårt för nära förhållanden. I samband med rättegången mot Danilo måste hon köra över Per som slutade som åklagare, som lämnade Jana och som nu finns i ett nytt förhållande och i verksamhet som advokat. Kan de trots allt hitta tillbaka till varandra?

En tredje central relation finns i hennes roll som förundersökningsledare och handlar om en grupp människor hos kriminalpolisen i Norrköping. Huvudpersoner här är kriminalkommissarie Henrik Levin, som lever ett bra liv med fru Emma och barnen Felix, Vilma och lilla Vilgot, och Henriks kollega kriminalinspektör Mia Bolander som tvärt om har ett rätt stökigt privatliv och ibland är överdrivet engagerad i nästa Tinder-date. Med i gänget finns också utredningschefen Gunnar Öhrn, kriminaltekniker Anneli Lindgren, IT-forensiker Ola Söderström och rättsläkaren Björn Ahlmann.

Scenen är satt, dags för handlingen att börja. En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Strömmen i Norrköping. Andra offret på kort tid och mycket är lika: benen är hopsydda, någon vill få dem att se ut som sjöjungfrur, men varför? Och vad finns det för samband mellan offren, utredningsgruppen hittar ingenting. Och offren blir fler …

Så småningom hittar de en koppling till en bil som ägs av Simon Norell, en ung man som brutalt styckmördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena, på samma ställe som Danilo.

Emelie Schepp är mycket begåvad. Hon har en berättarteknik där vi ledigt rör oss mellan olika perspektiv, olika röster, olika parallellhandlingar som elegant flyter samman; en teknik som ger ett fantastiskt driv i berättelsen och när boken tar slut på sidan 388 undrar man bara vart dessa lästimmar tagit vägen. En liten svaghet är att det rätt tidigt i boken går att gissa sig till svaret på gåtan, men det spelar ingen roll; det blir väldigt spännande ändå. Broder Jakob är krimunderhållning på högsta nivå!

Emelie Schepp

Hon är född 5 september 1979 i Motala. Hon har tidigare arbetat som projektledare i reklambranschen men är i dag författare på heltid. 2013 debuterade hon med Märkta för livet, den första boken om åklagare Jana Berzelius. Hon gav ut den på eget förlag och sålde 40 000 exemplar på sex månader och fick naturligtvis snabbt förlagsavtal. 2015 kom den andra delen, Vita Spår, 2016 Prio ett, 2017 Pappas pojke och nu alltså den femte delen, Broder Jakob. Böckerna har sålts till 30-talet länder och hamnat på en hel del topplistor, sålts i mer än 1,5 miljoner exemplar. Schepp utsågs till Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018. Emelie Schepp bor i Motala med sin familj.

Anders Kapp, 2019-04-04

Bokfakta

  • Titel: Broder Jakob.
  • Författare: Emelie Schepp.
  • Utgivningsdag: 2019-03-21.
  • Förlag: HarperCollins.
  • Antal sidor: 388.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...