Sofie Sarenbrant – mästerkock som levererar!

Med nya boken Skamvrån är populära huvudpersonen kriminalinspektör Emma Sköld tillbaka i sitt sjunde fall. Flera dödsfall och försvinnanden, till synes utan samband. Händelser i Stockholm och mörka hemligheter i Dalarna. Allt fler pusselbitar som inte hör ihop samtidigt som familjelivet trasslar.

Naturligtvis ser Sofie Sarenbrant till att de olika ingredienserna så småningom smälter samman till en helhet, men vägen ditt är fylld av dramatik, spänning och överraskande vändningar.

Grundtemat handlar denna gång om psykisk ohälsa, hopplöshet och tankar på självmord.

En 13-årig flicka ligger på en räls i Bromma, sluter ögonen och hör hur spårvagnen närmar sig. I Dalarna sitter en medelålders man i en djup grop i skogen, förtvivlad, han kan inte ta sig därifrån. Finns det något samband? Varför finns de i dessa hopplösa situationer? Kommer de att överleva?

De två känner inte varandra, men något gemensamt har de. Kriminalinspektör Emma Sköld försöker hitta svar innan det blir för sent men turerna blir många och en del av alla frågor tränger in i hennes egen familj.

Arkitekturen är fantastisk, Skamvrån är strukturell state-of-the-art, en lärobok för moderna spänningsromaner: Korta kapitel och snygga perspektivväxlingar mellan olika berättarröster i olika grupper. Först naturligtvis de nära, ”familjen” som läsarna av serien redan känner väl men som samtidigt utvecklas över tid, Emma själv, Nyllet som numera är ett ex men ändå nära, på föräldraledighet med deras gemensamma barn, Emmas syster Josefin och hennes familj, de närmaste kollegerna. Relationerna inom ”familjen” och deras utveckling över tid är ett viktigt inslag som håller läsarna kvar i serien men samtidigt får den delen inte dominera för mycket över fallet, det specifika för den enskilda boken.

Den andra gruppen röster är offren som här ges utrymme att utvecklas till individuella karaktärer; allt från en extremt framgångsrik karriärman i medelåldern till en 13-årig flicka; så olika men så småningom uppstår det ändå något gemensamt.

Sedan ska också förövarna ges utrymme för sitt perspektiv samtidigt som en fjärde del är en tidsförskjutning, ett trauma för länge sedan som skapar den kraft som leder till katastrofen.

Till detta kryddas anrättningen med ett aktuellt tema som är viktigt och som många läsare kan relatera till; i detta fall psykisk ohälsa och självmord, hur det kan uppstå, utvecklas och ge förödande konsekvenser.

Därmed har vi fem delar som en riktigt skicklig kock, och Sofie Sarenbrant är en mästerlig kock, kan föra samman till en riktig attraktiv anrättning där de olika komponenterna gifter sig med varandra i ett ökande tempo, som gör boken omöjlig att lägga ifrån sig, fram till en dramatisk upplösning med både glädje och tårar. Hög språkkompetens är ett nödvändigt redskap som hon också förfogar över.

Som efterrätt serverar Sarenbrant också en gigantisk cliffhanger som innebär att läsningen av nästa bok är ett absolut måste.

Underhållningslitteratur när den är som bäst!

Anders Kapp, 2019-05-23

Bokfakta

  • Titel: Skamvrån.
  • Författare: Sofie Sarenbrant.
  • Utgivningsdag: 2019-05-20.
  • Förlag: Bookmark.
  • Antal sidor: 407.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...