Ray Celestin

Ray Celestin är engelsk författare som från noveller och filmmanus nu kompletterat med kriminalromaner. Debuten med ”Yxmannen” fick mycket stor framgång, prisbelönt på flera håll och utsågs av Svenska Deckarakademin till Bästa översatta kriminalroman 2016.

”Yxmannen” utspelar sig i New Orleans 1919 och en av huvudpersonerna är faktiskt Louis Armstrong som fungerar som en sorts Watson till en ung Sherlock Holmes-älskande privatdetektiv. I boken stavas hans namn konsekvent Lewis och det är ingen slump. Lewis mamma Maryann säger att det är viktigt att sonen uttalar sitt namn med ett s på slutet, på engelskt sätt, inte franskt, för det uttalet var överklassens.

Yxmannen fanns i verkligheten. Han mördade italienska familjer med yxa, som han lämnade kvar på brottsplatsen och lade dit ett par tarotkort som sin signatur. Men eftersom han älskar jazz så ska han lämna dem ifred som spelar jazz hemma.

Det ska bli fyra böcker där Lewis Armstrong är med i alla, och ett par av de andra huvudpersonerna också. Nummer två, ”Dead man’s blues”, har redan kommit ut i England och den kommer på svenska i september under titeln ”Mafioso”

Celestin följer Armstrong genom tid och geografi; från New Orleans 1919 till Chicago 1928, vidare till 40-tal i New York och den avslutande delen i Los Angeles 1967. Han räknar med att det tar två år att skriva varje del så det dröjer ett tag innan vi kan läsa hela serien.

Ray Celestin är född i södra London 1978 och bor i London, men familjen har grekiska rötter.

Anders Kapp, 2017-08-20

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *