Ray Celestin

Ray Celestin är engelsk författare som från noveller och filmmanus gick vidare till romankvartetten ”City Blues Quartet”, en amerikansk historik om brottslighet, vänskap, jazzmusik och det amerikanska samhällets utveckling via fyra nedslag: Yxmannen som kom på svenska 2016 och utspelar sig i New Orleans 1919, Mafioso, 2017, utspelar sig i Chicago 1928, Gangsterns klagan, 2019, utspelar sig i New York 1947, och avslutande Djävulsvind, 2022, utspelar sig i Los Angeles 1967. Serien har fått mängder av priser runt om i världen. Debuten med Yxmannen utsågs av Svenska Deckarakademin till Bästa översatta kriminalroman 2016.

Serien har två genomgående huvudpersoner. Vi får följa Ida Young (från början Davies) som under den långa resan går igenom en hel del prövningar. Att som svart ung kvinna ta sig fram i rättsväsendet är inte enkelt men så småningom blir hon mycket respekterad för sin skicklighet och sin starka moral och lyckas bygga upp en egen detektivbyrå. I avslutande boken är hon inte ung längre, har sålt byrån och dragit sig tillbaka som pensionär i Los Angeles. Men pensionärstillvaron avbryts.

Hon växer upp i New Orleans med en pappa som var musiklärare och han upptäckte en ung strulpojke med stor talang, Louis Armstrong (från början stavas hans namn konsekvent Lewis och det är ingen slump. Lewis mamma Maryann säger att det är viktigt att sonen uttalar sitt namn med ett s på slutet, på engelskt sätt, inte franskt, för det uttalet var överklassens), som han engagerade sig i. Lewis blev mer eller mindre inkluderad i familjen, Ida och han blev nästan syskon och de har varit nära vänner genom hela livet. Utöver sin välkända musikerkarriär är han i denna serie en sorts doktor Watson till Ida.

Celestin är rätt extrem på många sätt, han håller en osannolikt hög nivå på researcharbetet men det finns också ett rätt detaljerat regelverk där till exempel varje bok präglas av en specifik tid, en plats, en årstid, ett väder men också av en med bokens handling samtida låt som styr bokens språkliga melodi i handling och tempo. Jag rekommenderar verkligen han webbsida där det finns en hel del sidomaterial som referenslistor, kartmaterial, bildgallerier och spellistor till böckerna.

Det finns något vetenskapligt i hans sätt att arbeta som lätt skulle kunna resultera i riktigt tråkiga texter med uppräkningar av alla de detaljer han forskat fram men så är det inte alls. I stället använder han så skickligt allt detta material till att ge läsaren en fantastisk närvaro; i läsningen lever man verkligen på de platser och i de tider som han beskriver, man känner närvaron i miljöerna och tidsandan i det som händer på riktigt i New Orleans, Chicago, New York och Los Angeles med allt det vackra och allt det riktigt hemska.

En central del av kvartetten är skildringen av den amerikanska maffians utveckling under 1900-talet och nära kopplat till detta det amerikanska samhällets utveckling. Här finns en väl studerad och kritisk hållning kring samhällsförändringar som drabbar många svaga i samhället. Ibland balanserar han på gränsen till konspirationsteoriernas farliga värld, men han balanserar väl. En del av händelserna i serien som kan förefalla som absurda påhitt av en alltför fantasirik författare är faktiskt både verkliga och väldokumenterade. Att skilja på vad som är fiktion och vad som är verklighet i hans texter är inte enkelt men det utgör också ett fascinerande element i läsningen.

Ray Celestin är född i södra London 1978 och bor i London, familjen har grekiska rötter.

Anders Kapp, 2017-08-20 (uppdaterad 2022-04-13)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...