Spänningshettan stiger i Norrland

Utan att ha några siffror känns det som om Norrland just nu tagit täten i svensk spänningslitteratur, det är många berättelser som använder norra Sveriges dramatiska miljöer som fond till sina texter i dessa tider. Och det verkar vara den del av landet som är allra mörkast och kallast, Norrbottens län, som också är allra hetast. Varför inte köra ett nordligt tema på din läsning, idag kommer Kapprakt med en del tips om nordlig spänning. Här får du möta 18 aktuella författare som alla placerar sina berättelser i norra Sverige.

Norrland bestå av fem olika län och låt oss vandra från söder och röra oss norrut. (Titlarna länkar till recensioner och ibland länkar författarnamnet också till presentationer.)

Södra Norrland

Jag inte stött på någon aktuell spänning i södra delarna av Gävleborg, men däremot finns det fynd i Hälsingland där Hudiksvalls deckardrottning Gabriella Ullberg Westin regerar. Förra våren kom Ett enda andetag och om den skrev jag bland annat:

”Vilken timing! En global pandemithriller som kommer ut mitt i en grasserande global pandemi. Johan Rokka vid Hudiksvallspolisen och än mer hans kollega Janna Weissmann ställs inför enorma utmaningar när ett globalt medicinskt hot får sitt epicentrum på glesbygden utanför denna hälsingestad. Gabriella Ullberg Westin har verkligen lyckats med en råstark intrigkonstruktion. Det är bara att hoppa på tåget, jag kan garantera en spännande resa!”

Snart är det dags igen, i april kommer När vi faller, sjunde delen i hennes serie, och hon fångar än en gång aktuella teman, här finner vi bland annat ett bitcoincentrum utanför Hudiksvall.

Västernorrland

Susanne Fellbrink Foto Emmelie Hedenstrom

I den södra delen av länet har Susanne Fellbrink snabbt etablerat sig som Sundsvalls deckardrottning. Alldeles nyss kom hennes tredje bok, Än klämtar klockan, där vi åter får träffa Cilla Fallander som hamnar mitt i dramatikens centrum när hon står på scen framför nyårsfirande gäster på Hotell Södra Berget; sekunderna innan midnatt tystnar de nyss stojande människorna, under en kort paus i snöstormen ser alla något hemskt utanför fönstren.

”Bland mycket annat är denna berättelse en käftsmäll för cyniska delar av musikindustrin, men här finns också mycket värme och humor, liksom massor av spänning naturligtvis. Det är dessutom författarens bästa bok hittills.”

En bit norrut kommer vi till Höga kusten och där finner vi en av fjolårets absolut starkaste debutanter, Lina Areklew, som tillbringade uppväxtens somrar på Ulvön och där utspelar sig också huvuddelen av handlingen i debutromanen Ur askan. Fler delar i en serie är på väg, men jag vet inte när nästa del kommer.

”En fantastisk berättelse, riktigt välskriven och spännande med många överraskande kurvor. Genomgående finns här otroligt skickliga karaktärsteckningar, imponerande miljöskildringar, främst från Ulvön, och en genomtänkt berättarteknik där många olika perspektiv i olika tider hjälps åt att bygga spänning för en ivrigt bladvändande läsare på vägen mot en dramatisk upplösning med en ljuvlig twistkaramell mot slutet.”

Vi rör oss inåt landet, kommer till Ådalen och hittar naturligtvis Tove Alsterdals Rotvälta, utsedd till bäst i Sverige 2020. Efter ett antal framgångsrika och prisbelönta fristående böcker har författaren inlett en serie i det område där hon också har en del av sitt boende sedan 20 år tillbaka. Huvudperson är Eira Sjödin, en polis i Stockholm som flyttar hem till Ådalen för att hjälpa mamma Kerstin som drabbats av begynnande demens och Eira har fått jobb på Kramforspolisen. Hon hamnar i ett svårt fall med kopplingar till hennes egen barndom. Ett citat ur recensionen:

”Eftersom det är Tove Alsterdal får vi naturligtvis en fantastiskt välskriven, spännande och fängslande berättelse att njuta av. Jag kommer tveklöst att följa den nya serien om Eira Sjödin och Ådalen.”

Nästa del heter Slukhål och ska komma ut under hösten.

Snart kommer mer Ådalsspänning när Ulrika Rolfsdotter debuterar med Rovhjärta i början av april. Detta är starten på en serie som är inspirerad av inspirerad av folktro, historiska mordfall och 1600-talets häxprocesser. Huvudpersonen Annie Ljung tvingas återvända från Stockholm till hembyn Lockne för att ta hand som sin dementa mamma (demens verkar vara rätt inne i genren just nu) och fångas av olika händelser som kopplar till hennes egen historia. Ska bli intressant att läsa.

Jämtland

Viveca Sten Foto Niclas Vestefjell

Vi kan faktiskt tacka pandemin för en ny spänningsserie från Åre. Storstjärnan Viveca Sten, känd i 40 länder för sin Sandhamnsserie, har också en bostad i Åre där hon valde att isolera sig. Naturligtvis ägnade hon mycket av tiden åt att skriva och det blev Offermakaren som kom ut i oktober, första delen på den nya serien Åremorden. Jag skrev bland annat:

”Det här är förstklassig spänningsläsning och det ska bli intressant att se om alla hennes läsare följer med henne från Sandhamn till Åre.”

Del två kommer i oktober i år.

I den södra delen av länet finns Härjedalen och en annan skidort, Vemdalen, som nu också fått sin egen deckarserie. Det är Sture Eriksson och Catharina Mann som debuterade i höstas med Den som ruvar på hämnd …, första delen av en serie med tidigare grävande journalisten Henning, återvändare till hembyn efter en brokig karriär, som huvudperson.

Ingrid Elfbergs tidigare böcker utspelar sig i Göteborg men med nya Dagbrottet som kom nu i december har hon startat en Jämtlandsserie med centrum i Östersund. Det är en storslagen konspirationsthriller på närmare 500 sidor som pendlar mellan en regional miljöstrid kring hotande gruvbrytning och internationell kriminalitet. Huvudperson är superhjältinnan och undercoveragenten Zara, som flytt hoten från en internationell kriminell kartell för att uppstå under sitt alias Maria Berg, en utredare på Östersundspolisen.

Västerbotten

Stina Jackson Foto Stefan Tell

Även om den fiktiva byn Ödesmark finns i sydligaste Norrbotten, inte långt från Arvidsjaur, så placerar jag ändå Stina Jackson i Västerbotten; det är där författaren själv har sina rötter och hennes underbara språk ekar av den stora Västerbottniska berättartraditionen. Hon gjorde enorm succé med debuten Silvervägen, utsedd till både bäst i Sverige och Norden. Fjolårets Ödesmark var minst lika bra. Jag skrev bland annat:

”Det är bara att vandra in i skogen, gå över myrarna och njuta av glesbygdsbokstävernas magiska kraft. Här finns så mycket att förälska sig i; språket, miljöerna, intrigen, berättartekniken, den långsamt intensiva spänningen som smyger sig på och fångar läsaren i ett starkt grepp och kanske framför allt människorna, karaktärerna.”

Jag har hört ryktas att hennes tredje bok kommer att utspela sig i Västerbotten, närmare bestämt i uppväxtstaden Skellefteå, men vet inte när den är tänkt att komma ut.

Maria Brobergs underbara debut med Bakvatten förra året klassas inte av förlaget som del av spänningsgenren men den passar bra där ändå. Den centrala händelsen är en pojkes försvinnande på 60-talet; man tror att Nilas drunknat i Vindelälven men ingen vet, kroppen hittas inte. Det här är en fantastisk släktkrönika i västerbottnisk glesbygd där vi från 40-talet följer allt det som leder fram till försvinnandet och vidare genom konsekvenserna i 40 år till innan vi får veta vad som egentligen hände. Jag skrev bland annat:

”Hon är en fröjd att läsa; med en bas i den västerbottniska berättartraditionen har hon en alldeles egen röst, ett tonfall som ger liv åt dessa människors öden genom kärlek, sorg, skuld, ensamhet och mycket mer i en suggestiv glesbygdsmiljö.”

Norrbotten

Så har vi kommit fram till Norrbotten, landets kanske hetaste spänningsregion just nu. Vi börjar längst österut och definierar hastigt nya subgenren ”actionthrillers i gränstrakterna mot Finland” där det finns två aktuella exempel.

 

Hans Rosenfeldt Foto Anders Thessing

Hans Rosenfeldt är en välkänd spänningskung sedan länge med internationellt framgångsrika TV-serier, filmer och böcker bakom sig men i höstas debuterade han som singelförfattare med nya boken Vargasommar, första delen i en serie med bas i Haparanda. Återkommande huvudperson är medelålders polisen Hannah Wester som ofta är skitförbannad och har en tuff bakgrund. Ett makabert fynd leder vidare till en internationell actionthriller.

”Det här är underhållning på högsta nivå och samtidigt inkännande och berörande om människor som kommer i kläm i tillvaron, som gör allt vad de kan för att hanka sig fram och skydda det som är värdefullt i livet.”

För det andra exemplet rör vi oss 18 mil norrut, till Pajala, där vi träffar på författaren Daniel Åberg; inte lika känd som Hans Rosenfeldt även om han är en driven författare med tiotalet böcker i bagaget. Nära gränsen: Gisslan är första delen i en ny serie som konkurrerar han väl inom den just definierade subgenren. Här finns en riktigt stark huvudkaraktär, Lisa Korhonen, egentligen en stark kvinna men som kraschat rejält och nu, driven av kärleken till sonen Nils, som hon knappt får träffa, försöker kämpa sig ur eländet.

”Det är bara att hänga med i den ena dramatiska händelsen efter den andra, det här är action i högt tempo och här finns gott om spektakulära scener som det är lätt att se som starka komponenter i en filmad version. Det är många trådar, men författaren håller både dem och läsarna i ett starkt grepp; mitt i allt det osannolika finns en inomlogisk trovärdighet där alla pusselbitarna till slut hittar hem.”

Dags för förflyttning 20 mil västerut till Gällivare där vi träffar Jerk Schuitema som både är uppväxt där och återflyttad sedan 20 år. Hans senaste bok, Flygplanet som försvann, är andra delen av hans serie Papegojan med polisen Amanda Wreede i huvudrollen. Fyndet av ett plan som försvann för mer än 50 år sedan, med två mördade piloter, leder har till en serie händelse som tar vägarna in i hennes egen historia.

”Med dessa komponenter bygger författaren skickligt en allt mer dramatisk historia som hela tiden rör sig snyggt mellan olika berättarperspektiv och olika tider i en magisk miljö. Den här författaren är så skicklig på karaktärsbygget, relationerna, språket, miljön och den intelligenta intrigen.”

Dags för en resa 12 mil norrut till Kiruna där vi först möter en av mina största positiva överraskningar på senaste tiden, Anna Kuru och hennes Den första frosten som i huvudsak utspelar sig i fjällvärlden utanför Kiruna (men även här en avstickare till Finland). Det är en riktigt bra berättelse, också här med en stark kvinna i huvudrollen, Allis, som försöker läka såren i en enslig stuga på fjället. Men ensam får hon inte vara …

”Det här är riktigt skickligt gjort, här finns ett fantastiskt språk och en stor förmåga att tränga in i det verkligt mänskliga. Här byggs också en spänning; naturligtvis korsas deras vägar på fjället i olika möten men vad ska det leda till? Rotationen mellan de tre berättarperspektiven intensifieras på vägen mot den dramatiska upplösningen med en riktigt stark slutscen.”

En glest befolkad subgenre i Sverige är militärthrillers men där finns Jacob Lindfors debutroman Vinterpacket som geografiskt rör sig över alla delar av Norrland (även Stockholm, Västerås, Karlsborg och Rwanda) men eftersom upplösningen finns i Kiruna placerar jag den i där. Det ska bli en trilogi med supermilitären Mattias Kassian i centrum.

”Det är en våldsam och högoktanig historia som kommer att föra oss runt bland olika platser i norra Sverige, ända upp till Kiruna, och det är en berättelse som håller läsaren väl fängslad under alla de 541 sidorna.”

Slutligen flyttar vi oss några år framåt i tiden när Norrbotten brutit sig loss från Sverige och då Kiruna är huvudstad för den självständiga staten Nordmark. Det är paret Thomas Engström och Margit Richert som med sin Nattavaara inlett det som ska bli en trilogi; en dystopi om en tid när upprepade katastrofer av olika slag raserat demokrati och civilisation, när Hobbes bild av ett tillstånd där allas krig mot alla råder, där kampen för överlevnad är hård och dramatisk.

”Det är kreativt och välskrivet, texten fångar mycket av tidsandans osäkerheter och oro på ett spännande sätt, det är en bra form för samhällskritik, det finns intressanta tankar om vad som händer med människor när civilisationen rasat.”

Njut av din Norrlandsläsning, det finns mycket riktigt spännande att välja bland!

Anders Kapp, 2021-01-22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...