Stina Jackson

Stina Jackson, född Olofsson 1983 i Skellefteå där hon också växte upp. En hel del av uppväxten tillbringade hon också i sin farmors lilla by utanför Arvidsjaur. 2002 gick hon ut gymnasiet på Anderstorpsskolan i Skellefteå och flyttade två år senare till Stockholm för vidare studier.

På nätet träffade hon en amerikanska man, Robert Jackson, kärlek uppstod och 2006 flyttade hon till Denver, Colorado, där de gifte sig. Hon har idag dubbelt medborgarskap och är bosatt med Robert i Denver.

Hon påbörjade juridikstudier i USA men kom fram till att det inte var den framtid hon ville ha. Skrivandet lockade mer. Hon har hela tiden haft kvar starka känslor för norrländska sina rötter, skogarna, myrarna, sjöar och livet för glesbygdens människor men också de litterära rötter som är starka om man kommer från Västerbotten; hon är till och med avlägset släkt med storheter som Sara Lidman och Per Olov Enquist.

– Uppväxten präglar oss för livet och den lever starkt i mig. Det är en saknad jag lever med. Men när man inte har den miljön eller sin familj runt omkring sig hittar man sig själv väldigt mycket, man blir stark och vågar ta ut svängarna mer.

Hon kom fram till att hon ville skriva om människor som, till skillnad från henne själv, blivit kvar på sina norrländska födelseorter. Hon bestämde sig också för att skriva kriminallitteratur.

– Jag är intresserad av människans psyke, vad som får människor att göra det de gör, och kriminallitteraturen är en tacksam plats för att utforska kampen mellan ljus och mörker i människorna. Vem som helst kan begå våldsamma handlingar, under vissa omständigheter.

Hon menar också att glesbygden är en intressant miljö för att utforska dessa frågor.

– Naturligtvis finns det mycket ensamhet i glesbygd, men samtidigt känner människor varandra och varandras historier på ett sätt som inte så ofta finns i städerna, på gott och ont. Motsättningar, våld och misär kan ärvas genom generationer, men också vänskap och kärlek.

Hon debuterade 2018 med kriminalromanen Silvervägen. Den handlar om Lelle som sedan tre år ägnar nätterna åt att köra bil utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån, han kan inte sluta sökandet efter henne. Hans historia vävs samman med Meja, jämnårig med hans försvunna dotter, och Mejas mamma som nyligen flyttat till den lilla byn Glimmersträsk i ett drama som är ”mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland” (Svenska Deckarakademin). Boken blev en omedelbar succé och har fått många olika priser. Svenska Deckarakademin utsåg den till bästa svenska kriminalroman 2018 och den tilldelades också Glasnyckeln som bäst i Norden. Bonniers bokklubbar utsåg den till Årets bok och den nominerades även till andra priser. Den blev en direkt bästsäljare och finns utgiven i 30-talet länder.

2020 kom hon ut med uppföljaren Ödesmark som utspelar sig i den fiktiva lilla byn med samma namn utanför Arvidsjaur, en plats som är en hel del inspirerad av den verkliga by där Stina Jackson tillbringar mycket tid med sin farmor. En huvudperson är Liv som får barn när hon är mycket ung, blir kvar i byn där hos sin enstörige pappa Vidar tillsammans med tonårssonen Simon. Det hela utvecklas till en ny glesbygdsthriller, en tät och berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara och om hur svårt det är att bryta mönster.

2023 utmanade hon sig själv med att både byta genre och spelplats; Förinta världen ikväll utspelar sig till stora delar i Denver och andra platser i västra USA och den är inte klassad som spänningsroman (även om det finns mycket som är spännande i texten). I centrum finns Matilda, en ung kvinna från Skellefteå som skrattande, dansande och sjungande är på väg mot undergången i USA med hjälp av alla tänkbara berusningsmedel och äldre män, hennes förtvivlade mamma Ewa i Skellefteå och den hårt prövade mannen Tyler i USA som på sitt sätt försöker skydda den unga kvinnan.

Anders Kapp, 2020-04-27 (uppdaterad 2023-12-11)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...