Susanne Fellbrink

Susanne Fellbrink är född 1966 och hela hennes liv har präglats av berättande, främst genom musik i många olika former men nu också genom längre texter i bokform. I hennes mysthrillers får vi möta hennes alter ego Cilla Fallander; det finns sex böcker ute i serien. Med nya serien I moll & dur har hon rört sig från spänning till feelgood och första delen, En sång för oss, kom försommaren 2024. Under många år har hon verkat med en bas i Sundsvallsregionen där hon är välkänd som arrangör av mängder av olika sorters event, som artist och som körledare. Hon är fortfarande bosatt i Sundsvall, gift och har två vuxna söner. 

Redan som treåring fanns musiken i centrum av hennes liv, när hon började skolan var det hon som underhöll klasskompisarna på roliga timmen på fredagarna och på gymnasiet kunde hon underhålla fler hundra åskådare på skolans stora vårshow. Väldigt blyg i övrigt älskade hon ändå att finnas i centrum på scenen.

Efter gymnasiet åkte hon till Paris som aupair och för att lära sig franska. På en dansklass blev hon upptäckt av en modellagentur och arbetade med det ett tag, erfarenheter som också dyker upp nu i hennes böcker.

Åter i Sundsvall startade hon olika band, skrev låtar, spelade in demos och gav ut sin första singel på anrika Cupol. Popkarriären tog en paus när barnen kom. Då blev det i stället barnmusik som resulterade i en bok med tillhörande skiva, Dagisboken och Dagisskivan, och även en barnmusikal med tillhörande sånger, Djurpark på villovägar.

Längtan efter att stå på en scen och sjunga igen blev större och större så hon startade en showgrupp som fick namnet Stars 4 U som levererat många shower under många år.

Under den här tiden började hon också arbeta allt mer som arrangör av olika typer av event på frilansbas. Det har blivit väldigt många arrangemang genom åren och det är också erfarenheter som hon väver in i sina böcker.

Samtidigt var behovet att skriva egen musik hela tiden stark och till slut spelade hon in sin fullängdsplatta, Tid och Rum.

Hon etablerade 2006 en egen festlokal i centrala Sundsvall, Våningen, som hon drev under fem år och det blev platsen för ett stort utbud av underhållning, stora shower med Stars 4U, många kända gästartister och mängder av fester; totalt runt 50 000 gäster under de åren.

Susanne Fellbrink var under flera år en av regeringen utvald ambassadör för kvinnors företagande vilket innebar att hon minst fyra gånger per år ideellt föreläste för företrädesvis unga kvinnor. Hon var under ett par år också ambassadör för 2,6 miljonersklubben där hon hade som uppgift att sprida information för att främja kvinnors hälsa. Hon startade också ett nätverk för att stötta andra kvinnor i musikbranschen, Female singersongwriters och där finns idag närmare 90 kvinnor från hela landet.

2012 släppte hon ett nytt album med Anders Lundström som producent, Vilken Känsla.

Under 2016 startade och drev hon projektet, Visa för alla, som gick ut på att lära nyanlända sånger ur vår svenska visskatt för att de under roliga former skulle kunna lära sig det svenska språket. Hon startade även projektet Visa för världen som syftade till att hjälpa nyanlända att få ner sina upplevelser på pränt och tonsätta texterna.

I januari 2018 drog hon igång ett helt nytt projekt, Popitoppkören. En kör där alla kan vara med och där man sjunger låtar på svenska skrivna av Sveriges många duktiga låtskrivare/tonsättare. Susanne gör egna versioner av alla låtarna och leder kören som i nuläget består av tvåhundra kvinnor och en man.

– Det är bland det roligaste jag har gjort under min musikaliska karriär. Att få använda alla mina kunskaper och erfarenheter och förmedla dessa och en massa energi och glädje till så många varje vecka ger mig otroligt mycket glädje och tillfredsställelse tillbaka.

Många erfarenheter, möten och personer i musikbranschen har satt djupa spår och Susanne har dem alla samlade inom sig. Men nu ville de ut. I januari 2020 kom debutdeckaren Än sjunger hon inga sånger som blandar en spännande kriminalhistoria med musikbranschens våndor. Den andra delen heter Än klappar hjärtat och kom ut i början av juni 2020. Den tredje delen, Än klämtar klockan kom ut i mitten av januari 2021, den fjärde, Än brinner lågan, i januari 2022, i november samma år den femte, Än porlar mörka vatten och ett år senare Än klingar toner falska. Alla utspelar sig huvudsakligen i Sundsvall och i texterna finns många välkända lokala miljöer liksom författarens rika erfarenheter sammanflätade i mysthrillers, en cosy crime som redan fångat många läsares hjärta.

Snart får även läsare i andra länder möta Cilla Fallander. Nyligen har författaren skrivit kontrakt med danska Gyldendal/Wapi som ska översätta minst sex böcker i hennes deckarserie till minst sex olika språk. Det blir i första hand till danska, finska, norska, spanska, polska och ryska.

2024 startade hon med En sång för oss nya serien I moll & dur där hon dels rör sig från spänning till feelgood och även rör sig geografiskt från Sundsvall till Ådalen, nära Ångermanälven.

Kerstin Bergman och jag samtalar med Susanne Fellbrink på Svenska Deckarfestivalen 2021.

Anders Kapp, 2020-06-07 (uppdaterad 2024-05-30)

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...