Från Sandhamnssol till snöstorm i Åre

Ända sedan 2008 är Viveca Sten fast förknippad med Sandhamn för miljoner läsare runt om i världen. De tio böckerna i serien Morden i Sandhamn har sålts i över sex miljoner exemplar i 40 länder och givit henne många priser. De flesta böckerna har filmatiserats, Morden i Sandhamn har blivit en stor succé för TV 4 i Sverige och har nått fler än 80 miljoner tittare världen över. Men nu händer plötsligt något nytt: Offermakaren är första delen i hennes nya serie Åremorden och om jag förstått rätt är det coronapandemin vi har att tacka för denna geografiska förändring. Här finns fler nyheter än bara en ny plats.

Familjen har sedan länge boenden både i Sandhamn och Åre. När pandemin slog till befann de sig i Åre, blev fast där och Viveca Sten använde sig av tiden åt att skriva en spänningshistoria på en ny plats.

Det finns en del likheter mellan de två platserna, inte minst i form av en mycket närvarande och storslagen natur som ibland är oerhört vacker och ibland kan vara plågsamt skrämmande när naturens krafter gör människan liten. Detta faktum använder Viveca Sten skickligt i den nya boken; många scener utspelas i förlamande kyla eller förblindande snöstorm.

En annan nyhet är naturligtvis karaktärerna. Liksom i den andra serien finns två huvudpersoner, en kvinna och en man, som här är yngre än Thomas och Nora i de tidigare böckerna. Den ena är Hanna Ahlander och hon drabbas av två katastrofer samma dag. Hennes pojkvän Christian dumpar henne och hennes chef på Citypolisen, Manfred, har skällt ut henne; han vill på alla sätt bli av med henne, vill att hon självmant ska söka något annat jobb och under tiden får hon inte vara på arbetsplatsen. Hon har ingenstans att bo (det är Christians lägenhet) och ont om pengar. Hennes framgångsrika syster Lydia har tillsammans med hennes ännu framgångsrikare man Richard byggt ett lyxigt hus i Åre för ett par år sedan. Det står för tillfället tomt och dit flyr Hanna.

Den andra huvudpersonen heter Daniel Lindskog och han är chef vid Årepolisen som består av en liten grupp människor, det mesta av resurserna och alla högre chefer finns i Östersund. Han har inte bott så länge i Åre, tidigare var han en rätt profilerad polis vid narkotikaroteln i Göteborg men efter att hoten mot honom från kriminella gäng blivit allt grövre bestämde han sig för att lämna västkusten och hamnade i Åre. Både Hanna och Daniel har alltså på sätt och vis hamnat i Åre på flykt från andra polisjobb. Daniel och hans fru Ida har alldeles nyligen fått dottern Alice och Daniel brottas mycket med balansgången mellan de krav som jobbet ställer och ansvaret för familjen.

En annan betydande nyhet finns i språket. Hon skriver mycket mer i presens än hon gjort tidigare. Det är svårare än det normala imperfekt – den som berättar en historia gör det oftast i dåtid, berättar om något som skett tidigare – men om man behärskar att skriva i nutid, och det gör Viveca Sten, kan det ge ännu mer av liv och närvaro i läsningen. Hon har alltid ägt ett starkt språk som innebär att läsningen flyter lätt genom berättelserna men jag tror det flyter lättare nu än någonsin, kanske till och med för lätt? Ibland kan jag önska mig mer tuggmotstånd men när det gäller just det är jag kanske inte en representativ läsare?

Som den stjärna Viveca Sten är kastar hon oss läsare snabbt in i dramatiken redan i den första sidornas prolog. Den är en morgon i början av skidsäsongen, tjugo grader kallt och Sebbe Granlunds uppgift är att kolla att VM6:an fungerar som den ska innan liftsystemet ska öppna för dagen. Han drar igång maskineriet men en av stolarna som kommer ner är inte tom, den innehåller ett stelfruset lik och snart står det klart att det måste handla om ett mord.

Daniel Lindskog får ansvaret och så småningom dras Hanna Ahlander också in i utredningen. Som läsare får vi i nära 500 sidor följa med i en spännande färd som svänger åt oväntade håll i en utredning som riktar misstankarna åt det ena hållet efter det andra och som påverkar många berörda människors liv dramatiskt. På vägen mot den stora upplysningen dyker det upp frågor kring trafficking, korrupta makthavare, utnyttjande av flyktingar, sexuellt utnyttjande och mycket annat.

Berättartekniken finns på högsta elitnivå med eleganta rörelser mellan olika berättarperspektiv: främst från Hanna och Daniel men också andra. Karaktärsbyggandet ligger på samma höga nivå; vi får lära känna många intressanta personer. Det här är förstklassig spänningsläsning och det ska bli intressant att se om alla hennes läsare följer med henne från Sandhamn till Åre.

Anders Kapp, 2020-10-29

Bokfakta

  • Titel: Offermakaren.
  • Författare: Viveca Sten.
  • Utgivningsdag: 2020-10-14.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 471.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...