Midsommarmord på Höga kusten

Det är ingen tvekan om vad våren 2020 kommer att minnas för, men utöver pandemin är det också en riktigt stark period för debutanter inom svensk spänningslitteratur. Har just haft förmånen att få läsa ett förhandsex av Ur askan av Lina Areklew som definitivt finns med bland höjdarna. Det är en riktigt mogen debut, men det är inte så konstigt, hon har bland annat erfarenhet av att arbeta som lektör och redaktör där hon bidrar till att utveckla andra författares texter. Sommaren 1979 driver kyrkan ett sommarläger för ungdomar med trasslig bakgrund på Ulvön vid Höga kusten. Det går illa på flera sätt, bland annat hänger sig en av pojkarna, Thomas Nilsson. 28 september 1994 dör 852 människor i Estoniakatastrofen, bland annat hela familjen Fröding utom sonen Fredrik som mirakulöst överlevde. Det utgör bakgrunder till dramatiska händelser under en dryg midsommarvecka 2019 när flera människor mördas …

Ur askan är inledningen på en kommande serie med två personer i centrum. Den ena är Fredrik Fröding, överlevare från Estoniakatastrofen. Bägge hans föräldrar blev kvar på den sjunkande färjan men både Fredrik och hans bror Niklas hamnar i samma räddningsflotte. Alldeles innan räddningen kommer spolas Niklas av flotten; hans kropp återfinns aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt. Detta trauma färgar Fredriks liv. Han försöker bli polis, men klarar inte av det, han jobbar med enklare administration inom polisväsendet men har återkommande skov av ångest, är stamkund hos psykiatrin och beroende av psykofarmaka.

Den andra huvudpersonen är Sofia Hjortén som gjort en framgångsrik karriär som utredare på grova brott i Stockholm men som efter en del problem i privatlivet begärt och fått förflyttning hem till Höga kusten där hon växte upp. Hon jobbar som polis i Örnsköldsvik där hon också har en lägenhet men framför allt har hon det stora, vackra huset på Ulvön som hon nyligen ärvt efter pappan och där hon bor så mycket hon kan. Hon är en duktig polis, men är rätt ensam, det sociala livet är ganska öde och hon har svårt att komma in i gänget på jobbet. Sedan tio år tillbaka har hon ett förhållande med den betydligt äldre och gifte Kaj, högt uppsatt polis i Stockholm, och det är inte heller okomplicerat.

Tjugofem år efter katastrofen ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm. Det är inte första gången han tycker sig se Niklas, men den här gången är han säker. Niklas pratar med hotellägaren Adam Ceder och Fredrik ser på avstånd hur de går in genom svängdörrarna. Han följer efter, beter sig illa, blir utkastad och får inga svar. Maniskt skuggar han Ceder som denna midsommarafton kör från Stockholm till Höga kusten och tar båten över till Ulvön. Tidigt på midsommardagens morgon hittas Ceder brutalt mördat, Fredrik blir misstänkt, gömmer sig för polisen och startar jakten på svar om vad som egentligen hänt.

Sofia och Fredrik hade för 15 år sedan en kort historia tillsammans under polisutbildningen som Fredrik bara lämnade, han hörde aldrig av sig, fastnade i något av alla sina skov, men när de återses på Ulvön finns den ömsesidiga attraktionen kvar. Det blir komplicerat. Sofia utreder ett mord för vilket Fredrik är misstänkt.

På detta bygger Areklew en fantastisk berättelse, riktigt välskriven och spännande med många överraskande kurvor. Genomgående finns här otroligt skickliga karaktärsteckningar, imponerande miljöskildringar, främst från Ulvön, och en genomtänkt berättarteknik där många olika perspektiv i olika tider hjälps åt att bygga spänning för en ivrigt bladvändande läsare på vägen mot en dramatisk upplösning med en ljuvlig twistkaramell mot slutet. Är övertygad om att den här boken kommer att synas på bästsäljarlistorna när den kommer ut och jag ser redan fram emot att få träffa Sofia och Fredrik igen!

Anders Kapp, 2020-04-23

Bokfakta

  • Titel: Ur askan.
  • Författare: Lina Areklew.
  • Utgivningsdag: 2020-05-25.
  • Förlag: Strawberry Förlag.
  • Antal sidor: 367.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...