Reatips 2024, spänningslitteratur

Snart är det dags för årets bokrea, mindre än en vecka kvar. För ett par dagar sedan publicerade Kapprakt tio tips från den skönlitterära delen av reakatalogen och nu är det dags för den ungefär lika omfångsrika spänningsavdelningen. Det finns väldigt mycket bra spänning på årets bokrea men jag begränsar mig också nu till tio titlar av olika slag som har det gemensamt att de garanterat ger mycket läsglädje.

Tipsen presenteras i bokstavsordning. titlarna länkar till texter om böckerna på Kapprakt och i vissa fall länkar författarnamnen till presentationer.

Stefan Ahnhem Foto Les Kaner

Bytet av Stefan Ahnhem

Efter mycket framgångsrika böcker med Fabian Risk i huvudrollen, plus en spin-off, startar han med Bytet något helt nytt. En kreativ och originell psykologisk thriller; allt det för givet tagna är fasader bakom vilket något helt annat döljer sig. Ett kammarspel med två par i huvudrollerna, med kammaren uppdelad mellan amerikansk stillahavskust och stockholmsk innerskärgård, en skruvad fantasirikedom som ger läslycka i stora doser.

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

På vägen mot Millennium 7 var det här en av de tänkbara kandidaterna. Obegripligt ratad men tack och lov gav författaren ut den ändå (efter en del omarbetning). En internationell thriller av storslagna och imponerande proportioner befolkad med exceptionellt minnesvärda karaktärer, inte mist huvudpersonerna: författaren Julia Malmros och arton år yngre hackern Kim Ribbing. Om du gillar den, vilket du kommer att göra, kan du se fram emot uppföljaren Rummet i jorden som kommer ut 25 mars.

Morden i Great Diddling av Katarina Bivald

Efter stora framgångar inom feelgood kom författaren med sin första spänningsroman 2022; denna pusseldeckare som är en helt underbar och hjärtevärmande läsning med kärleken till litteraturen, till läsandet och skrivandet i centrum. Huvudperson är författaren Berit Gardner som man även kan träffa i uppföljaren Döden på Château des Livres, den kom ut i fjol.

Anders de la Motte Foto Jeffery Richt

Glasmannen av Anders de la Motte

Den här författaren är ett multigeni som nu håller på med sin femte serie, alla helt olika, alla mycket bra. Denna titel är tvåan i Askerserien som startade med Bortbytaren hösten 2022 (går alldeles utmärkt att läsa fristående). Det är en hejdlöst underhållande och intelligent lek med hela spänningsgenren, du kommer att känna igen många komponenter som författaren helt skamlöst lånar in för att skruva om dem på sitt alldeles egna sätt. I slutet av maj startar han ytterligare en ny serie, nu tillsammans med sin fru Anette; Ett fall på Capri heter första delen av Mord under solen.

Det elfte manuset av Anne Holt

Detta är det elfte manuset i författarens serie om Hanne Wilhelmsen och handlar bland annat om fiktiva författaren Kate Howe, i särklass största stjärnan hos Norges största förlagshus Storkhøj, väldigt jobbig person men världskändis, och mer specifikt om hennes elfte manus som försvinner. En total katastrof, det finns bara i ett enda exemplar på papper. Denna masterclass i spänningsarkitektur handlar om mycket annat också, en i högsta grad lustfylld läsning.

Mari Jungstedt
Mari Jungstedt Foto Anna-Lena Ahlström

Andra sidan månen av Mari Jungstedt

De allra flesta har säkert läst något från hennes enormt populära Gotlandsserie med kommissarie Andras Knutas i centrum, men hon har bland annat också en Málagasvit där det här är andra delen, den första heter Innan molnen kommer (går bra att läsa fristående). Berättandet är starkt karaktärsdrivet, Jungstedt finns definitivt i en mästarklass när det gäller att utveckla levande människor; det blir alltid intressant att följa deras tankar, relationer och utveckling, inte ens den minsta av bikaraktärer lämnas utan omsorg. När detta kompletteras med ett underbart språk, intelligent intrigkonstruktion, rappa dialoger, varierade miljöer och en hel del mer blir det inget annat än storartad läsglädje.

Järnviljan av Jacob Lindfors

Den här författaren har lyckats vända min tidigare rätt negativa syn på subgenren militärthrillers. På rean finns tredje delen i kvartetten Vinterpacket. Visst kan man läsa dem fristående men jag rekommenderar starkt att läsa hela kvartetten: Vinterpacket, Sidenvägen, Järnviljan och Eftervintern. Det här är ett storslaget och spännande epos, ett alternativt perspektiv på vår konfliktfyllda samtid.

Gillian McAllister Foto Bill Waters

Den natten av Gillian McAllister

Den här författaren har snabbt växt ut till en av Englands nya stora thrillerstjärnor, hon har översatts till många språk men det var först hennes sjätte bok som översattes till svenska med titeln Den natten. Hela konstruktionen är alldeles ovanligt skickligt uppbyggd; vi får hela tiden nya pusselbitar som förändrar helhetsbilden och det pågår hela vägen fram till upplösningen. Hon lurar skjortan av oss läsare och vi älskar henne för det. Allt kretsar kring skörheten i nära relationer, bräcklig tillit, kärleksfulla lögner, lojalitetens bojor, skyddande hemligheter och hur lätt allt man hållit för stabilt i tillvaron kan visa sig vara tunna kulisser som faller så fort vinden tar i en smula. 2023 kom också hennes sjunde bok ut på svenska med titeln Fel plats, fel tid.

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

Det här var en av de absolut bästa svenska spänningsdebuterna 2022. Här finns en intelligent intrig, levande Stockholmsmiljöer, intressanta interiörer från kvällspressen, originella komponenter på dramatikmodig nivå, ett fantastiskt språk men det som imponerar mer än något annat är riktigt starka och levande karaktärer. Den såldes direkt till flera andra länder och uppföljaren En förlorad sommar, finns utgiven.

Ninni Schulman Foto Anna-Lena Ahlström

Som vi lekte av Ninni Schulman

Efter stora framgångar med sin Hagforsserie startade Ninni Schulman med Som vi lekte något helt nytt där vi som läsare får flytta från Värmland till Dalarna, det här är första delen i Siljanserien, bästa svenska spänningsroman 2023. Bland mycket annat ger den oss en stark skildring av den tidiga puberteten, den ofta svåra övergången från barndom till ungdom. Mest imponerad är jag ändå av den intelligenta basen, uppbyggnaden av den nya serien; allt talar för att den kommer att bli minst lika framgångsrik som hennes förra serie. Uppföljaren, Käraste Lena, kommer ut 18 april.

Anders Kapp, 2024-02-14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...