Stor läsglädje vid två helt olika kuster

Det är spännande att läsa debutanter, eller författare men inte läst tidigare, men också äventyrligt; allt är inte bra och det här halvåret har det varit en hel del besvikelser med böcker som jag inte hittat någon anledning att skriva om. Då kan det vara skönt med motsatsen med någon där man på förhand kan vara rätt säker på läsningsglädje. Mari Jungstedt är ett bra exempel: nu finns andra delen av hennes Málagasvit ute och i Andra sidan månen får vi röra oss mellan nyårskylan på Höga Kusten och helt andra temperaturer på spanska solkusten. Vi får också glädjen att återse Lisa Hagel, som flydde från Sverige till den spanska solen efter en trist skilsmässa, och Hector Correa, distingerad mordutredare vid Málagapolisen, med läsarens givna frågor om de två nu ska få till det efter den första delens allt hetare flamencoturer. Jag ska inte avslöja svaret på den frågan men kan utan vidare avslöja att detta är perfekt semesterläsning!

Ulrik Melin, fyrtiosju, och Laura Rivera, trettiotvå, tar flyget från Málaga och när de är framme på flygplatsen i Örnsköldsvik har den hunnit bli nästan fyrtio grader kallare än vid avresan. Ulrik är van, det är hans ursprungliga hemtrakter, men det är inte Laura, hon är spanjorska, hon fryser. Paret är nyförälskade sedan ett par månader med olika sorters problematiska separationer bakom sig och har bestämt sig för att fira in det nya året i Ulriks ensligt belägna gård på Höga Kusten. Och visst är det både vackert och romantiskt med nyårsnattens fullmåne, det tycker också Laura som njuter när de nakna värms av vattnet i den vedeldade badtunnan ute på gården. En perfekt nyårsafton! Ett främmande ljud, ett svischande från en pil, Ulrik dör, Laura dör och de hittas infrusna av Ulriks gode vän Mattas på nyårsdagens eftermiddag.

Lisa Hagel, en av de återkommande huvudpersonerna, jobbar på med renoveringen av sitt lilla hus i bergsbyn Bengalbón, en bra bit utanför Málaga, dit hon flytt efter den uppslitande skilsmässan från Axel, något helt annat än villan i Enskede där de levt länge tillsammans. Trettio års äktenskap borta och nu var Axel förlovad med Elaine, en av hans engelska studenter, jämnårig med deras dotter Olivia, tjugonio år. Lisa lämnade lärarjobbet i Sverige och försörjer sig nu som tolk ibland, i den här berättelsen börjar hon också att pröva vingarna som journalist.

Hector Correa heter den andra återkommande huvudpersonen, mordutredare hos Málagapolisen, änkling sedan hans älskade Carmen gick bort för fem år sedan. Men han gläds åt vuxna barnen Marisol och Adrian som bägge följer sin pappa in i olika jobb inom rättsväsendet. Och han gläds åt att ha blivit både farfar och morfar. Hector och Lisa träffades under en flamencokurs i Málagas äldsta delar och visst finns det en del ömsesidigt intresse men mycket mer har det inte blivit än så länge. De ses ändå ibland i jobbet när Lisa hjälper till att tolka i fall med inblandade svenskar och det finns en hel del av dem på spanska solkusten.

Efter nyårsfirande med en granne tar Hector en tupplur på nyårsdagens eftermiddag när han väcks av ett telefonsamtal från Sverige. Det är kriminalkommissarie Vera Krona, ansvarig för mordutredningen vid Örnsköldsvikspolisen, som omgående konstaterat att fallet kräver en koordinering mellan svensk och spansk polis. Hector bokar resan till Sverige direkt och så är hela processen igång. Naturligtvis blir Lisa involverad på flera olika sätt under utredningens gång.

Vi rör oss i huvudsak mellan kapitel där berättarrösten ägs av antingen Lisa eller Hector men även andra röster dyker upp. Det varvas med kortare stycken där en anonym gärningsperson pratar. Här finns också ett skeende som äger rum i augusti, fem månader tidigare, då svenska Hanna Ekman tycker det är dags att fira. Hon har slitit hårt i många år, både med skolan och med att hjälpa mamma Yvonne, och nu har hon kommit in på drömutbildningen, läkarprogrammet drar igång om ett par veckor, så hon är väl värd en partyvecka på spanska solkusten med bästa vännen Elin. De har fantastisk kul. Ända fram till sista kvällen …

”Andra sidan månen” kommer från en av Hannas mammas berättelser. Hon brukade ofta säga till sin dotter ”jag älskar dig till månen och tillbaka” men också berätta att månen alltid visar samma sida mot jorden; det är den goda sidan som skyddar oss och vi ska akta oss för månens andra sida, den onda sidan.

Inte oväntat är texten en fröjd att läsa; inte på grund av någon extrem originalitet utan tack vare väldigt hög kvalitet. Berättandet är starkt karaktärsdrivet, Jungstedt finns definitivt i en mästarklass när det gäller att utveckla levande människor; det blir alltid intressant att följa deras tankar, relationer och utveckling, inte ens den minsta av bikaraktärer lämnas utan omsorg. När detta kompletteras med ett underbart språk, intelligent intrigkonstruktion, rappa dialoger, varierade miljöer och en hel del annat blir det inget annat än storartad läsglädje. Och hämndmotivet fungerar ju alltid. Perfekt semesterläsning!

Författaren

Mari Jungstedt är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med över sex miljoner sålda böcker bara i Sverige och med sina böcker utgivna i över tjugo länder världen över. Mari arbetade som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT, innan hon började skriva kriminalromaner. Debuten kom 2003 med Den du inte ser, där kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen för första gången presenterades. Sedan dess har hon skrivit ytterligare fjorton böcker i Gotlandsserien och två i Gran Canaria-serien. Sommaren 2020 utkom Innan molnen kommer, den första boken i Maris senaste serie, Málagasviten. Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia’s best crime writers”.

Anders Kapp, 2022-06-17

Bokfakta

  • Titel: Andra sidan månen.
  • Författare: Mari Jungstedt.
  • Utgivningsdag: 2022-06-07.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 283.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...