Nya vägar för Ahnhemsk kreativitet

Efter sex mycket framgångsrika böcker med Fabian Risk i huvudrollen och fjolårets bonus på den serien, En helt annan historia, växlar nu Stefan Ahnhem över till något helt nytt med boken Bytet som kommer ut idag. Det man kan känna igen från tidigare böcker är att det här är en författare med mod, han är inte rädd för att ta i en hel del i konstruktionen av en riktigt spännande historia. Allt det för givet tagna är fasader bakom vilket något helt annat döljer sig. I ett kammarspel med två par i huvudrollerna, med kammaren uppdelad mellan amerikansk stillahavskust och stockholmsk innerskärgård, demonstrerar Ahnhem åter sin oefterhärmligt skruvade fantasirikedom och denna gång i en ny form, en eller flera nya genrer, inte bara den psykologiska thriller som förlagsinformationen säger utan också den intressanta subgenren fiktiv true crime. Oavsett etiketter ger författaren oss läslycka i stora doser. Det här bäddar för nya framgångar med många läsare i många länder.

Det är en vacker söndagseftermiddag i augusti 2019. Vi befinner oss nära Santa Cruz, Carl och Helene Wester har tagit en taxi från flygplatsen i San Francisco till det hus de hyrt vid Stilla havet för något så sällsynt som en månads semester. Eller, nu blev ett par saker fel. Det är inte ”de” som gjort något. För en gångs skull är det faktiskt Helene. Carl är inte bara stormrik utan också rätt överkontrollerande; normalt sett är det han som organiserar allt i deras liv, eller i alla fall fattar de beslut som hans supereffektiva assistent Mirja genomför, så att allt håller den höga standard som han alltid förväntar sig. Men den här gången hade hon stått på sig, de behövde tid tillsammans någonstans långt borta för att verkligen hitta tillbaka till varandra, och hon skulle ta hand om all planering.

Och de har inte ”hyrt” huset; när Helene hittat det perfekta huset vid havet hade hon lyckats övertyga ägarna om ett byte så just nu har Adam och Scarlett Harris kommit fram till paret Westers exklusiva hus i Stockholms innerskärgård.

När de kommer in reagerar Carl direkt; det här stämmer inte alls med hans förväntningar, inte med de bilder och den information som Helene visat honom tidigare. Han försöker låta bli att säga något men Helene ser missnöjet på honom. Hon blir ledsen och han försöker bita ihop, att göra henne ledsen är det sista han vill. De måste nu verkligen komma över det som hände den där ödesdigra söndagen i februari, för exakt ett halvår sedan.

Han älskar verkligen Helene, blev helt förtrollad när han träffade henne första gången för åtta år sedan på Sturehof i centrala Stockholm. Hans framgångsrika företag Inwesters (otroligt smart namn!) hade avslutat en stor fastighetsaffär och han var där för att fira tillsammans med sin närmaste man Ragnar Severin och de andra i teamet som jobbat med affären. När han fick syn på Helene tvärs över rummet glömde han allt som hade med affärer att gör.

Men just nu det dyker upp allt mer som gör honom övertygad om att här kan de faktiskt inte bo. Han har svårt att hitta någon utväg som inte sårar hans älskade fru.

Och så är det affärerna. Han har dyrt och heligt lovat Helene att försöka släppa allt under deras semester men det går bara inte. Alldeles innan de åkte från Stockholm hade långvariga och komplicerade förhandlingar om deras största affär någonsin gått i mål. Inwesters betraktades fortfarande som en uppstickare i branschen men nu skulle de ta över anrika fastighetsbolaget Stern & Ljung, fyra gånger större än dem själva, vilket skulle ge dem en helt ny position. Allt var klart, det vara bara själva underskrifterna som saknades, och han väntar förgäves på Ragnars besked om att de finns på plats. Det är natt i Sverige nu och informationen måste ut innan Stockholmsbörsen öppnar nio. Men något verkar ha gått fel, det är en katastrof.

Som om det inte vore nog får han larm från det avancerade säkerhetssystem han låtit installera i deras hus i Stockholm. Han ser på övervakningsbilderna att deras gäster beter sig underligt, han blir allt mer oroad.

Vi rör oss i berättelsen fram och tillbaka mellan Santa Cruz och Stockholm. Alla de fyra huvudpersonerna Carl, Helene, Adam och Scarlett har sina berättarperspektiv i sina egna kapitel även om det också dyker upp en hel del andra karaktärer på vägen ner i helvetet. Särskilt intressanta blir äldre paret Bernt och Silvia Regner som är grannar på Duvnäs udde i skärgården och som förundras över Westers gäster från USA. Fram växer successivt oväntade händelser i nutid och dåtid, fram växer en bild som ständigt förändras på oväntade sätt. Det är inte alla som överlever fram till avslutningen på sidan 437. Men också då är vi lurade. Efter ”slutet” följer nämligen en interiör från en auktion hos Bukowskis mitt under pandemin en onsdag eftermiddag i oktober 2021. Och därefter slutligen författarens korta efterord som även det tillför ytterligare några oväntade twister. Efter det är läsaren sorgsen över att texten är slut, men också lycklig över de lästimmar som förflutit.

Författaren

Stefan Ahnhem är född 1966 i Stockholm, uppvuxen i Helsingborg och bor idag i Köpenhamn med sin danska fru Mi och deras barn.

Tillsammans med Peter Folkesson (numera Peter Jubel) utgjorde han synt/ambient-gruppen Spacelab mellan 1985 och 1993. Under 90-talet började han arbeta som manusförfattare för film och TV. Först inom humor, Rena rama Rolf, och sedan inom spänningsgenren med start i filmatiseringen av Karin Fossums bok Den som fruktar vargen. Bland annat har han skrivit manus till flera filmatiseringar av Mankells Wallanderdeckare.

Han debuterade skönlitterärt 2014 med Offer utan ansikte, den första boken i serien om Fabian Risk och den fick Crimetimes pris för årets bästa deckardebut. Det blev sex böcker och en ”extra” i serien som fått ett antal priser i flera länder. Böckerna har sålts i två och en halv miljon exemplar i trettiotalet länder och sannolikt kommer även hans böcker att filmatiseras. Han har själv sagt att då blir det andra som får skriva filmmanus. Med nya Bytet startar han något helt nytt.

Utgivna böcker
 • 2023 Bytet
 • 2022 En helt annan historia (Fabian Risk ”extra”)
 • 2021 Den sista spiken (Fabian Risk 6)
 • 2019 X sätt att dö (Fabian Risk 5)
 • 2018 Motiv X (Fabian Risk 4)
 • 2016 Arton grader minus (Fabian Risk 3)
 • 2015 Den nionde graven (Fabian Risk 2)
 • 2014 Offer utan ansikte (Fabian Risk 1)

Anders Kapp, 2023-04-11

Bokfakta

 • Titel: Bytet.
 • Författare: Stefan Ahnhem.
 • Utgivningsdag: 2023-04-11.
 • Förlag: Forum.
 • Antal sidor: 444.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...