Masterclass i spänningsarkitektur

Jag tror att Det elfte manuset är Anne Holts tjugofjärde utgivna bok sedan debuten 1993 men intressantare i sammanhanget är att det är just det elfte manuset i serien om Hanne Wilhelmsen, legendarisk kriminalkommissarie hos Oslopolisen, pensionerad lever hon isolerad sedan fyra år tillsammans med hustrun Nefis och dottern Ida, snart sjutton, så när pandemins lockdown slår till i Norge är det inget problem för henne, snarare tvärt om, det blir befriande att kunna ge sig ut med rullstolen på nätterna i ett folktomt Oslo. Lika skarp och egensinnig som någonsin hjälper hon fortfarande en del gamla kolleger med problematiska fall men har ändå haft tid att skriva ett eget manus; kanske är det dags för henne att själv debutera som spänningsförfattare? Anne Holt använder på imponerande sätt sina gedigna kunskaper om rättsväsendet, förlagsvärlden och samhället till att bygga en spektakulär och lustfylld berättelse; detta är en masterclass i spänningsarkitektur och en i högsta grad lustfylld sommarläsning.

Modern spänningslitteratur byggs ofta upp med hjälp av parallella historier som på ytan har väldigt litet med varandra att göra men som så småningom, på förunderliga vägar, vävs samman till en oväntad upplösning. Desto mer aparta de inledande komponenterna är, desto bättre, förutsatt att det finns en skicklig arkitekt vid tangentbordet. Danska Katrine Engberg är ett bra exempel som imponerat med ett skickligt användande av denna teknik under senare år, men frågan är om inte veteranen Anne Holt gör det ännu bättre i sin nya bok.

Astrid Hrossaland hade just fyllt sjuttiotre när hon dog av en hjärtinfarkt, ”Tok-Astrid” kallad av en del i det lilla samhället i norr; ett stort födelsemärke vanprydde halva hennes ansikte och hon var nästan helt stum, det kan räcka för att tvingas leva sitt liv i utkanterna av samhället trots att hon var en vänlig och hjälpsam kvinna som i skymundan gjort mycket gott. Gravgrävaren Monrad Mølle kommer ihåg Astrid från skolan, de var jämnåriga och han skäms en hel del för att egentligen inte gjort något alls för att försöka stötta henne genom livet. Han borde själv pensionerat sig för flera år sedan men det finns ingen annan som kan ta över jobbet och just nu lägger han ner extra omsorg på Astrids grav. Kanske kan han ändå försöka gör en del för att hedra hennes minne. Han funderar en hel del över hur hennes liv egentligen sett ut.

Håvard Bakkeli är åttiotvå år och tillbringar det mesta av sin tid på gården i Trysil, men ibland åker han till lägenheten på Skøyen i Oslo i sin drygt tjugo år gamla Mercedes och det är just vad han gör denna dag. Normalt borde färden ta två och en halv timme men han lider av sin prostata, det blir många kisspauser så resan tar längre tid än så. När han slutligen är framme ska han bara hämta något som han placerade i bakluckan vid starten. Men nu ligger där en död naken kvinnokropp med bortskuret ansikte. Han chockas rejält, får en hjärtinfarkt men överlever.

Eli Schwartz har just fyllt sextiofem och avslutar sin karriär som ledande förlagsredaktör på den skönlitterära avdelningen på Storkhøj, Norges klart största förlagshus. Bland många andra författare har hon haft ansvaret för förlagets största stjärna, Kate Howe (egentligen Katja Kovig), som med sin historiska romanserie om Alfhild Hestjordet hyllats av kritikerna och sålt fantastiskt bra i många länder, har blivit en världskändis. Förlagets viktigaste författare men samtidigt en otroligt jobbig person att arbeta med som Eli Schwartz nu är tacksam för att slippa. Hela situationen kompliceras av att den skönlitterära avdelningens chef, Marion Kovig, också är Kate Howes syster. Bland alla författarens egenheter är att hon skriver sina manus på en gammal skrivmaskin, de finns bara i ett enda exemplar och det krävs en stor ritual varje gång hon levererar en ny text. Dagen innan Elis avtackning hade hon levererat sitt elfte manus och Eli är glad över att lämna över ansvaret till sin efterträdare, unga Ebba Braut.

Fallet med den döda kvinnan går i stå, de kan inte identifiera henne, det finns så många underliga detaljer med kroppen, men hon verkar aldrig ha funnits. Fallet prioriteras ner, alla frågor kring pandemin bedöms viktigare, och till slut är det bara Henrik Holme med ett par medhjälpare som fortsätter. Henrik är en udda människa, skicklig i polisrollen men extremt osäker och ensam utanför den. Han söker hjälp hos sin gamla mentor Hanne Wilhelmsen, kanske den enda vän han har men ”vän” nog är fel ord, tillsammans med Hanne förvandlas han oftast till en knähund.

Bland alla olästa manus som Ebba Braut fått ärva från sin företrädare gör hon ett riktigt debutantfynd, en fantastiskt bra kriminalroman skriven av någon som heter Hanne Wilhelmsen. Hon får med sig chefen Marion Kovig på ett beslut om att detta manus borde ges ut av förlaget. Till slut lyckas hon boka ett möte med författaren (mitt i natten i en park i Oslo) men det blir en katastrof; Ebba har aldrig tidigare träffat en så arrogant och oförskämd människa. Hon drabbas också av en mycket större katastrof: Kate Howes elfte manus är försvunnet …

Hanne, Henrik och Ebba blir en extremt udda trio som finns i centrum under den 456 sidor långa resa som Anne Holt inbjuder oss till och jag kan garantera att det blir en riktigt lustfylld tripp fylld av spännande nyfikenhet om vad som väntar bakom nästa krök!

Författaren

Anne Holt är född i Larvik 1958 och växte upp i Lillestrøm, Tromsø, Dallas och Maine i USA där hon gick i gymnasiet. Hon studerade juridik vid universitetet i Oslo och finansierade delvis studierna som nyhetsjournalist på norsk TV (NRK). Efter examen 1986 fortsatte hon som journalist på TV, både som nyhetsredaktör och nyhetsankare. Därefter anställdes hon som advokatfullmäktige vid Oslopolisen.

Efter en tid i polisen – och efter att ha blivit legitimerad advokat – vände hon tillbaka till journalistiken i några år innan hon började arbeta som advokat. Inom kort hade hon sin egen advokatbyrå. Från 1996 till 1997 var hon justitieminister i Norge.

Anne Holt är en av Nordens främsta spänningsförfattare. Sedan debuten med Blind gudinna 1993 har hon sålt tio miljoner böcker över många länder, 2,3 miljoner bara i Sverige. Hon har mottagit en lång rad priser både i hemlandet Norge och i andra länder.

Hon är idag bosatt i Oslo tillsammans med Tine Kjaer och dottern Iohanne.

Utgivna böcker

Serien om Hanne Wilhelmsen, kriminalkommissarie hos Oslopolisen
 • Det ellevte manus, 2021 / Det elfte manuset, 2022
 • I støv og aske, 2016 / I stoft och aska 2017
 • Offline, 2015 / Offline, 2016
 • 1222, 2008 / 1222 över havet, 2008
 • Sannheten bortenfor, 2003 / Bortom sanningen, 2003
 • Uten ekko, 2001 / Utan eko, 2001 (skriven tillsammans med Berit Reiss-Andersen)
 • Død joker, 2000 / Död joker, 2000
 • Løvens gap, 1997 / I lejonets gap, 1998 (skriven tillsammans med Berit Reiss-Andersen)
 • Demonens død, 1995 / Demonens död, 1996
 • Salige er de som tørster, 1994 / Saliga äro de som törsta, 1995
 • Blind gudinne, 1993 / Blind gudinna, 1995
Serien om Selma Falck, stjärnadvokat och före detta elitidrottare.
 • Mandelaeffekten, 2020 / Mandelaeffekten, 2021
 • Furet/værbitt, 2019 / Operation fosterland, 2020
 • En grav for to, 2018 / En grav för två, 2019
Serien om läkarna Sara Zuckerman och Ola Farmen (skrivna tillsammans med brodern Even Holt)
 • Sudden death, 2014 / Sudden death, 2015
 • Flimmer, 2010 / Flimmer, 2012
Serien om kriminologen Inger Johanne Vik
 • Skyggedød, 2013 / Död i skugga, 2013
 • Pengemannen, 2009 / Frukta inte, 2010
 • Presidentens valg, 2007 / Presidentens val, 2007
 • Det som aldri skjer, 2004 / Det som aldrig sker, 2005
 • Det som er mitt, 2001 / Det som tillhör mig, 2002
Övrigt
 • Mai-Britt, Mars-Britt og mopsen Muntermor, 2011, Maj-Britt, Mars-Britt och mopsen Muntermor, 2012 (barnbok)
 • Mai-Britt, Mars-Britt og campingvogna, 2010 / Maj-Britt, Mars-Britt och husvagnen, 2011 (barnbok)
 • Mea culpa, 1997 / Mea culpa, 1998 (kärleksroman)

Anders Kapp, 2022-07-08

Bokfakta

 • Titel: Det elfte manuset (Det ellevte manus, översättning Barbro Lagergren).
 • Författare: Anne Holt.
 • Utgivningsdag: 2022-06-17.
 • Förlag: Piratförlaget.
 • Antal sidor: 456.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...