Farliga lögner, dödligt farliga

Lögner som vi stuvar undan i en mörk liten vrå försvinner inte; tvärt om växer de ofta och kan återvända till ljuset med en förödande kraft. Och när livet och livslögnen så småningom kolliderar kan det bli farligt, dödligt farligt. Det är ett tema i thrillern STHLM Grotesque som utspelar sig i Stockholms krog- och medievärld, hemmaplan för författaren Hanna Lindbergs, miljöer som hon verkligen behärskar och det visar hon tydligt i denna uppföljare till den hyllade debuten med STHLM Confidential som sålts till ett tiotal länder.

Stockholm Grotesque är en restaurang, en gigantisk lyxrestaurang i Stockholms centrum. På något underligt sätt har man fått tillstånd att förvandla Börshuset i Gamla stan till detta gastronomiska palats. Den här kvällen är det dags för branschens egen Oscarsgala, alla som verkligen räknas är på plats för Guldkocken och det är snart dags att avslöja vem som ska få den åtråvärda trofén. Solveig Berg, journalisten som vi mötte i debutboken, arbetar nu som krogrecensent för en mäktig och inflytelserik webbtidning och finns naturligtvis i lokalen liksom hennes chef Vanja. Ljuset slocknar, den glittrande lokalen blir plötsligt alldeles svart, ett skott hörs och när ljuset tänds igen ligger Vanja där, död, skjuten.

Det är den dramatiska inledningen av STHLM Grotesque, Hanna Lindbergs andra och senaste bok som kom ut för ganska precis ett år sedan. Om du inte läste den då så passa gärna på att göra det nu innan du kan träffa henne på Svenska Deckarfestivalen och kanske få höra henne berätta en del om sin nästa bok.

Polisen som ska utreda mordet på Vanja går i alldeles fel riktning tycker Solveig, de vill inte alls lyssna på henne så hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, för att själv ta reda på sanningen. Det blir en dramatisk och våldsam väg där olika hemligheter avslöjas och där fler än Vanja möter döden. Även Solveigs liv hotas, inte minst i det dramatiska och sceniskt fantastiska slutskedet där vi som läsare verkligen kan se bilderna från en tänkbar actionfilm.

Hanna Lindberg bjuder på fartfylld action, men inte bara det. Det märks väl att hon kan krogbranschen, hon beskriver den initierat och med stora mått av ironi som även ger oss som läsare en hel del skratt på vägen; den moderna gastronomiska världen kan emellanåt vara rätt absurd i alla sina välpolerade ytor. Men steg för steg rämnar de tjusiga fasaderna i samma takt som nya hemligheter avslöjas.

Hon är riktigt bra på att bygga spännande intriger som hela tiden driver berättelsen framåt samtidigt som hon skapar verkligt levande miljöer. Hon bygger också intressanta samtidsdokument som driver med dagens ytlighet, den ständiga jakten på bekräftelse, kampen för stundernas gilla-stormar. Det ska bli intressant att följa hennes fortsatta författarskap!

Anders Kapp, 2018-10-22

Bokfakta

  • Titel: STHLM Grotesque.
  • Författare: Hanna Lindberg.
  • Utgivningsdag: 2017-10-04.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 438.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...