En våldsam och dramatisk Stockholm Noir

Samtidens Herkules är tillbaka, kriminalinspektör Zack Herry, en vacker, trasig, stark ung man, modig över gränsen till dumdristighet, fantastisk polis på dagtid och drogberoende i storstadsnatten, attraktiv för kvinnorna men fylld av tvivel på sig själv. En våldsam och dramatisk Stockholm Noir där ingen av seriens många beundrare blir besviken. Falco, femte delen av Herkulesserien, kom ut i somras och du som inte slukade den då kan se fram emot några härliga timmar, uppslukad av aktionfylld spänning.

Serien är inspirerad av myterna om Herkules (Herakles i grekisk mytologi och Hercules i romersk) tolv stordåd så vi kan gissa att serien kommer att få sju delar till. De första fyra delarna i serien skrev Mons Kallentoft tillsammans med Markus Lutteman, men sedan Lutterman ville fokusera på sitt eget författarskap har han i Falco, den femte delen, ersatts av Anna Karolina, kriminalförfattare och före detta polis. Den femte delen kopplas faktiskt till det sjätte stordådet, Herkules uppdrag att döda stymfaliderna, jättelika människoätande rovfåglar. Här är det en av Zacks kolleger, Roger Dahl, som hittas brutalt mördad. Det ser ut som en medeltida ritual, en mänsklig kropp förvandlad till en blodig rovfågel. Han arbetade med utredningen av en stor knarkliga, var innan sin död hanterare av den mystiska infiltratören Cooper. Parallellt begår en ung kvinna ett terrordåd i Stockholms tunnelbana. Zack är på plats och lyckas minska konsekvenserna av dådet. Men hänger dessa händelser ihop? I bägge fallen finns personliga kopplingar till Zack? Hur ser kopplingarna ut mellan internationell knarkhandel och lika internationell terrorism? I Stockholm? Och vem är det som hatar Zack så våldsamt?

Och så rusar författarduon på i våldsamt tempo där vi som läsare lustfyllt kämpar för att följa med; i polisarbetet, i förorterna, i den dramatiskt segregerade staden, klubblivet, droghandeln, tentaklerna från IS, de rikas oändliga resurser och helt andra som bara äger sitt hat. Och hela tiden vår krångliga hjälte, Herkules, Zack, och hans komplexa privatliv djupt indraget i händelseförloppet. Falco är dramatik på högsta nivå, läs den gärna!

Som framgår av Kapprakts författarpresentationer skriver bägge också egna serier. Anna Karolina har tre böcker om Amanda Paller bakom sig. Är prisbelönt och översatt till flera språk. Hon säger själv att det inte alls är omöjligt med en fortsättning men just nu fokuserar hon på samarbetet med Mons Kallentoft.

Och Mons Kallentoft har sin serie om Malin Fors där den första delen kom ut redan 2007. Serien har sålts i närmare tre miljoner exemplar och har översatts till 30 språk. Bara för några dagar sedan kom den tolfte boken ut, Himmelskriket. Jag har läst den och allt talar för att den kommer att bli minst lika framgångsrik som de tidigare delarna. Ett tema i denna bok är kraften i kärleken till våra barn och vilka konsekvenser den kan få …

Anders Kapp, 2018-10-21

Bokfakta

  • Titel: Falco
  • Författare: Mons Kallentoft och Anna Karolina.
  • Utgivningsdag: 2018-06-04.
  • Förlag: Bookmark Förlag.
  • Antal sidor: 360.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...