Fantasirik debutant med överfull godispåse

Aldrig har väl den annars föga beundrade förorten Fruängen fyllts av en så dramatisk spänning och så många fantasirika karaktärer som i Lisa Förares skönlitterära debut Varken. Kanske var det den mystiska titeln som lockade mig till läsning och jag blev allt annat än besviken. En sprudlande text som spränger genregränser och ett begynnande författarskap som det ska bli kul att följa.

Vad är då Varken för slags djur? I bokhandeln fanns den på fantasy-hyllan men där känns den inte riktigt bekväm. Bibliotekens kortförklaring av fantasy lyder: ”Verk som utspelar sig en övernaturlig fantasimiljö”. Det stämmer inte, den här boken utspelar sig i Fruängen, förort till Stockholm som inte bara är realistisk utan alldeles reell. Däremot är den fylld av övernaturliga inslag. Då ligger den närmare Magisk realism: ”Skönlitterära verk där fantastiska händelser utspelar sig i helt vanliga miljöer”. Förlaget kallar den Thriller och Skräck skulle också kunna fungera. På sätt och vis en smula släkt med Camilla Stens fantastiska Staden från tidigare i år men mycket mer förankrad olika klassiska mytologier som hos Eva-Marie Liffners Vem kan segla för att ta ett annat exempel från årets svenska utgivning.

Huvudpersonen Sara Nilsson kan läsa tankar och är överkänslig för lukter, något hon mest ser som besvärligt. Sedan hennes tvillingsyster Gabriella försvann spårlöst för två år sedan lever hon hårt och struntar i det mesta. När den gåtfulla Louise från organisationen Probonum kontaktar henne, börjar Sara ana att Gabriella inte gav sig av frivilligt. Louise utlovar information om Gabriellas försvinnande på villkoret att Sara ansluter sig till Probonum som pejlare.

När tre flickor i tioårsåldern rapporteras saknade i Fruängen blir det Saras uppgift att utreda fallet. För att få veta mer om sin syster och hitta flickorna måste Sara släppa taget om verkligheten och söka svaren i skuggorna.

På vägen genom texten växer det fram ett myller av karaktärer. Utöver människor är det Bjäror, Maror, Vragor, Väntare och många andra varelser som Förare skapat med inspiration från många olika klassiska mytologier. En betydande roll spelar de tre Tvinnarna Lillasyster, Mellansyster och Storasyster som likt en sorts nornor stickar framtid och ger kryptiska svar, eller snarare frågor, till de klienter som vill betala med något riktigt dyrbart.

Referenser sprutar åt alla de håll. Kanske är Varken en sorts skärseld i Dantes gudomliga komedi på vägen mot det tänkbara paradiset, här benämnt Fjärran? Eller handlar delar om schackspelet i Victor Contoskis SF-klassiker Von Goom’s Gambit från 1966? Vem vet, det finns mycket i påsen.

Många berättartekniska verktyg

Berättartekniskt använder hon många olika verktyg. Det finns de som kan skriva fantastiska texter helt kronologiskt med en enda berättarröst, men det är sällsynt. Om det inte är en överdådigt skicklig författare så blir det lätt tråkigt. Här gäller motsatsen. Även om det är huvudpersonen Sara Nilsson som dominerar som berättarjag finns det många olika röster och många olika tidsperspektiv som vi hela tiden rör oss mellan. Här och var bryts berättelsen av långa brev eller av en av Rebeckas skoluppsatser som Sara hittar i en gammal kartong. Och Lisa Förare är skicklig på att variera sitt språk efter de olika rösterna.

Hon använder också återvändandet som är ett ganska vanligt berättartekniskt grepp. Det bästa jag läst där den tekniken dominerar är nog Sara Stridsbergs senaste bok, Kärlekens Antarktis, där berättelsen hela tiden återkommer till dess kärna, ett brutalt mord. Här är det en julfest, en maskerad, där det händer många märkliga saker. Den återkommer många gånger i texten och sedd ur olika personers perspektiv förändras den om och om igen. Det är berättartekniskt och språkligt skickligt, men kanske snäppet för mycket.

Sinnesintryck har en dominerande roll i texten. Ljud, färger, hur olika saker känns och inte minst lukter, dofter växer ut till en alldeles egen sorts miljö för berättelsen. En detalj som roade mig är den alldeles verkliga parfymen Bisous som får en egen biroll i handlingen. Den är skapad av svenska Linda Landenberg och hon hade knappast förväntat sig att hennes doft skulle få en så detaljerad behandling och viktig roll inom skönlitteraturen.

Det märks också att Lisa Förare har en bakgrund som matskribent. För oss vanliga hemmakockar är referenser till maträtter som Khoresht fesenjan inte alldeles självklara …

Vid ett dramatiskt tillfälle sjunger de tre Tvinnarna en ”hymn” som är ”komponerad av tre storartade svenska poeter”. Det är Gräva guld i USA som de fotbollstokiga damerna sjunger. Riktigt kul och liknande humorpraliner dyker upp här och var.

Det är välskrivet, dramatiskt, kul, skrämmande och riktigt spännande. Men till slut blir Godispåsen lite överfull, på gränsen till sockerchockströtthet för läsaren. Det är så mycket hon vill få med att det blir svårt att hålla reda på alla trådar. I halvlek, på sidan 235, hjälper hon oss med en rekapitulering, men det räcker inte. A la ryska klassiker med ett överflöd av karaktärer finns det en hjälpande förteckning över vilka de viktigaste är, men den ligger sist och upptäcks först när man läst ut boken. Så dags då. Men det kan jag ändå leva med.

Mitt kvarstående problem är egentligen att jag inte riktigt förstår vad hon vill med den här boken, vad som verkligen gjorde den nödvändig för henne att skriva. Här finns glimtar av klimatkris, flyktingkris, relationsfrågor och annat viktigt men det blir bara glimtar. Kanske handlar det mest om att visa upp sin förmåga: Titta så duktig jag är! Och det är hon. Duktig alltså. Alldeles fantastiskt skicklig. Och det räcker länge.

Det ska bli intressant att följa henne. Det ska komma en fortsättning. Kanske går det som med Amanda Svensson. Efter flera böcker som demonstrerade hennes fantastiska skicklighet blommade hon ut med Ett system så magnifikt att det bländar, årets bästa skönlitterära svenska bok, som utöver skicklighet dessutom visar nödvändighet.

Anders Kapp, 2019-12-04

Bokfakta

  • Titel: Varken
  • Författare: Lisa Förare.
  • Utgivningsdag: 2019-08-23.
  • Förlag: LB Förlag.
  • Antal sidor: 464.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...