Stark spänning av bibliska proportioner

”På denna klippa ska jag bygga min kyrka” är ett citat från Bibeln, Matteus 16:18, och handlar om Petrus, eller ibland Peter, som efter att ha uppträtt fegt och skamligt växer ut till någon helt annan. De bibliska referenserna är en viktig stomme till den galet imponerande arkitektur som norska stjärnan Thomas Enger skapar för sin nya Galgens bok som kommer ut i svensk översättning i dag. Det är hans första egna bok på ett bra tag, efter den mycket framgångsrika serien på fem böcker med journalisten Henning Juul som huvudperson har han under de senaste åren kommit ut med tre böcker i sviten om Blix & Ramm som han skrivit tillsammans med en annan av de stora norska spänningsstjärnorna, Jørn Lier Horst. Möjligen har det känts skönt att skriva själv igen, det vet jag naturligtvis inte, men texten lyser av intelligent berättarglädje som hos oss läsare transformeras till ren läsglädje.

I prologen får vi 1984 träffa en ung kvinna som just fått sitt andra barn, en son som ännu inte fått något namn, hon kallar den lilla babypojken för Lille-Chris. Vi befinner oss i en uppenbarligen mycket rik familj, det är morgon och hon bär babyn på armen. Hon blir irriterad när pojkens storasyster Cornelia vill en massa saker och blir bara glad när flickan vill gå ut och bada i poolen, svarar ja fast flickan kanske inte borde bada ensam. Cornelia försvinner under vattnet och det dröjer en stund innan barnflickan kommer springande. Flickan dör inte men hamnar i koma, ett koma som hon aldrig kommer att vakna ur. I återkommande kapitel gör vi nedslag i Lille-Cris liv, en vedervärdig uppväxt som skapar en vedervärdig man.

I den första delen ”Adam & Eva” möter vi Eva Kranz som bor ensam i en lägenhet på Fredrik Selmers vej 7 i stadsdelen Helsfyr i Oslo. Det var inte riktigt så det skulle bli. Hon var så kär i Morten och så glad när hon blev gravid. Men Morten blev inte alls glad, han stack när hon vägrade abort. Hon hade ändå fina år med dotter Sofie men hon dog i leukemi för tre och ett halvt år sedan. Ytterligare ett trauma kom ett tag senare när hennes älskade pappa Peter försvann för drygt två år sedan. Livet är rätt trist, hon försörjer sig glädjelöst som översättare och har inget vidare socialt liv bortsett från nära vännen Vegar Ventura. En dag ringer en okänd man som vill sälja information om pappan som tydligen lever men finns i något annat land.

Adam Borg är en vältränad och attraktiv man i trettiofemårsåldern som driver en jakt och fiskebutik i Frogner. En dag ser han hur en liten ensam flicka försöker ta ut pengar från en bankomat i centrala Oslo. Det går uppenbarligen inte bra för henne så han försöker hjälpa till. Hon vill inte riktigt prata med honom men säger i alla fall att hon heter Sofie. Det löser sig inte, automaten har svalt kortet, och flicka gråter. Hon vill inte att Adam ska följa henne hem, men han är orolig, små flickor borde inte vara ensamma i staden, så han följer efter henne hela vägen tills hon går in i en portgång i Helsfyr. Han kan inte låta bli att tänka på flickan, tycker att han borde prata med hennes mamma och åker dit nästa dag. Han ringer på lägenhetsdörren, får ingen reaktion, märker att dörren är olåst så han går in för att finna en död man, en nästan död kvinna och flickan som sitter helt apatisk i hallen

Kriminalpolisen Hedda Fisk är just på väg till semester när hennes chef, kriminalkommissarie Ole-Joakim Waage, ringer om mord i Helsfyr, Hedda inser suckande att det inte blir någon resa och åker till den adress hon fått: Fredrik Selmers vej 7. Det är Björn som larmat men på plats har poliserna svårt att tro på hans märkliga berättelse.

Del 2 heter ”Peter och Magdalena” (fler bibliska referenser alltså) och den Peter som avses är naturligtvis Evas pappa. Han lever på på flykt i ett främmande land. Han har hållit sig undan i mer än två år nu och han våndas över sitt liv, våndas över vad han har gjort eller snarare vad han inte gjort, vad han låtit ske. Han bestämmer sig för att skiva ner alltsammans. Ända från den dag då han, som en rätt vanlig tjänsteman i finansbranschen, på golftävlingen Bankers Open träffade några i den verkliga eliten, ett par av Norges rikaste, som tog inom honom i deras umgängeskrets. Han vet bara inte riktigt vem han ska vända sig till, han vet bara att han måste bli av med sin skuld.

Vi får träffa femtonåriga Magdalena Ural som växt upp i Tarabasi, Istanbuls äldsta slum och som drömmer om ett annat liv; hon har ett lågavlönat jobb på ett hotell parallellt med att hon går i skolan, kanske utbildning kan ge henne nya möjligheter. Hon är inte tillräckligt gammal för att få servera alkohol men det gör hon ändå när de en kväll har ett mycket stort och krävande sällskap. Det är tydligen hotellägaren själv som är på besök med många vänner, uppenbarligen rika, sannolikt från något nordiskt land, mycket vita. Nästan bara män i sällskapet men en äldre elegant kvinna ger henne ofattbar dricks, tusen euro, och berömmer henne för hennes utseende.

I de kommande delarna: ”I faderns namn”, ”I moderns namn” och ”På denna klippa ska jag bygga min kyrka” samt en avslutande epilog, får vi följa en berättelse som håller läsaren fångad i ett fast grepp hela vägen till slutet. Och det är inte bara arkitekturen som är imponerande, här finns en intelligent intrig med många överraskande och rätt skruvade inslag samt en text som naturligtvis är mycket välskriven, författaren är ju en etablerad stjärna. En stark översättning av Marianne Mattsson hjälper till för att skapa läsglädje på hög nivå.

Författaren

Thomas Enger, född 1973, bor i Oslo och har tidigare arbetat som journalist. Han debuterade 2011 som författare med kriminalromanen Skendöd som snabbt blev en stor succé. Det var den första delen i en serie på fem böcker med journalisten Henning Juul som huvudperson. Serien har sålts till ett trettiotal länder. Han skriver också prisbelönta böcker för ungdom. Förutom att skriva böcker arbetar Enger även som musikkompositör. Tillsammans med Jørn Lier Horst har Thomas Enger de senaste åren skrivit tre böcker i deckarsviten om Blix & Ramm.

Anders Kapp, 2023-04-11

Bokfakta

  • Titel: Galgens bok (Galgens bok, översättning Marianne Mattsson).
  • Författare: Thomas Enger.
  • Utgivningsdag: 2023-04-11.
  • Förlag: Wahlström & Widstrand.
  • Antal sidor: 328.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...