En helt underbar historia

Efter den stora succén med serien om Fabian Risk, sex delar 2014-21, kommer Stefan Ahnhem nu ut med En helt annan historia, vilket inte är riktigt sant. Något helt annat är det inte, huvudpersonen Malin Rehnberg har vi träffat förut, som kollega till Fabian Risk i det fall som Den nionde graven handlade om, även från epilogen i författarens senaste bok där det handlar om kopplingar till andra länder är Danmark, ”bland annat till Stockholm och utredningen Malin Rehnberg arbetade med där. Men det är en helt annan historia.” Bara den lekfullheten gör läsaren på riktigt gott humör. Fallet då handlade bland annat om Mogens Klinge, operativ chef för danska polisens underrättelsetjänst, som hittades död i en bil på botten i hamnen i Köpenhamn tillsammans med en okänd naken kvinna med utländsk bakgrund, möjligen prostituerad. Malin Rehnberg upptäcker en koppling mellan ett mord i Stockholm och den döda kvinnan i Köpenhamn, hon tar därför kontakt med den ansvarige utredaren Jan Hesk, som hade en stor roll i förra boken. Vi känner igen det gränsöverskridande, i bokstavlig mening över landsgräns, men ännu mer gränslösheten hos karaktärer, gränslösheten i händelser, och den gränslösa generositeten hos en författare som än en gång bjuder oss på sin svåröverträffade dramaturgiska förmåga.

I prologen får vi möta en kvinna på en vidrig resa som med en avbruten knivspets ristar in minnen av den långa färden i sin egen kropp: fyra bågar för varje byte av färdmedel, fem cirklar för varje våldtäkt hon utsatts för och tretton streck för de kvinnor och män som dött under resan. Starkt förs vi direkt in i ett tema om trafficking. Starkt öppnar författaren för en drivkraft som alltid fungerar i spänningslitteratur och som han arbetat med förut: hämnd. Men nu på ett annat sätt än tidigare.

Därefter kommer det första kapitlet som äger rum lördagen 4 augusti 2012, dagen efter den förra boken startade så det handlar delvis om parallellhandlingar; bas i Köpenhamn då och i Stockholm nu. Vi möter en okänd man som håller på att göra sig i ordning i sitt rum på Grand Hôtel i Stockholm samtidigt som han på Rapport hör nyheterna om händelserna i Köpenhamn. Han gör sig riktigt fin för sitt möte med landets mest framgångsrika livsstilsbloggare Coco som finns i sin svit flera våningar längre upp i hotellet, en lyx som han aldrig skulle ha råd med. Han har tolkat tecknen från hennes Instagram på sitt sätt; förstått att hon vill ha honom, längtar efter honom. Men när han kommit upp till hennes våningsplan ser han hur hon släpper in en annan man i sviten.

Vi får träffa Malin Rehnberg som svettas på ett förhatligt yogapass när hon ser att hennes kollega Per Wigsell ringer; trots förbud har hon tagit med mobilen in i lokalen men har den på ljudlöst. Hon lyssnar på hans meddelande, det har kommit in ett larm om ett misstänkt dödsfall på Grand Hôtel, han har fått uppdraget men kan inte ta det, han måste vara hemma med barnen eftersom hans fru Susanna är på tjejmiddag. Först hon sur på sin kollega som är en supertrist toffel, men sedan kommer hon på vad det måste handla om: idag är det hennes och Anders tioåriga bröllopsdag, naturligtvis är det han som på det här sättet fixat ett lyxigt överraskningsfirande på Grand. Hon blir glad, avbryter passet och ger sig iväg. Hon har fel, hon hittar Coco brutalt mördad i den stora sviten och drar igång hela apparaten. Hon kommer hem sent. Då sover Anders.

Det är upptakten till en dramatisk berättelse där vi i högt tempo får möta många udda och intressanta människor. Malin får växa ut till en underbar huvudperson. Hon är en skicklig polis med ett häftigt humör som driver sina idéer hårt trots motstånd från chefer och kolleger. Ibland går det helt fel men ibland hittar hon också lösningar som ingen annan ser. Regelverk är till för att rundas och hon är helt orädd för att ge sig in i farliga situationer. Samtidigt gnager växande problem med småbarnslivet tillsammans med Anders ute i Enskede.

Fallet växer ut med ytterligare dödsfall och det blir allt tydligare att det här måste handla om något mycket större. Jämfört med böckerna i serien om Fabian Risk har författaren krympt formatet en hel del: flera av delarna var tegelstenar på över femhundra sidor, Den sista spiken stannade på 478 sidor tack vare att alla kapitel om Malin klipptes ut för att i stället bli denna nya bok med drygt halva omfånget. Trots det mindre formatet finns ett stort innehåll med intensiv dramatik, underbara karaktärer, gnagande spänning, en hel del humor, ett beundransvärt språk och ett viktigt samhällsproblem i basen. Jag kan garantera att alla Stefan Ahnhems fans kommer att bli mer än nöjda och kanske kommer det mindre formatet också att locka några nya läsare.

Författaren

Stefan Ahnhem är född 1966 i Stockholm, uppvuxen i Helsingborg och bor idag i Köpenhamn sin danska fru Mi och deras barn.

Tillsammans med Peter Folkesson (numera Peter Jubel) utgjorde han synt/ambient-gruppen Spacelab mellan 1985 och 1993. Under 90-talet började han arbeta som manusförfattare för film och TV. Först inom humor, Rena rama Rolf, och sedan inom spänningsgenren med start i filmatiseringen av Karin Fossums bok Den som fruktar vargen. Bland annat har han skrivit manus till flera filmatiseringar av Mankells Wallanderdeckare.

Han debuterade skönlitterärt 2014 med Offer utan ansikte, den första boken i serien om Fabian Risk och den fick Crimetimes pris för årets bästa deckardebut. Sedan dess har serien fått ett antal priser i flera länder. Böckerna har sålts i mer än två miljoner exemplar i trettiotalet länder och sannolikt kommer även hans böcker att filmatiseras. Han har själv sagt att då blir det andra som får skriva filmmanus.

Utgivna böcker
 • 2022 En helt annan historia
 • 2021 Den sista spiken (Fabian Risk 6)
 • 2019 X sätt att dö (Fabian Risk 5)
 • 2018 Motiv X (Fabian Risk 4)
 • 2016 Arton grader minus (Fabian Risk 3)
 • 2015 Den nionde graven (Fabian Risk 2)
 • 2014 Offer utan ansikte (Fabian Risk 1)

Anders Kapp, 2022-11-07

Bokfakta

 • Titel: En helt annan historia.
 • Författare: Stefan Ahnhem.
 • Utgivningsdag: 2022-11-07.
 • Förlag: Forum.
 • Antal sidor: 282.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...