Mer gängbrottslighet, nu i Göteborg

Mats Ahlstedt debuterade 2003 och om jag räknat rätt är nya Hanteraren, som kom ut igår, hans artonde utgivna bok. Vad jag kan komma ihåg har jag aldrig läst honom tidigare så det var verkligen dags. De senaste dagarna har jag givit några exempel från den stora och aktuella vågen spänningslitteratur som handlar om gängkriminalitet och det här är ytterligare ett exempel; på en skala mellan Kicki Sehlstedts För din skull och Sammy Jeridis Gängprinsessan kan Hanteraren placeras någonstans mitt emellan. Här finns både ett engagemang för drabbade anhöriga, som hos Sehlstedt, och ett nigerianskt gäng med voodoo-inslag, som hos Jeridi. En skillnad är att vi nu rört oss från Stockholm till Göteborg där Ahlstedt bor och där hans böcker utspelar sig. I centrum finns den återkommande huvudpersonen, profileraren Ella Werner, som i denna bok får unga journalisten Mia Dagenfeldt som viktigt komplement i jakten på grov organiserad brottlighet, en jakt under vilken både Ella och Mia kommer att hotas till livet.

Berättelsen inleds med ett sent telefonsamtal från ett okänt nummer. Ella Werner svarar: en okänd röst säger ”Han är död.” ”Vem?” ”Det vet du.” Sedan bryts samtalet. Och Ella vet, det måste handla om hennes infiltratör Christer Quist, men minst lika förskräckande som att något uppenbarligen hänt honom är att någon tydligen vet att hon varit hans hanterare, det är ingen som ska kunna veta det. Christer var en grovt kriminell person men han har kommit med viktig information och inte minst har han faktisk räddat hennes liv.

När hon ringer till ledningscentralen får hon veta att de just fått in ett larm om en singelolycka, någon har kört av vägen rakt in i en stenmur. Bilen började brinna och föraren blev så svårt bränd att det blir svårt att identifiera honom.

Ella har textens mest dominerande berättarröst och hon leder en ganska familjär utredningsgrupp vid Grova brott. Närmast står hennes egen sambo och kollega Nicklas men här finns också Emely Olsson, Emelys son Rasmus Olsson och hans flickvän Jelena Manojlovic. Här finns också den äldre Stig Palm som efter en skada i tjänsten inte längre kan arbeta ute på fältet, rättsläkaren Irma Skog och teknikern Svante. Fatima Wallinder med rötter i Somalia har gjort kometkarriär inom polisen, finns på en annan enhet, men dyker också upp i handlingen. Tidigt i utredningen upptäcker Stig att Christer haft en tvillingbror Anders så de blir osäkra på vem som egentligen dött i den utbrända bilen.

Det dyker upp fler fall som kanske hänger samman med detta. En gammal kompis till Christer hittas också mördad. Vid en skjutning på en restaurang i Frölunda dödas tre unga män och en fjärde skadas allvarligt. Det finns också ett gammalt olöst fall, ett sprängdåd mot en restaurang som ägts av Alex, en god vän till Ellas föräldrar, bägge familjerna har sina rötter i Kroatien. Alex hade nu flyttat tillbaka till Dubrovnik där han framgångsrikt startat en ny restaurang.

In i handlingen kommer tidigt Mia Dagenfeldt, ung frilansjournalist som just nu har en mer fast inkomst som sommarvikarie på Kungälvs-Posten, och som äger en hel del av berättarperspektivet i denna text. Hon var det enda ögonvittnet till ”singelolyckan” men är säker på att det inte alls var en olycka, det måste varit ett mord. Hon får kontakt med Ella och berättar vad hon sett. Mia upptäcker på vägen en hel del andra saker, hon är på restaurangen i Frölunda alldeles innan skjutningen, och hon drabbas av hot som blir allt värre.

Fritz Möller är en tidigare kriminalkommissarie som numera driver ett rätt stort säkerhetsföretag med många olika verksamhetsgrenar och en hel del tidigare yrkessoldater anställda. Han och Ella är vänner och de har tidigare samverkat i en sorts gråzon för att lösa olika fall. Så även nu. Fritz är också särbo med Ellas kollega Emely.

På vägen mot upplösningen blir det många turer, hoten mot både Mia och Ella blir allt allvarligare, det blir riktigt spännande.

I huvudsak är detta en mycket välskriven text. Ska man vara kritisk tangerar den gränsen för en förledande enkelhet (korta meningar, korta stycken) som inte är ovanlig hos författare med journalistbakgrund och som kan bli en smula prövande i längre texter, som i en bok.

Här finns det rätt vanliga ”Gudfadernsyndromet” (se texten om Sehlstedts För din skull), alltså att beskriva denna typ av brottlighet i form av extremt välorganiserade och gärna internationella grupperingar. Just här finns en kinesisk triad som härskat över Västsverige, som Werner & Co knäckt i en tidigare bok, och nu nigerianska Black Axe som verkar med stöd av krafter från ryska elitstyrkor. Tror det kan förklaras av försök att använda former som tidigare varit framgångsrika, men för mig blir det mer intressant litteratur om man i stället närmar sig dagens nog så förskräckande verklighet.

Det här är en serie rubricerad Ella Werner, profilerare, men jag väntar förgäves på att hon ska profilera någonting. Utgångspunkten är att hon varit hanterare av den infiltratör som dör i berättelsens inledning och i övrigt är hon en stark, smart och rätt våghalsig kriminalpolis och förundersökningsledare på Grova brott.

En något udda detalj är förlagets uppgifter om försäljningssiffror. På omslaget till den bok jag läst står det ”Över 700 000 sålda böcker i Sverige”. På förlagets bild av samma omslag står det ”Över 500 000 sålda böcker i Sverige”. Det är en väldigt stor skillnad, fyrtio procent, vilket påverkar trovärdigheten en hel del. Osannolikt höga tal är det i vilket fall som helst.

Det här är bra och underhållande semesterläsning, men inte en berättelse som sticker ut på något exceptionellt sätt.

Författaren

Mats Ahlstedt föddes i en prästgård i Jämtland 1949, men familjen flyttade tidigt till Göteborg, där pappan var fängelsepräst. Han har själv sagt att pappas berättelser om bittra människoöden bakom murarna till de svenska fängelserna lade grund för hans stora intresse för liv, död, etik, moral och ödet som får utlopp i hans skrivande. Intresset för att skriva kriminalromaner fanns tidigt men det skulle dröja länge innan det blev verklighet. Efter en filosofie kandidatexamen i svenska och historia vid Göteborgs universitet har han ägnat huvuddelen av sitt yrkesliv till arbetet som journalist, bland annat på Göteborgs-Postens sportredaktion. Han debuterade som författare 2003, då 58 år gammal, med Dödsängeln som var den första delen i en serie med Sören Högström och Fatima Wallinder som huvudpersoner. Det hann bli åtta böcker i den serien innan den avslutades 2014. 2016 inledde han en ny serie med profileraren Ella Werner som huvudperson. Efter att tidigare givit ut sina böcker på eget förlag har hans böcker sedan dess givits ut av Bokfabriken. Nya Hanteraren är den sjätte delen i den serien. Parallellt har Fatima Wallander också återkommit i en egen serie som hittills består av fyra delar.

Anders Kapp, 2022-07-13

Bokfakta

  • Titel: Hanteraren.
  • Författare: Mats Ahlstedt.
  • Utgivningsdag: 2022-07-12.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 317.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...