Blind vrede hotar Europa

I dag finns Blind vrede ute, den fjärde boken i Malin Thunberg Schunkes serie om europeisk brottslighet, med navet hos europeiska åklagarmyndigheten Eurojust i Haag där de två återkommande huvudpersonerna Ester Edh och Fabia Moretti arbetar. Bara det upplägget med ett tydligt europeiskt perspektiv ger den här författaren en egen position som hon nu utnyttjar bättre än någonsin. De tidigare böckerna har haft relativt avgränsade händelser i handlingens centrum, låt vara med europeiska implikationer, men i den nya boken fokuseras något som är ett gemensamt problem för alla europeiska länder: den växande populismen med allt fler människor som när ett hat mot samhällets institutioner, mot eliten, mot EU, mot demokratin; en Blind vrede som allt oftare får våldsamma uttryck. Temat passar perfekt för seriens upplägg och det är så kul att se en författare som utvecklas från succédebuten till att nu komma ut med seriens bästa bok hittills.

Efter en kort prolog som väcker nyfikenhet på vad som ska hända senare får vi träffa trettiotvååriga Julia Elander i ett ensligt beläget torp på den skånska landsbygden en vårkväll i början av maj 2019. Hon är irriterad, hennes sambo sedan två år tillbaka, tio år äldre Bart Mulder med rötter i Nederländerna, har inte kommit hem ännu och han svarar inte på hennes meddelanden.

Det Julia inte vet är att Bart är på ett möte på Hägeholms slott, ett möte som leds av hennes yngre bror Carl Elander. Syskonen Elander är bägge engagerade i organisationen Djurens soldater men på olika sätt. Julia är den karismatiska ledaren som attraherar allt fler medlemmar till denna djurrättsorganisation som nu har femtontusen medlemmar och som arbetar med fredliga medel. Carl är också en karismatisk ledare, men för en mycket mindre, och dessutom hemlig gruppering med en helt annan och mycket mer våldsam agenda, en gruppering som ingår i ett europeiskt nätverk av likasinnade.

Dagen efter genomför organisationen en stor demonstration i Malmö som urartar fullständigt, förvandlats till ett upplopp med stenkastning, slagsmål och en hel del skadade. Julia är upprörd över det som hänt men vet inte att det är Carl som organiserat våldet.

Samma dag som demonstrationen genomförs träffar vi en av seriens återkommande huvudpersoner, Ester Edh, som slickar såren tre månader efter det tragiska slutet på hennes förhållande med John Kallert. slickar, såren vid den blåsiga havsstranden i Scheveningen där hon bosatt sig sedan hon tillträtt som svensk representant vid den europeiska åklagarmyndigheten Eurojust i Haag.

Dagen efter demonstrationen i Malmö samlas populistiska missnöjespartier från hela Europa till en kongress i Köpenhamn. De har sinsemellan olika agendor men förenas i ett hat mot det de uppfattar som orättfärdiga eliter i samhället och ett hat mot EU. Ledare för kongressen är danske Søren Stenstrup som i sitt huvudtal bland annat citerar Ulrike Meinhof: ”Protest är när jag säger att något inte passar mig. Motstånd är när jag ser till att det som inte passar mig inte längre sker.” Bakom kulisserna leder Søren också ett europeiskt nätverk som infiltrerar organisationer och demonstrationer för att attackera samhällsinstitutioner med våld. På kvällen samlar han en mindre grupp till middag och Carl Elander är en av gästerna. Två dagar senare genomförs ett dåd mot det biokemiska företaget Atechnos byggnad utanför Helsingborg som förstörs fullständigt.

Den andra återkommande huvudpersonen, italienska Fabia Moretti, Esters chef och vän, har tillfälligt tvingats gå under jorden tillsammans med sin vän Augusto Gambetta efter ett dödshot från en maffiaboss. I hennes frånvaro leder Ester ett möte på Eurojust ett par dagar senare. Både vid demonstrationen i Malmö och dådet vid Helsingborg fanns en symbol och polisen har funnit samma symbol vid olika våldsdåd runt om i Europa.

Därmed är scenen klar för denna berättelse som pågår under ungefär två veckor med en allt intensivare kamp för att förhindra värre dåd från de populistiska extremisterna. Det är välskrivet, fängslande och spännande med intelligent berättarteknik som verkligen gör det realistiska temat rättvisa. Tidigare har jag tyckt att Ester Edh varit väl blek, men här har hon utvecklats till en starkare och smartare kvinna som passar hennes roll bättre. Niklas Lindblad har också bidragit med seriens bästa omslag.

Invändningar? Faktiskt mycket få. Möjligen är de antydningar till politisk analys, förklaringar till varför dessa farliga populistiska strömningar växer så i vår samtid, rätt tunna, men det här är ju spänningslitteratur och inte någon fackbok i statsvetenskap. Bästa boken i serien. Läs!

Anders Kapp, 2022-05-11

Bokfakta

  • Titel: Blind vrede.
  • Författare: Malin Thunberg Schunke.
  • Utgivningsdag: 2022-05-11.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 369.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...