Internationell thriller på högsta nivå

”Fem bokstäver som bildade en av tillvarons mest bärande konstruktioner” tänker huvudpersonen Niels Oxen när hans son säger ”pappa”. Danmarks mest dekorerade jägarsoldat någonsin är ute och går, försöker gå bort alla sina skador i kropp och själ, bara fortsätter att gå, dag efter dag, gå av sig sina synder i en evig pilgrimsvandring och nu har han fått sällskap en bit på vägen av sin femtonårige son Magnus, den återfunna sonen, en återskapad relation som mitt i allt elände fyller honom med glädje. Efter femtio mil har han kommit in i Tyskland. Det är dags att göra något annat. Danske thrillermästaren Jens Henrik Jensen har gjort stor internationell succé med sin Oxen-serie, från början tänkt som en trilogi, sedan en kvartett men nyligen har den sjätte delen, Pilgrim, kommit ut på svenska. Det här är en händelserik internationell thriller på högsta nivå.

En annan av de återkommande karaktärerna Margrethe Franck jobbar med fortsättningen på fallet från den förra boken, en massmördare och flera andra förövare går fortfarande fria, men hennes chefer på PET (danska säkerhets- och underrättelsetjänsten) tycker att hon lägger alldeles för mycket tid på det, den operative chefen Ove Worre och chefen för hela PET, Karsten Salomonsen, kräver att hon ska släppa fallet. Till slut går det så långt att cheferna stänger av henne från jobbet med omedelbar verkan.

Återkommer gör också Axel Mossman, tidigare chef för PET, pensionerad men har fortfarande koll på det mesta, har den alltid intressanta rollen som grå eminens. Just nu konsultar han åt danska Skatteverket som i stor hemlighet ska försöka köpa upp mängder med bankuppgifter från ett skatteparadis. Det kan bli osäkert för enhetschef Beate Bjerre när hon åker till Saint Thomas, en av de Amerikanska Jungfruöarna, en gång i tiden Danska Västindien, för att träffa säljaren och kontrollera ett varuprov, så Mossman ordnar livvaktsskydd i form av Margrethe Franck. Mötet attackeras, Margrethe skottskadas.

Femtiotvååriga schweizaren Fanbian Stadler är rik arvtagare och styrelseordförande för det stora industrikonglomeratet Stadler Indusri, men också en hängiven och vältränad extremsportare. Den här dagen ska han ge sig på en våldsam och farlig passage i floden Verzasca, han har paddlat sträckan förut, triggad av spänningen men egentligen inte orolig, han vet att han klarar av det här. Men han dör och även om omgivningen tror det är en tragisk olycka vet vi läsare att det inte är så, han mördas sinnrikt av en erfaren grupp. En dansk man på vandring i Himalaya dödas av en uppenbart professionell duo, även det en ”olycka”.

Sally Finnsen är extremt vältränad, har vunnit många crossfitmästerskap, men arbetar också på Köpenhamnspolisens efterlysningsenhet, djupt engagerad i samma fall som Margrethe, hennes egen bror dödades under en del av händelserna i förra boken och hon blir förbannad när hon får reda på att PET försöker lägga ner fallet. Hon har en idé om en tänkbar öppning och ber Oxen om hjälp. Han kan inte gärna säga nej, hon har räddat hans liv under dramatiska omständigheter. De besöker en fånge för att försöka få svar på några frågor. Dagen efter är han död. Ingen olycka den här gången, det skrivs av som självmord men är det verkligen det?

Niels, Margarethe och Sally bildar en egen utredningsgrupp med stöd av Mossman som arbetar både med dat gamla fallet och med de hemliga bankuppgifterna från skatteparadiset. Trådar går ut många håll, det här är ett internationellt drama, innan allt förenas i Danmark. Ett exempel: I ett tidigare skede (förra boken) hade Oxen träffat på en rysk agent, en infiltratör; de hjälpte varandra i ett kritiskt skede, kallade varandra för Orfeus och Eurydike. Med hjälp av Mossman får han reda på att Eurydike egentligen heter Anastasia Zhukova och just nu är placerad på ryska ambassaden i Berlin. Han åker dit, får kontakt med henne, även mycket nära kontakt, och en del ny information. Kanske för att balansera den ryska säkerhetstjänsten får även amerikanska CIA en viktig roll i berättelsen.

Geografiskt rör vi oss en hel del, bland annat kommer vi till Antigua i Guatemala, en stad flankerad av aktiva vulkaner, ”bräcklig för att naturen kunde besluta sig för att i ett enda enormt vredesutbrott utplåna den, Det var som om den levde på övertid, och att halva staden präglades av ruiner kunde således uppfattas som ett varningens finger. … Med Antiguas avskalade pastellfärgade vemod var det omöjligt att inte slås av dess skönhet.”

Spretigt? Absolut inte, det här är en författare som har full koll på vad han sysslar med och ser till att vi läsare hänger med i alla turer. Normalt brukar jag hoppa rätt obehindrat i serier, men nu var det bra att jag läst tidigare delar, Pilgrim bygger en hel del på det som hände i förra boken Gladiator så det är klokt att läsa den först.

Det är riktigt spännande, de närmare femhundra sidorna flyger undan i rask takt hela vägen mot en dramatisk upplösning i flera delar. Välskrivet och väl översatt av Leif Jacobsen. Underhållning på riktigt hög nivå!

Författaren

Jens Henrik Jensen, född 1963, är en dansk författare och journalist (numera författare på heltid). Han debuterade 1997 med spionthrillern Wienerringen. Efter det kom Kazanski-trilogin 1997-2002, sedan trilogin om Nina Portland 2004-2010 och först därefter kom det riktigt stora internationella genombrottet med böckerna om krigsveteranen Oxen som finns utgivna på många språk, bara i Sverige har de sålt i över 300 000 exemplar. Första säsongen av en nyskapad dansk TV-serie, baserad på inledningen av Oxen-serien, är färdig för visning runtom i världen. Jens Henrik Jensen bor på Jylland i Danmark med sin familj. När han inte skriver ägnar han sig gärna åt fiske, fotboll och film.

Anders Kapp, 2023-11-29

Bokfakta

  • Titel: Pilgrim (Pilgrim, översättning Leif Jacobsen).
  • Författare: Jens Henrik Jensen.
  • Utgivningsdag: 2023-11-08.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 477.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...