Oxen är tillbaka i spännande actionthriller

Danske Jens Henrik Jensen gjorde sitt stora internationella genombrott med Oxenserien, från början en trilogi 2012-16 men så kom en fjärde del, Lupus, 2018 och nu också en femte, Gladiator, med krigsveteranen Niels Oxen i centrum. De tre första delarna är på väg att också bli TV-serie, två säsonger med åtta delar per säsong, och för manus svarar rutinerade paret Mai Brostrøm och Peter Thorsboe som har flera succéer i bagaget. Förväntningarna var alltså rätt höga när jag började läsa på den första av den nya tegelstenens 527 sidor och det dröjde inte länge innan det var dags att avsluta den sista sidan i denna brutala actionthriller med internationella förgreningar som är riktigt bra, det är en rutinerad författare som verkligen lärt sig hantverket, men jag är kanske inte riktigt lika imponerad som jag varit över tidigare delar.

Det var alltså ett tag sedan den förra delen, som vi då trodde var den sista, kom ut 2018 och jag var rätt förtjust när det svenska förlaget lanserade en ny serie av samma författare 2019, men det visade sig att jag bara var illa påläst; trilogin om Nina Portland gavs ut på danska 2004 – 2010 men översattes då inte till svenska. Den är inte lika bra som Oxenserien men det var ändå intressant att följa författarens utveckling genom Yxskeppet, Kolmannen och Spökfången som successivt blir allt bättre. Nina Portland dyker också upp som en perifer bikaraktär i nya Gladiator vilket är rätt kul.

Den självklare huvudpersonen här är Niels Oxen, Danmarks genom tiderna mest dekorerad soldat, en krigsveteran med mycket elände i bagaget men med stora förmågor, en bra och komplex superhjältekaraktär. Motvilligt har han här påbörjat behandlingen för posttraumatisk stress som har plågat honom under många år och mycket i boken kretsar just kring krigsveteraners svåra situation och hur den situationen hanteras på olika sätt.

Militärpsykologen Leyla Damjanovic lyckas nå fram till honom och övertalar honom att bli ledare och mentor för en grupp av andra PTSD-drabbade veteraner på en överlevnadskurs i vildmarken. Det känns viktigt för honom att försöka hjälpa kolleger med värre problem än han själv har men så småningom visar det sig att flera veteraner försvunnit och andra mördats.

Han träffar sin gamle bekant Axel Mossman, tidigare chef för den danska säkerhets- och underrättelsetjänsten PET, numera ofrivilligt pensionerad men som fortfarande har ett internationellt kontaktnät inom den skymningsvärlden som ingen annan i Danmark, något som kommer till stor användning i den här berättelsen. En sorts grå eminens som alltid är en intressant karaktärstyp. Mossman övertalar Oxen att undersöka fallet med dessa krigsveteraner.

På vägen återförenas Oxen med sin gamla partner och vän Margrethe Franck från PET; de två försöker lösa mysteriet men i stället växer det bara fram allt fler frågetecken. Mitt i utredningen försvinner Oxen och hon påbörjar en desperat jakt för att finna honom samtidigt som han kämpar för sitt liv. Det är mycket välskrivet, dramatiskt och fängslande; läsaren kan endast med stor svårighet ta någon paus från texten. Översättaren Leif Jacobsen ska också ha all heder för sin insats.

Varför är jag då inte odelat positiv? Det handlar bland annat om att själva grundidén för just den här intrigen, som inte går att skriva om utan att spoila, känns en smula nött i kanterna, lite för välanvänd. Jag blir faktiskt allt mindre intresserad av själva mysteriet inom spänningslitteratur, svaret på frågan om vem som är det skyldige, eller vad det nu handlar om, och allt mer intresserad av resan dit; av bevekelsegrunder, drivkrafter, relationer, människors utveckling, kontexter i form av moral, politik, klass, historia, filosofi eller något annat som skickliga författare kan engagera läsaren i. Delar av detta finns här; huvudkaraktären själv är en komplex och intressant person, hans problematiska relation till sin son är berörande, flera andra karaktärer växer fram till intressanta människor men väldigt mycket graviterar kring den grundläggande idén som är rätt bra men inte fantastisk.

Författaren

Jens Henrik Jensen, född 1963, är en dansk författare och journalist (numera författare på heltid). Han debuterade 1997 med spionthrillern Wienerringen. Efter det kom Kazanski-trilogin 1997-2002, sedan trilogin om Nina Portland 2004-2010 och först därefter kom det riktigt stora internationella genombrottet med böckerna om krigsveteranen Oxen som finns utgivna på många språk, bara i Sverige har de sålt i över 300 000 exemplar, och arbetet med en filmatisering pågår. Jens Henrik Jensen är gift och har två barn. När han inte skriver ägnar han sig gärna åt fiske, fotboll och film.

Anders Kapp, 2021-12-01

Bokfakta

  • Titel: Gladiator (Gladiator, översättning Leif Jacobsen).
  • Författare: Jens Henrik Jensen.
  • Utgivningsdag: 2021-11-08.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 527.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...