Dramatisk kvartettfinal

När Anna Granlund nu med Min eld avslutar sin kvartett som har sitt handlingscentrum på Östermalms brandstation i Stockholm så gör hon det rejält; redan i öppningsscenen är det en bomblastad drönare som attackerar en exklusiv lägenhet på tjugonionde våningen i ett av Norra tornen i Hagastaden i Stockholm. Det är ett under att måltavlan, lägenhetsinnehavaren Alexander Kostić, överlever efter en heroisk insats av räddningstjänsten där brandmästare Stefan Berg, en av seriens återkommande huvudpersoner, deltar. Det är starten på finalbokens ena spår som har en kärna inom narkotikabaserad gängbrottslighet. Det andra huvudspåret är kopplat till den andra huvudpersonen, brandingenjör Jessica Frank, och hennes personliga historia. I det spåret ingår också en bomb; under inspelningen av ett program där Jessica ska medverka attackeras tevestudion i Umeå våldsamt. Det visar sig vara Jessica som är måltavlan men även om hon skadas svårt så överlever hon faktiskt samtidigt som två andra personer, bland annat programledaren, dör. En viktig del är naturligtvis också utvecklingen av relationen mellan de två huvudpersonerna, kärnan i seriens långa berättelse, en trasslig resa som kanske kan få ett lyckligt slut?

Det var fem år sedan som Alexander Kostić och Melker Lundin träffades på en fest. De fann varandra trots helt olika bakgrunder; Melker från en fin familj sedan generationer, dock nu utan pengar, och Alexander som inte hade mycket att komma med i sin resumé utöver att vara riktigt streetsmart. De startade Lux Fastighetsmäklare, siktade på de mest exklusiva segmenten på bostadsmarknaden och skulle just nu fira att de nått målet som miljardmäklare; så mycket har de sålt för och framgångsresan för de unga entreprenörerna har uppmärksammats ordentligt i affärspressen. Mer okänt är att mycket av framgångarna kan förklaras att en skuggsida med kopplingar till organiserad gängbrottslighet, en sida som drivits av Alexander, en del som nu drabbats av en rejäl kris.

Jessica och Stefan har drabbats av ett missfall och snart därefter får Jessica det överraskande beskedet att hennes pappa Rolf plötsligt dött i en hjärtinfarkt; visst var han gammal men oerhört vital. Bägge dessa händelser tar henne hårt, hon är inte alls bra på att prata med andra om svåra saker, sluter sig i stället vilket gör Stefan förtvivlad. Hon ger sig av från Stockholm, tar motorcykeln till Umeå för att hjälpa sin bror med allt som behöver göras efter dödsfallet. Hon har alltid stått sin pappa mycket nära och han var en välkänd person i Umeå, omtyckt chef inom brandförsvaret i många år ända fram till pensionen. Det var tack vare honom som Jessica blev den första kvinnliga brandmannen i Umeå.

På plats i Umeå går hon igenom hans efterlämnade papper. Hon hittar en hel del om den svåra olycka som avslutade hennes karriär som aktiv brandman, som ledde till att hon vidareutbildade sig i Stockholm till andra funktioner inom räddningstjänsten och sedan stannade i huvudstaden. Det verkar som om pappan varit tveksam till om det verkligen varit en olycka. Det finns också mycket, ännu äldre, material om den dramatiska explosionen vid ett stort kemilabb i Umeå 1994 (verklig händelse). Lokaltidningen gör en stor artikel om pappans liv där Jessica också medverkar. Snart är hon ett jagat byte, oklart varför och ännu mer oklart vem som är ute efter att ta hennes liv.

I en sidoberättelse är Malik ”Malle” Saad berättarjag. Han är rökdykare i Stefans grupp och i hemlighet homosexuell, han vågar inte komma ut, även om mycket förändrats inom räddningstjänsten finns det fortfarande en del homofoba människor kvar. Sedan en tid är han tillsammans med Simon Bergfeldt och bor i hans lägenhet. Det finns en del dramatik i deras historia och mer ska det bli. Bra läsning liksom de delar som handlar om olika brandstationers medverkan under årets Prideavslutning.

I en annan sidoberättelse är Emma huvudperson, ytterligare en person som arbetar inom räddningstjänsten. Hon lever tillsammans med Henke, de har två döttrar tillsammans och hon är just nu gravid med deras tredje barn. Hos dem bor också för det mesta Adam, Henkes tonårsson från ett tidigare förhållande. Adam är deras främst konfliktområde; för Emma är det uppenbart att han är på väg i kriminell riktning, att något måste göras, men det är något som Henke inte alls håller med om. De bor i ett radhus vid Kotlasjön på Lidingö men Emma tycker att de måste ha något större, hon har också hittat ett hus vid vid Kyrkviken på samma ö. Henke är rätt motsträvig men kräver att de måste sälja innan de kan köpa något nytt. Emma har hittat en riktigt framgångsrik mäklare som tror de kan få ut elva miljoner för radhuset. Även denna berättelse är mycket läsvärd och den länkas snyggt in i andra delar.

Det finns väldigt mycket att applådera i intrigkonstruktionen; här finns rätt många komponenter, kanske riskfyllt många, men författaren håller samman delarna med säker hand. En liten detalj stör mig, det finns ett försök att knyta samman de två spåren på ett sätt som knappast har någon trovärdighet och som dessutom är helt onödigt; det räcker så bra med de gemensamma kopplingarna till brandförsvar och en del personsamband som redan finns.

Redan från start fanns en styrka i den här serien när det gäller trovärdighet på detaljnivå inom brandstationernas verksamhet. I den här boken får vi bland annat lära oss varför det finns speciella komplikationer med elbilar i bränder.

I kvartettens inledning tyckte jag att balansen mellan dramatik och romantik inte riktigt fungerade, för mycket av det senare som också jämförelsevis var svagare. Allt det är borta nu; balansgången är perfekt och relationsdelarna, det finns flera, är mycket säkrare. Det är som alltid kul att få följa en positiv utvecklingskurva hos en författare.

Det finns alltid utmaningar när det handlar om hur man ska avsluta en serie. Jag älskar verkligen den här författarens lösning men är inte riktigt säker på att alla läsare delar denna känsla. Efter denna kommer ytterligare ett kapitel med rubriken Epilog vilket gör mig nervös; jag tycker nästan aldrig om epiloger och när jag inser att det här egentligen är något annat blir jag trygg och glad igen.

Författaren

Anna Granlund är född 1969, bosatt på Lidingö utanför Stockholm och har arbetat inom bok- och reklambranschen under större delen av sitt liv. Hon drev tidigare Norrlandsförlaget North Chapter som vann en hel del priser. Hon debuterade som författare våren 2020 med spänningsromanen Den röde hanen, första delen i hennes serie om grupp fyra på Östermalms brandstation vars fjärde och avslutande del Min eld nu finns ute. Hon är också en av de författare som deltar i utvidgningen av Leffe Grimwalkers koncept Alex Storm där hennes fokus ligger på karaktären Lily Rose och Alex dotter Frida. I augusti 2023 kom hennes första del Stormbarn. Tillsammans med Jenny Helldahl har hon tidigare i år också kommit ut med Position okänd, första delen i serien K9 Hundenheten.

Anders Kapp, 2024-05-20

Bokfakta

  • Titel: Min eld.
  • Författare: Anna Granlund.
  • Utgivningsdag: 2024-04-08.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 286.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...