Brinnande kärlek

Östermalms brandstation står i centrum när Anna Granlund nu debuterar med Den röde hanen, den första delen i en planerad serie. Bekämpning av bränder har ett naturligt inslag av dramatik som passar väldigt bra för spänningslitteratur, ofta använt som en del av något annat men sällan använt som fokus för hela berättelsen. Hon tillför alltså något nytt i genren som är både välskrivet och spännande. Våldsnivån är låg och närvaron av mer eller mindre komplicerade kärleksrelationer är hög. Det här är inledningen på en serie som alltså passar riktigt bra för de som gillar en kombo av spänningsromaner och romance. Tyvärr tillhör jag inte den målgruppen.

Brandmästare Stefan Berg är chef för utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation i Stockholm. Han har gjort en snabb karriär, en av de yngsta som blivit brandmästare, skicklig och en chef som är mycket omtyckt av de flesta.

Brandingenjör Jessica Frank har rätt nyligen flyttat till Stockholm efter att ha jobbat som brandman i Umeå. Efter att ha skadats i en svår olycka har hon gått över till att arbeta som brandorsaksutredare och har nu fått jobb i ett stort projekt som både sysslar med att utreda bränder och att arbeta förebyggande.

Stefan och Jessica är huvudpersonerna i berättelsen och de är skickligt skapade karaktärer, bägge kompetenta och starka, bägge med en lagom nivå av trauman i ryggsäcken. Den begynnande attraktionen mellan dem är också ett bärande inslag i berättelsen. De två är de huvudsakliga berättarrösterna och med en del kompletteringar ger det en bra variation av perspektiv och ett starkt driv i handlingen.

Vid en utryckning drabbas gruppen av en svår incident. Sådant kan naturligtvis hända, men utredningen visar att det inte var en olyckshändelse. Allt fler oväntade problem uppstår och särskilt utsatt tycks Stefan vara. Är någon ute efter att skada just honom eller är hela gruppen i fara? Att söka svar på den frågan är kärnan i intrigen och i det sökandet hjälps Jessica och Stefan åt. Det blir en riktigt spännande jakt. Särskilt imponerad blir jag över researchnivån, här finns många för mig tidigare okända detaljer inom brandväsendet och det hjälper till att skapa hög trovärdighet i texten.

Stefan kämpar med att hålla samman sin utryckningsgrupp samtidigt som han vacklar efter en plötslig och smärtsam separation. Jessica brottas med spöken ur det förflutna och gör allt för att dölja sina påtagliga skador.

Utöver dessa två huvudkaraktärer har Granlund byggt ett gäng riktigt intressanta sidofigurer. Mycket handlar om olika typer av kärleksrelationer, jag tror det är ett tiotal relationer av mycket olika karaktär som finns med i berättelsen. Här finns en del sex men det är också snällt, mer antytt än riktigt svettigt.

Jag läser gärna om kärlek på allvar, ett av de viktigaste litterära teman som finns, men har svårt för romance-genren. Det är sannolikt därför som jag aldrig riktigt fastnar för denna debutbok, jag är helt enkelt ingen bra målgrupp. Men som framgått finns det väldigt mycket positivt att säga om denna debut som säkert kommer att gå hem hos andra läsare.

Författaren

Anna Granlund bor i Stockholm och har arbetat inom bok- och reklambranschen under större delen av sitt liv. Anna drev tidigare Norrlandsförlaget North Chapter, som vunnit pris för ”Best cocktail book in the world”, ”Best culinary travels book” och ”Årets svenska måltidslitteratur”. Numera arbetar hon på Bonnierförlagen, främst med kommunikation men även med bokproduktion.

Anders Kapp, 2020-04-06

Bokfakta

  • Titel: Den röde hanen.
  • Författare: Anna Granlund.
  • Utgivningsdag: 2020-04-02.
  • Förlag: Southside Stories.
  • Antal sidor: 313.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...