Cosy crime vid Dalslands kanal

Frida Gråsjö har sedan debuten 2019 kommit ut med ett tiotal böcker och eftersom jag inte läst henne tidigare tyckte jag det var hög tid. Beska droppar, som kom ut rätt nyligen, är andra delen i serien Morden vid sjuttonde slussen och vi befinner oss huvudsakligen i fiktiva Södra Strandviken som ligger vid denna sluss i Dalslands kanal, någonstans mellan Åmål och Bengtfors. Huvudpersonen heter Hanna Sand som tydligt utled på jobbet som advokat på en stor byrå i Stockholm gått in i väggen, sagt upp sig, är på bättringsvägen och ägnar den här sommaren åt att hjälpa sin älskade morfar, slussvaktaren Oskar, under tiden som hans benbrott ska läka. Redan i seriens första del visade det sig att duon Frida och Oskar är ett begåvat amatördeckarpar och nu blir det dags igen när influencern och välfärdskapitalisten Eva Hallström plötsligt dör. Det här handlar om cosy crime med en hel del humor och det som särskilt imponerar är karaktärsbyggena, vi får lära känna en hel del rätt särpräglade och festliga personer.

Friden för Hanna och Oskar tar slut när hennes mamma och hans dotter Mona oväntat dyker upp för att ”hjälpa till”. Mona bor normalt i Spanien där hon arbetar som mäklare och hon är en av dessa människor som lätt fastnar intensivt för något med ett uppslukande intresse som oftast snabbt dör ut. Just nu handlar det om en blandning av yoga, kristaller och märklig hälsokost. Bland annat har hon fått för sig att ”välsigna” byn med en stor gonggong riktigt tidigt varje morgon, något som inte uppskattas alls av Hanna och Oskar och som också resulterat i arga kommentarer i byns grupp på nätet. Mona blir väldigt rolig och mamma-dotter-relationen är riktigt udda.

På vägen dit hade Mona delat taxi från Åmål med en ny bekantskap, Eva Hallström, som hon tycker är väldigt intressant. Eva är relativt nyinflyttad i byn, har uppenbart gott om pengar, hennes nybyggda hus är stort och exklusivt. Hon är VD och huvudägare för ett privat vårdhem i närheten. Är dessutom framgångsrik influencer med målgruppen sextio plus, en kanal som hon bland annat använder för att sälja ett dyrt ”hälsote” vars huvudingrediens är en torkad svamp, chaga. För sin ålder är hon mycket vacker, Hanna är säker på att hon tagit hjälp av en del operativa ingrepp, och hon flirtar oblygt vilket ställer till en hel del problem. Också hon en riktigt kul karaktär.

Det är många fler intressanta människor vi får lära känna. Det blir också en del romantik. Frida dejtar Jakob vilket kompliceras när Mona blir förtjust i Jakobs pappa Bengt. Själva fallet i denna deckare inleds när Frida och Mona hittar Eva död i hennes badrum; det är inte en naturlig död och Hanna tar än en gång hjälp av sin morfar för att ta reda på vem som är den skyldige. Det är mycket som händer på vägen, det blir en läsvärd resa fram mot upplösningen.

Det finns en del irriterande fel som textgranskningsprocessen borde ha fångat och särskilt irriterande blir ett eftersom det upprepas rätt många gånger. Drejning är en teknik för att forma lera med hjälp av en roterande drejskiva. Rotationen innebär att tekniken endast kan användas för att skapa runda föremål (man kan naturligtvis lägga till någon efteråt, till exempel ett öra på en mugg). Tekniken kan inte användas för att skulptera de fåglar som det handlar om i den här texten. Det finns också någon tråd som känns rätt borttappad. Det hindrar inte att detta är mycket underhållande läsning.

Författaren

Frida Gråsjö är född 1978, jurist och bosatt med sin familj i Karlstad. Hon debuterade som författare 2019 med Top ten-listan och sedan kom ytterligare två böcker i den serien. Rosnässerien inledde hon 2021 och den består hittills av fem böcker. Serien Morden vid sjuttonde slussen inleddes 2023 och nya Beska droppar är andra delen. I höst startar hon med En fråga om mord ytterligare en serie: Advokatbyrån i mitten av ingenstans. Hennes böcker håller sig inom området feelgood / romance / cosy crime och geografiskt utspelar det mesta sig i Dalsland.

Anders Kapp, 2024-05-21

Bokfakta

  • Titel: Beska droppar.
  • Författare: Frida Gråsjö.
  • Utgivningsdag: 2024-04-30.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 278.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...