Våroffer överträffar höga förväntningar

En riktigt bra läshelg! Igår skrev jag om Magnus Dahlströms nya bok Förhör, bäst inom svensk skönlitteratur hittills i år enligt min åsikt, och nu är det dags för årets hittills bästa inom svensk spänningslitteratur: Anders de la Mottes nya bok Våroffer som kommer ut idag. Det är den fjärde och sista delen i hans årstidskvartett som består av helt fristående böcker med det gemensamma att de utspelar sig på landsbygden i nordvästra Skåne, där han själv växte upp. Totalt sett är det hans nionde bok sedan succédebuten 2010. Hela tiden har det regnat priser över honom och läsarna är överens med kritikerna, hans böcker säljer stort i många länder. Våroffer är definitivt inget undantag, det är svensk spänningslittertur när den är som absolut bäst!

Bladmannen är en viktig figur i den här berättelsen. Den finns från förkristen tid, i romersk och keltisk konst, som skulpturer eller reliefer av ansikten skapade av växtblad, med olika betydelser. I denna berättelse är han något skrämmande, något hotfullt från hednisk tid: ”Naturen är hungrig och Bladmannen rider genom skogarna”. För att skydda sig gör man små och stora figurer, inte minst vid Valborg gör man större figurer som finns med i valborgseldarna.

Och det är just under Valborgsnatten 1986 som vackra sextonåringen Elita Svart dör under en hednisk rit, hon blir ett våroffer. Hon hittas på offerstenen mitt i Domarringen i skogen nära slottet i det lilla samhället Tornaby. Flera barn har deltagit i ceremonin men de flyr skräckslagna och berättar att Bladmannen kommit ridande i sporrsträck genom skogen. Är det denna mytiska figur som dödat henne? Elitas halvbror Leo grips misstänkt för brottet. Efter långa förhör erkänner han och döms, det hela förklaras som en familjetragedi. Men är det verkligen sant?

Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind till byn tillsammans med sin man David. De är relativt nygifta. David kommer från byn, har gjort karriär som kock i Stockholm och flyttar hem för att etablera en stjärnkrog på slottet som numera ägs och förvaltas av lokala Bokelundsstiftelsen. De hyr delar av slottet av denna stiftelse som också hjälpt till så att Thea fått jobb som lokal distriktsläkare.

Thea får höra talas om den gamla historien om Elita och efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek blir hon mer eller mindre besatt av historien. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och trauman från hennes egen uppväxt, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram.

Jag är galet imponerad av Anders de la Mottes samhällsbygge. Han skapar den fiktiva byn Tornaby och befolkar den med starka karaktärer på ett sätt som gör den verklig levande för mig som läsare. Det är människor som jag lär känna, deras olika egenheter, deras relationer, deras historia. Det är en by med stark sammanhållning, alla vet allt om alla (eller tror sig i alla fall veta), nyheter sprids blixtrande snabbt, här finns ett starkt socialt kapital på gott, men även på ont. Och när främlingen Thea börjar gräva i sådant som borde få vara ifred blir det inte alltid så populärt, situationen blir allt mer hotfull.

Det kan tyckas en smula corny med de hedniska, mytologiska inslagen, men de fungerar faktiskt väldigt bra. Författaren har gjort bra research. Även i dag finns hedniska sällskap på olika håll i världen och han har hittat intressanta inslag från dessa som han skickligt väver in i berättelsen.

Jag är mycket förtjust i hans språk, han skriver mjukt på något sätt, förledande suggestivt, ett språk som man vaggas in i, en text som inte går att släppa, bara en sida till, och en till …

Även berättartekniskt är detta en höjdare. Det är Theas röst som dominerar men hon berättar på olika sätt. Dels under vardagens jakt på nya pusselbitar, dels i någon sorts dagboksanteckningar riktade till den mystiska Margaux, mycket nära vän från en svår tid som läkare i Afrika. Och detta varvas snyggt med det historiska perspektivet från 1986.

Successivt avslöjas bit för bit av vad som egentligen hänt, avslöjanden som bygger spänning och som håller kvar mig i berättelsen hela vägen, i stegrad takt på resan mot en dramatisk och överraskande upplösning.

Det skulle förvåna mig mycket om inte Våroffer finns med när det i höst är dags för Svenska Deckarakademin att nominera årets bästa spänningsromaner. Läs den, jag garanterar att du inte kommer att bli besviken!

Författaren

Anders de la Motte är född 1971 och uppväxt i Billesholm i Skåne. Han är före detta polis och säkerhetschef. För [geim] tilldelades han Svenska Deckarakademins pris för årets bästa debut 2010. Den inledde en trilogi, som har översatts till närmare trettio språk och blivit en stor framgång. Våren 2014 kom thrillern MemoRandom, som tillsammans med den fristående uppföljaren UltiMatum från 2015 ska bli amerikansk tv-serie producerad av filmbolaget 20th Century Fox. UltiMatum tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Med Slutet på sommaren, som nominerades till samma pris 2016, inledde han en ny spänningsserie på temat årstiderna. Även de två följande delarna, Höstdåd från 2017 och Vintereld från 2018 nominerades till Deckarakademins pris. I höst får vi se om även Våroffer kommer att nomineras. Handlingen i serien utspelar sig på landsbygden i nordvästra Skåne, där de la Motte växte upp. Numera bor han i Lomma med sin familj.

Anders Kapp, 2020-03-30

Bokfakta

  • Titel: Våroffer.
  • Författare: Anders de la Motte.
  • Utgivningsdag: 2020-03-30.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 405.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...