Dreemteemtime inom nordisk spänning

Det verkar finns en liten trend inom nordisk spänningslitteratur just nu; författare som slår sig samman för att skriva tillsammans. Nu senast har jag läst Nollpunkt av Jørn Lier Horst och Thomas Enger som kom ut på svenska för ett par veckor sedan. De två har redan internationella framgångar bakom sig och Nollpunkt är redan såld till femton länder. Jag är mest förvånad över att det tog så pass lång tid innan den kom ut på svenska. Parets andra bok, Røykteppe (Rökridå), har redan kommit ut på norska. Det här är riktigt, riktigt välskrivet som med en genial intrigidé bygger dramatisk spänning på ett mycket intelligent sätt.

I mitten av januari kom Mordet på en sjöjungfru ut på svenska och det var debuten för ett nytt danskt dreemteam bestående av Thomas Rydahl (bla annat belönad tidigare med Glasnyckeln, bäst i Norden), Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich (som under pseudonymen A.J. Kazinski givit ut en rad internationella bästsäljare). ”Den mest kreativa spänningsroman jag läst på länge inom spänningsgenren”, skrev jag i recensionen på Kapprakt.

Just idag är det debut för ett svenskt dreamteam av en annan karaktär. Peter Mohlin och Peter Nyström har inte en bakgrund som bästsäljande skönlitterära författare men barndomsvännerna P2 har bägge framgångsrika karriärer bakom sig som inkluderar andra sorters skrivande. Jag fick ett förhandsex redan i januari och kunde då konstatera att de med Det sista livet kommer att ta en stark position på den internationella spänningsparnassen. Arbetet pågår för fullt med deras nästa bok.

Åter till Norges nya dreamteam Horst och Enger. Horst har, liksom Rydal, belönats med Glasnyckeln som bäst i Norden och Enger säljer i mer än 20 länder. De är redan stjärnor och tillsammans strålar de verkligen i debuten som skrivarpar.

Sonja Nordstrøm är en av Norges superkändisar. Fenomenal friidrottsstjärna, primadonna men också kallad superbitch. Samma dag som hon fyller 50 ska hon släppa sin memoarbok, Evig etta, som enligt rykten ska ta heder och ära av många som funnits i hennes närhet genom åren. Klockan åtta på morgonen är hon inbokad på det första av dagens många medieframträdanden men hon kommer inte till studion för TV-programmet God morgen, Norge. Och hon svarar inte på telefon, går inte att få tag på.

Unga kändisjournalisten Emma Ramm är en av många som söker Nordstrøm. Hon åker till stjärnans hem finner dörren olåst och där inne syns tecken på kamp. På teven sitter en nummerlapp fasttejpad, med Nummer 1. Ingen Sonja Nordstrøm.

Polisutredaren Alexander Blix avlossade skottet som dödade pappan till flicka under ett gisslandrama 19 år tidigare, från vilket han fortfarande bär emotionella ärr. Då var han och kollegan Gard Fosse helt nya som poliser. De åkte på ett larm om familjebråk. Det hade hörts skott, Fosse ville vänta på förstärkning men Blixt gick in och räddade flickan till priset av pappans liv. Nu finns bägge kvar inom polisen, Fosse som chef och Blix som erfaren utredare. Fosse ger Blix uppdraget att leda undersökningen om den försvunna idrottsstjärnan.

Det är Blix och Ramm som är huvudpersonerna i Nollpunkt, första delen i det som ska bli en serie. De är bägge fast beslutna att finna lösningen på det försvinnande som bara är början på en serie mord. De får kontakt med varandra och börjar samarbeta, trots motstånd från många håll. Det finns ett band mellan dem.

Det är riktigt snyggt skriven spänning med perspektiv som växlar positioner, främst mellan Blix och Ramm som successivt växer fram som riktigt intressanta huvudpersoner. Även många av sidokaraktärerna skrivs fram skickligt allt eftersom dramatiken skruvas upp i riktning mot en explosiv upplösning (kan redan se filmscenerna). Riktigt läsvärd underhållning som verkligen kan behövas i dessa tider.

Författarna

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest framstående kriminalförfattare. Han har tidigare arbetat som utredare i Larvik men är nu författare på heltid. Jørn Lier Horst skriver både för barn och vuxna och har mottagit flera stora priser för sina böcker däribland Glasnyckeln.

Thomas Enger, född 1973, bor i Oslo och har tidigare arbetat som journalist. Han debuterade som författare 2010 med kriminalromanen Skendöd, den första i en serie journalisten Henning Juul, som sålts till 30-talet länder. Han skriver även för ungdom och arbetar också som musikkompositör.

Anders Kapp, 2020-04-02

Bokfakta

  • Titel: Nollpunkt (Nullpunkt, 2018, översättning Lotta Eklund).
  • Författare: Jørn Lier Horst och Thomas Enger.
  • Utgivningsdag: 2020-03-18.
  • Förlag: Wahlström & Widstrand.
  • Antal sidor: 398.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...