Vårens hetaste måsteläsning!

Såg att Steve Sem-Sandberg redan i maj ska komma med sin nästa bok: Jägarna i Armentières, Büchnervariationer, som alltså verkar vara någon sorts uppföljning av W., i alla fall en fortsatt inspiration från Georg Büchner. Den rusade direkt upp i topp på min lista över böcker som ska läsas i vår! Riktigt nyfiken på vad det kan handla om, kanske något om övergången från tysk romantik till litterär modernism?

Än så länge vet jag inte så mycket om vad den kan tänkas innehålla, förlaget har inte lagt ut någon information. Titeln visar en koppling till Georg Büchner som 1836 skrev ursprunget till det som skulle komma att bli pjäsen Woyzeck, en av inspirationskällorna till Sem-Sandbergs fantastiska W. från förra året.

Samma år skrev Büchner en kortroman/novell som heter Lenz, en text som varit inflytelserik för många författare. Den kopplar till Jakob Michael Reinhold Lenz som bland mycket annat skrev Die Soldaten 1776, en av Büchners inspirationskällor för Woyzeck och tydligen även en inspirationskälla för Sem-Sandbergs nya bok. Die soldaten är en tragedi med handlingen förlagd till Armentières som bland annat riktar stark kritik mot soldaters behandling av kvinnor. Två gånger har den blivit opera: Soldaten av Manfred Gurlitt från 1930 och Die Soldaten av Bernd Alois Zimmermann från 1965.

Lenz är en intressant person, student hos Immanuel Kant i Königsberg och under en period nära vän till sådana som Herder och Goethe, alltså i centrum för tysk romantik. Relationerna tog ett dramatisk slut, Lenz blev sinnessjuk, reste runt för att söka hjälp och dog efter många olika händelser 1792 i Moskva.

Büchners text Lenz är i första hand baserad på en publicerad dagbok av filantropen Jean Frédéric Oberlin som tog hand om den insjuknande Lenz på sin prästgård i Steintal. Genom Büchner blev Lenz en litterär gestalt som återkommit på olika sätt. Det finns flera böcker som inspirerats av denna karaktär som till exempel Lenz av Peter Schneider från 1973, The Return of the Lost J.M.R. Lenz to Riga av Gert Hoffmann 1984 och The Red Domino av Marc Buhl från 2002. Men också kammaroperan Jakob Lenz av Wolfgang Rihm från 1977.

Här finns alltså ett rikt material att arbeta med och det ska bli riktigt spännande att få reda på vad Steve Sem-Sandberg gör av det. Längtar till maj!

Anders Kapp, 2020-01-20

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...