Mästarmöte som gläder läsarna

I år har det blivit en hel del spänningsdebutanter på läslistan, vilket är kul på flera olika sätt, men ibland kan det vara tryggt med etablerade författare där man redan i förväg vet att det kommer att bli bra läsning. Några av de största nordiska stjärnorna under det senaste decenniet är norska Thomas Enger och Jørn Lier Horst som utöver sina egna böcker nu också samskriver serien om Emma Ramm och Alexander Blix där den tredje delen på svenska fått titeln Slagsida. Den kom ut i juni, jag läste den under en semestertripp i somras, men det har inte blivit av att skriva om den förrän nu. Samskrivande är inte alltid enkelt men här bidrar de två stjärnorna med sina starkaste sidor och de kompletterar varandra väldigt väl till stor glädje för läsarna.

Utredaren Sofia Kovic har funnit samband mellan flera mord och dödsfall i Oslo under senaste året. Hennes senaste upptäckt får henne att försöka få tag i sin chef, Alexander Blix, utan att involvera fler kolleger inom poliskåren dit en del av spåren verkar leda. Men Blix står just och föreläser inför ett antal brottsoffer och kan inte svara. Efter föreläsningen ser han att Sofia försökt nå honom flera gånger, det har också hans dotter Iselin. När han försöker ringa tillbaka får han inga svar. Sofia Kovic är skjuten till döds i sin egen lägenhet och Iselin är nära att bli gärningsmannens nästa offer.

Återkommande huvudpersoner i denna serie är Emma Ramm, ung journalist på nättidningen News.no, och Alexander Blix, en medelålders kriminalpolis. De två har en speciell relation sedan Alexander räddat hennes liv för nitton år sedan, när hon var ett barn, genom att skjuta hennes pappa som var på väg att döda henne. Alexander har följt hennes uppväxt på avstånd och först i vuxen ålder (första boken) fick Emma reda på att det var Alexander som grep in den gången. Sedan dess träffas de regelbundet för att prata, har nästan en pappa-dotter-relation, och inte minst delar de information och hjälps åt på ett sätt som annars är ovanligt i kontakterna mellan poliser och journalister.

I jobbet har Sofia Kovic varit Alexanders närmaste kollega, han var hennes mentor ända sedan hon började inom kriminalpolisen, de har jobbat med många fall tillsammans, blivit vänner och hennes död drabbar honom hårt. Kopplingen till hans dotter Iselin gör det ännu värre, Iselin och Sofia kände varandra mycket väl. Iselin var inneboende hos Sofia när hon mördades och själv skadades hon illa under flykten från mördaren.

Genom Alexander har Emma och Sofia också lärt känna varandra, blivit vänner och alldeles nyligen har de pratat om att åka tillsammans till Trogir, den hamnstad i Kroatien som Sofia kom ifrån. Emma reagerar naturligtvis starkt på Sofias död och vill göra allt hon kan för att bidra till att hennes mördare kan hittas.

Berättartekniken är ovanlig och intressant. Redan tidigt får vi veta att Alexander skjutit någon fyra dagar efter mordet och att Emma varit närvarande när det hände. Det innebär att bägge tas in för förhör och en hel del av berättelsen rullas upp i en text som tangerar gränsen för rena förhörsprotokoll. Alexander förhörs av Bjarne Brogeland, en tidigare kollega som han ogillar starkt, var bara glad när Brogeland gick över till interna utredningar, hade hoppats att aldrig träffa honom mer, men så blev det alltså inte. Emma förhörs av internutredaren Hege Valle, en medelålders kvinna som noggrant vill gå igenom allt i detalj. Vi rör oss mellan förhörens tillbakablickande perspektiv och ett samtidsperspektiv där det pågående sökandet efter svar berättas omväxlande av Alexander och Emma. Det skapar en mycket levande läsning.

Författarna är kompetenta stjärnor och det här är riktigt bra spänningsläsning, men det finns framför allt två aspekter som är särskilt imponerande. Det ena är den mycket intelligenta intrigkonstruktionen som är komplex med många olika pusselbitar som länge förefaller omöjliga att sammanföra till någon förklarande bild innan det till synes omöjliga sker i en upplösning som är gjord för att filmatiseras. Den andra aspekten är karaktärsutvecklingen som bygger levande människor; de och deras relationer fångar och berör läsaren på allvar. Min gissning är att det är Horst som är huvudarkitekten för den förra aspekten och Enger för den senare; jag kan naturligtvis ha fel men i vilket fall som helst har de två hittat vägar för att komplettera varandra till stor glädje för läsarna.

I seriens andra del, Rökridå, fanns en del störande inslag i den svenska översättningen som jag glädjande nog inte alls fann i den nya boken; språket flyter fantastiskt bra.

Författarna

Thomas Enger, född 1973, bor i Oslo och har tidigare arbetat som journalist. Han debuterade 2011 som författare med kriminalromanen Skendöd som snabbt blev en stor succé. Det var den första delen i en serie på fem böcker med journalisten Henning Juul som huvudperson. Serien har sålts till ett trettiotal länder. Han skriver också prisbelönta böcker för ungdom. Förutom att skriva böcker arbetar Enger även som musikkompositör.

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest framstående kriminalförfattare. Han har tidigare arbetat som utredare i Larvik men är sedan 2013 författare på heltid. Horst har en mycket omfattande produktion bakom sig. Här finns kriminalserien om William Wisting som fått många priser, bland dem Glasnyckeln för bäst i Norden, har sålts i stora upplagor i trettiotalet länder och även filmatiserats. Han har också skrivit krim för ungdom i CLUE-serien (tretton titlar 2012-2019) och för barn i serien Detektivbyrå nr 2 (över tjugofem titlar 2013-2021). Dessutom arbetar han som dramatiker och har skrivit fem kriminalkomedier för teaterscenen.

Samarbetet mellan de två med serien Blix & Ramm inleddes 2018 med Nullpunkt (Nollpunkt på svenska 2020). Den tredje delen Slagside kom på norska 2020 och på svenska med titeln Slagsida 2021.

Anders Kapp, 2021-09-07

Bokfakta

  • Titel: Slagsida (Slagside, översättning Marianne Mattsson).
  • Författare: Jørn Lier Horst och Thomas Enger.
  • Utgivningsdag: 2021-06-14.
  • Förlag: Wahlström & Widstrand.
  • Antal sidor: 320.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...