Krig och kärlek i en isande kall Stockholmsvinter

Ett hårdnande samhälle med växande klyftor och en allt starkare polarisering! En samtidsroman? Nej inte alls, Alexander Cavalieratos debut ”Släpp ingen jävel över bron” placerar oss i Stockholm vintern 1939, en tid av rädsla för kriget, en plats där både nazister och kommunister är starka inslag, för många ett mycket hårt samhälle att leva i. Det är ett imponerande debutantverk i en alldeles egen stil som är en historisk roman, som är en kärleksroman men som också är en spännande thriller.

Ibland har vi en tendens att romantisera bilderna av vår historia. När det gäller de svenska beredskapsåren kanske många av oss först i tanken hör Ulla Billqvist, Sveriges Vera Lynn, sjungandes dåtidens megahit ”Min soldat”. Och om vi tänker på det sena 1700-talets Stockholm kanske vi först tänker på den glittrande extravagansen kring Gustav III.

Men nu har vi mitt bland floden av skickliga nya kvinnliga författare inom spänningslitteraturen fått två debuterande män som verkligen river sönder dessa historiska skönmålningar. För bägge gäller att det ligger ett hårt och långvarigt researcharbete bakom debutverken, bägge tar omgående plats i den alldeles för glesbefolkade genren för historiska spänningsromaner, bägge ger oss nya realistiska bilder av Stockholm och bägge har välförtjänt fått mycket positiv uppmärksamhet för sina debutantverk. Någonstans har jag sett begreppet ”Fogelström Noir” som kan fungera rätt väl som gemensam beteckning.

Den ena är Niklas Natt och Dag som med sin fantastiska Stockholmsskildring ”1793” utsetts till Årets bästa deckardebut och dessutom redan sålts till 30-talet länder. Den andra är just Alexander Cavalieratos med sin ”Släpp ingen jävel över bron”.

Åtta års arbete med research och skrivande märks väl. Boken är sprängfylld med detaljer som tillsammans skapar en mycket levande och trovärdig miljö, en för de flesta av oss rätt okänd bild av ett hårt Stockholm denna kalla vinter 1939.

Det var ett klokt val av författaren att under processen växla över från en bok om det politiska spelet under en mycket dramatisk period i den svenska historien till en skildring av samma sak men med utgångspunkt i några få personers perspektiv och i thrillerns form. Det blir en mycket starkare och levande bok även om jag i läsningen skulle önska ett snäppet måttligare vägvalsskifte; ibland blir berättelsens grund i tidens politiska konflikter alltför ytlig.

Huvudpersonen heter Karl, en ung kommunist från en liten ort i Sörmland som flyttat till storstaden Stockholm för att bli något, men som får kämpa rätt hårt för att klara den dagliga brödfödan. Han hankar sig fram med tillfälliga och lågavlönade svartjobb som sophämtare på dåtidens Södermalm, en stadsdel mycket långt från dagens efterfrågade hipstermiljö. Men så får han jobb som biträde till vaktmästaren på en fakultet vid Stockholms högskola där han träffar Viola, student som läser franska och kommer från en helt annan bakgrund än Karl. De blir förälskade över klassgränserna med den rätt stora komplikationen att Viola också är förlovad med den 20 år äldre kommunistjägaren Sixten. Upplagt för ett dramatiskt triangeldrama som på vägen ger oss läsare tillträde till Stockholms vitt skilda miljöer; från den tyskvänliga överklassens glittrande salonger till arbetarklassens påvra ölschapp.

Miljöerna är autentiska och en hel del verkliga händelser vävs in i handlingen. Ett exempel är när Sixten tar med sin unga fästmö till firandet av den välkände upptäcktsresanden, författaren och inflytelserika tyskvännen Sven Hedins 75-årsdag på Etnografiska museet, för dagen fyllt med honoratiores och med den tyska legationen på plats under ledning av prins von Wied.

Vi möter också diskussionerna och motsättningarna inom stadens kommunistiska miljöer där Karl blivit allt mer skeptisk efter Sovjetunionens angrepp på Finland.

Rädslan för Sovjet är stor och jakten på kommunisterna hårdnar. De ses av många som farliga landsförrädare och särskilda arbetsläger inrättas för att internera dem. Det är det som Sixten arbetar med och till slut fängslas Karl och deporteras till interneringslägret Storsien i Norrbotten. Dramatiken ökar och händelserna avlöser varandra snabbt i det som utvecklas till en spännande thriller.

Det är verkligen en spännande läsning, en bok som är svår att lägga ifrån sig, men det som framför allt lever kvar hos mig efter läsningen är de fantastiska miljöskildringarna i en stad behärskad av rädsla med våldsamma och hårt polariserade motsättningar. Jag tycker den med detta har en hel del att säga även om vår tid.

Anders Kapp, 2018-10-11

Bokfakta

  • Titel: Släpp ingen jävel över bron
  • Författare: Alexander Cavalieratos.
  • Utgivningsdag: 2018-04-13.
  • Svenskt förlag: Albert Bonniers förlag.
  • Antal sidor: 478.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...