Man måste älska männen mycket

”Han luktar gott. Hon skulle vilja röra vid honom. Han luktar som en kyrka, som ett indiskt tempel.”

Vad är det här? Kioskromantik eller någon ytlig chick-lit? Titeln ”Man måste älska männen mycket”, skulle kanske också kunna fungera för dessa genrer men fransyskan Marie Darrieussecq går än en gång långt över dessa. Jag har tidigare läst och skrivit om ”Flickan i Clèves” där vi fick möta Solange i yngre tonår i hennes jakt efter livet, världen och sexet. Nu är Solange vuxen, i 40-årsåldern, och en framgångsrik skådespelerska i Hollywood, snäppet under de riktigt stora stjärnorna som hon också umgås med på spektakulära fester. En miljö som också skulle kunna vara hämtad från 80-talets tantsnuskboom.

Titeln hämtar Darrieussecq från en av mina favoritförfattare, Marguerite Duras, och citatet lyder i sin helhet: ”Man måste älska männen mycket. Mycket, mycket. Älska dem mycket för att älska dem. Gör man inte det går det inte, man står inte ut med dem.”

Solange blir våldsamt förälskad i skådespelaren och regissören Kouhouesso Nwokam, med rötter i Afrika, som mer än i Solange är förälskad i sin stora idé, det stora projektet, en nyinspelning av Conrads ”Mörkrets hjärta” som ska genomföras på plats i Kongo. Till det försvinner han ständigt, både mentalt och fysiskt. Under deras knappa år tillsammans präglas Solanges liv av väntan: ”Han åkte iväg. Ren väntan. Åh, hon visste hur det var att vänta: mellan två roller, mellan två tagningar. Men den här väntan var ny. Hon levde endast genom hans bifall. Hon väntade på att livet skulle återupptas.”

Hennes bok balanserar på gränserna till ytlig romantik och tantsnusk med traditionella kvinnoroller, men hon producerar i stället ett verkligt starkt kvinnoporträtt och hon gör det med ett helt fantastiskt och eget språk.

För någon vecka sedan medverkade hon tillsammans med Lena Andersson på en författarafton på svenska kulturhuset i Paris. De verkar ha funnit varandra, skriver med närliggande teman, men själv tycket jag att Darrieussecq är överlägsen; jämbördiga i intelligent språk och berättande men hos Darrieussecq finns här mer av kropp, svett och hjärta.

Läs henne!

Anders Kapp, 2015-04-11

Bokfakta

  • Titel: Man måste älska männen mycket. (Il faut beaucoup aimer les hommes, Översättning: Lisa Lindberg.)
  • Författare: Marie Darrieussecq.
  • Utgivning: 2015.
  • Förlag: Norstedt.
  • Antal sidor: 252.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...