”Jag ville mest bara tre saker. Bli fri, skriva, få orgasm.”

Agneta Pleijel har kommit med ”Spådomen”, en sorts memoarer där hon försöker skriva fram en ung flicka som en gång var hon. Mycket kretsar kring föräldrarna, en mamma och en pappa som kanske kan vara bra vara och en för sig, men absolut inte tillsammans. Slutligen lämnar fadern hemmet efter ett långvarigt förhållande med Vibeke, en av familjens närmaste vänner, också hon gift på sitt håll. Och den hysteriska mamman blir ännu värre och kraven på flickan som storasyster växer och växer och till och med mormor ställer krav på henne att hon måste ta hand om sin mamma. Orimliga krav att ställa på barn.

Bland mycket annat kan ”Spådomen” gå in i den aktuella debatten om ”duktiga flickor”. För duktig är hon. Jobbar och sliter för att få ihop pengar, har lovat sig själv att inte besvära föräldrarna med att be om pengar för sådant som hon behöver, vill inte kosta, och naturligtvis klarar hon det. Också. Och föräldrarna märker det inte ens, så upptagna som de är av sitt blir hon på många sätt ständigt bortglömd.

Bra är det, riktigt bra, som mycket annat hon skrivit sedan tidigt 70-tal. Minns bland annat ”Lord Nevermore” som kom ut för ca 15 år sedan och som jag verkligen gillade. Kom på att jag missat hennes historiska trilogi: ”Drottningens Chirurg”, Kungens komediant” och ”Syster och bror”. Slut på förlag med då finns allt på bokborsen.se; hos antikvariat och trevliga privatpersoner. Redan levererade och ligger i läshögen.

Anders Kapp, 2015-04-16

Bokfakta

  • Titel: Spådomen. En flickas memoarer.
  • Författare: Agneta Pleijel.
  • Utgivningsdag: 2015-04-09.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 311.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...