Underhållande pussel, en förväxlingsdeckare

Kristina Ohlssons nya bok, Henrys hemlighet, är en riktigt underhållande kriminalroman om samtidsmysterier som länkade till spår från det förflutna skapar något förvillande som hela tiden byter skepnad ända fram till en upplösning där bitarna faller på plats till en sammanhängande bild. Boken är en fristående fortsättning på romanerna Lotus blues och Mios blues som alla har advokaten Martin Benner som huvudperson.

Martin Benner är en mycket framgångsrik advokat, attraktiv för kvinnor men också en antikvitetsälskare. Sedan några år är han vän med paret Henry och Magda Schiller som bor i New York men som har en del svenska rötter. Henry insjuknar i cancer, han dör och begravningen ska genomföras i Stockholm. Martin deltar naturligtvis och i samband med den får han ett erbjudande han inte kan motstå: att överta Henrys andel i en antikvitetshandel i New York.

Men i samband med begravningen blir Martin uppsökt av en främmande man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Nu kommer allt fler mystiska händelser i Martins omgivning som är oförklarliga. Martin tvingas in i en jakt på sanningen; vem var egentligen Henry Schiller? Vad hade han för kopplingar till katolska kyrkan? Vad pågår egentligen inom antikvitetshandeln? Vilka är vänner och vilka är fiender? Den förvillande jakten tränger ända in i Martins eget hem.

På många sätt påminner Henrys hemlighet om den mycket klassiska pusseldeckaren. Här finns verkligen ett myller av bitar, allehanda detaljer som kan sammanfogas på olika sätt, delar som jag som läsare kan hitta mönster för; ibland gissar jag rätt, ibland gissar jag fel, men underhållande är det vilket som.

Det finns också drag av något ännu mycket äldre och ännu mer klassiskt: förväxlingskomedin som storheter som Molière och Shakespeare arbetade mästerligt med för länge sedan; det är mycket som inte är vad det synes vara och som skiftar skepnad under spelets gång. Kristina Ohlsson skriver själv i efterordet att den här boken varit oerhört rolig att skriva och det förstår jag; även om det finns människor som dör, som sig bör inom genren, är texten verkligen underhållande, det är en rolig bok att läsa.

För mig är det just spelet, pusslet som är grejen med denna bok. Annat blir rätt underordnat. Karaktärerna är till exempel rätt tunna, till och med huvudpersonen själv Martin Brenner; varför han skulle vara så framgångsrik i karriären och så attraktiv för kvinnor är rätt svårt att förstå. Men det ingår i konceptet. Det är spelet som står i centrum, karaktärerna blir mer av staffagefigurer, även de pusselbitar i detta underhållningsspel.

Så om du vill ha en underhållande spänningsläsning, långt från genrens mer hårdkokta inslag, kan Henrys hemlighet vara ett riktigt bra val för dig!

Det ska bli riktigt kul att få träffa henne på årets upplaga av Svenska Deckarfestivalen 6-8 november!

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest hyllade och framgångsrika författare av kriminalromaner och barnböcker. Hon debuterade 2009 med Askungar, den första delen i serien med kriminologen Fredrika Bergman som huvudperson. 2013 debuterade hon också som barnboksförfattare med spänningsboken Glasbarnen.

Under de tio år som gått sedan debuten har hon givit ut 21 böcker. Det är sex böcker om kriminologen Fredrika Bergman, tre böcker med advokaten Martin Benner i huvudrollen och ytterligare tre fristående böcker för vuxna. För barn har hon givit ut tre böcker i serien om Glasbarnen, lika många i Zombiefeber-serien samt ytterliga tre fristående böcker för barn/unga.

Hennes böcker har översatts till trettio språk och sålt i drygt 3,5 miljoner exemplar. Flera av dem har belönats med priser och även dominerat internationella bestsellerlistor. 2018 hade tv-serien STHLM Rekviem som bygger på kriminalromanerna om Fredrika Bergman premiär.

Anders Kapp, 2019-06-25

Bokfakta

  • Titel: Henrys hemlighet
  • Författare: Kristina Ohlsson.
  • Utgivningsdag: 2019-05-28.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 470.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...