Spännande resa med Linje 17 till Bagarmossen

Dags att ta Linje 17 på väg till Bagarmossen igen. Det är varmt, närmar sig midsommar, tisdag 21 juni förra året och på ett rätt sunkigt hak sitter Svante Blomgren med sin grånande hästsvans, han är inte mer än drygt femtio men det framgår tydligt att de senaste åren inte har farit så väl med honom. Det var inte så länge sedan han var grävande stjärnreporter på Aftonpressen men sedan han åkte ut efter skandalen skriver han nu bara på sin egen Facebooksida och hoppas på läsare som vill swisha över en slant till honom. Där kommer en tjugo år yngre kvinna fram till bordet; Malle Sandersson hade en gång i tiden Svante som mentor på vägen in i branschen, nu har hon fast jobb på tidningen, och även om hon har stressiga dagar svarade hon ja när Svante bad om ett möte för gamla tiders skull, trots allt så gillar hon honom, han har hjälpt henne en hel del. Nu är det han som behöver hjälp, han har ett riktigt stort avslöjande på gång och vill komma ut med det i en stor kanal. Hon tar en paus i deras samtal och på vägen tillbaka från toaletten mot uteserveringen med två nya öl i händerna ser hon en ung man som kommer i hög fart på en elsparkcykel, bromsar in, tar fram en pistol och skjuter Svante. Det är den dramatiska upptakten till Okänd avsändare, tredje delen i serien Linje 17 som skrivs av Lisa Bjerre och Susan Casserfelt, och det starka huvudtemat denna gång är de omfattande bedrägerier som främst inriktar sig mot äldre människor.

Vi får återse en av seriens återkommande huvudpersoner, polisassistent Lina Kruse, som bara är fyra minuter bort när larmet går om skjutningen och är först på plats tillsammans med sin kollega Ronaldo. Hon känner till restaurangen väl, hon bor alldeles intill och hennes mamma brukar gå dit ibland. Hon känner också Malle väl, de var bästisar på högstadiet för femton år sedan men nu är relationen lite krångligare, det händer att Malle försöker utnyttja sin poliskontakt för att få fram något som hon kan använda i den tuffa konkurrensen på redaktionen med den intensiva klickjakt som präglar deras vardag.

En annan återkommande huvudperson i serien är kommissarie Jack Karlberg och nu har han och Emma skilt sig efter flera års problem. De har bestämt sig för att behålla huset där de har ansvar för barnen varannan vecka. De andra veckorna bor Jack numera inneboende hos deltidspensionären Ulla i Skarpnäck, inte riktigt hur han tänkt sig att livet skulle se ut vid trettioåtta års ålder men bostadsmarknaden i Stockholm är ju som den är.

Jack är en skicklig polis som inom sektionen för Grova brott främst arbetar med bekämpandet av kriminella gäng. Tillsammans med kollegan Lasse får han uppdraget att utreda skjutningen i Bagarmossen som bär alla tecken på att vara gängrelaterad. Jack bär också på en tung hemlighet; han känner Kristian ”Lunkan” Lundqvist, ledaren för ett våldsamt mc-gäng, som har en hållhake på honom, som han hjälpt med information några gånger och det trycket hårdnar.

Lina, Jack och Malle äger berättarrösterna i växlande kapitel. Här finns en bra balansgång mellan allt som händer i deras privata liv och det fall som finns i berättelsens centrum.

Det finns också en hel del andra intressanta karaktärer som återkommer. En är en sjuttiofemårig kvinna som de flesta i Bagarmossen känner som Lille-Mor. Hon har i större delen av sitt liv arbetat på Coop, fortsatte långt efter ordinarie pensionsålder, känner alla, har koll på det mesta som händer i området. Det har hon fortfarande även om hon numera är heltidspensionär. Trots att hon är en skärpt kvinna har hon nu blivit av med alla sina besparingar i ett skickligt genomfört bedrägeri. Hon är långtifrån ensam, det kommer allt fler rapporter om äldre människor som blivit av med sina pengar.

Lina arbetar med bedrägeriutredningen, träffar Lille-Mor som naturligtvis känner till Lina ända sedan hon var barn. Än mer känner hon till Linas mamma Vivianne Kruse men det gör de flesta äldre människor i landet. Vivianne var stjärna i den mycket populära TV-serien Skärgårdsön, en långlivad såpa som lades ned i början av nittiotalet. Nu har serien återupplivats och Vivianne får till sin stora glädje vara med i TV igen även om det inte är så enkelt att komma nykter till inspelningarna. Hon är en av de mest underhållande sidokaraktärerna som bor i samma trappuppgång som Lina tillsammans med sin inneboende sedan många år, Arto; hon är en fåfäng, åldrande och lätt alkoholiserad kvinna som ständigt lägger sig i allt i Linas liv.

Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med många turer fram till upplösningen; författarna utvecklas på ett positivt sätt när det gäller fördjupningen av karaktärerna, de levande miljöerna, trovärdigheten i en högst reell vardagsbrottslighet, rytmen i berättartekniken och mycket annat. Jag är säker på att de flesta läsare vill fortsätta att följa vad som kommer att hända i framtiden i Bagarmossen.

Författarna

Lisa Bjerre är född 1975 i Kalmar och har i huvudsak arbetat som journalist och skribent. Hon har kommit ut med tre fackböcker, den senaste heter Vinterbad, kom ut 2021 och gavs ut tillsammans med Heli Björkman och Ulf Huett. Hon är i dag bosatt i Hägersten i Stockholm.

Susan Casserfelt är född Lindh 1966 i Solna, har gått konstskola, en utbildning i medieproduktion samt tagit en fil kand med huvudämnet data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har i huvudsak arbetat som fotograf och journalist. Hon bor idag i Bagarmossen, söder om Stockholm, med man, en sibirisk katt, en mellanpudel och två barn. Hon debuterade som författare 2013 med Prästens lilla flicka, första delen i hennes Höga Kusten-serie som fortsatte med Den tatuerade cirkeln 2016, I betraktarens öga 2018 och Tusen grader celsius 2022. Serien har blivit framgångsrik, framför allt som ljudböcker, och har översatts till flera språk. 2021 kom hon också ut med den biografiska boken Dit orden inte når.

2018 inledde Lisa Bjerre och Susan Casserfelt ett samarbete som utvecklades till den nya serien Linje 17. Den första delen, Ensamt vittne, kom ut 2021, den andra, Eko av ett skott, 2022, och det tredje Okänd avsändare 2023. Treboksavtal har sålts till Danmark, Norge och Finland.

”Vår serie är döpt efter tunnelbanelinjen Linje 17 som passerar Bagarmossen och slutar i Skarpnäck. I Bagarmossen lever hipsters, konstnärer och förmögna villaägare sida vid sida med ekonomiskt och socialt utsatta människor. Det är ett Sverige i miniatyr. Och under ytan bubblar motsättningarna.”

Anders Kapp, 2023-03-16

Bokfakta

  • Titel: Okänd avsändare.
  • Författare: Lisa Bjerre och Susan Casserfelt.
  • Utgivningsdag: 2023-01-20.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 371.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...