Elitskola med problem

Dags för en av årets debutanter när Marcus Dunberg i går kom ut med sin spänningsroman Skuggland. I centrum av berättelsen finns stiftelseägda grundskolan Lyceum som ritades av en stjärnarkitekt och uppfördes för tio år sedan i Stora Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm. En prisbelönt elitskola vars främsta målgrupp är barn från de riktigt rika familjer som har nära till skolan från sina exklusiva hem på Djursholm, Lidingö, Östermalm och liknande adresser. Huvudfinansiär till stiftelsen är stormrika Gunnar Grentz som i realiteten också är den som har makten över skolan även om han låter andra ha de formella rollerna i organisationen. Skolan har betytt mycket för hans image; från att tidigare bara handlat om affärer och pengar har han också fått en röst i kulturlivet, möjligen kan han nu också få den viktiga utmärkelsen Årets Kunskapskraft, något som han åstundar högt. En riktigt bra romanidé som skulle ha kunnat förvaltats bättre.

Den viktigaste huvudpersonen är elvaårige Daniel, en udda elev på skolan; det hjälper inte alls att han är den största stjärnan i nästan alla ämnen, det döljer inte det faktum att han har den fattigaste bakgrunden vilket placerar honom längst ner i den stenhårda hierarkin bland eleverna. Fattig i relation till de andras rikedomar, inte i en absolut mening, bor han tillsammans med sin mamma Vicky i en central bostadsrätt på nittio kvadrat, men det är en bostad som de inte kan behålla, i berättelsens inledning är en mäklare på besök för att förbereda försäljningen.

Familjens ekonomi var helt beroende av pappa Johans läkarlön och sedan han dog för två år sedan har det gått utför. Mamma Vicky är skådespelerska även om det är en titel hon sällan använder längre, några roller var det länge sedan hon fick, egentligen har hon bara haft en riktigt stor roll. Som ung och vacker tonåring hade hon en av huvudrollerna i kultfilmen Sommarslut, en film som de flesta i befolkningen hade en stark relation till, men det var för tjugo år sedan, år som inte varit så vänliga mot henne. Hon drar inte in några pengar, hon klarar inte av vardagens olika bestyr, allra minst matlagning, och ofta blir det ett glas vin för mycket.

Det finns pengar men det är pengar som Vicky aldrig kommer att få ta del av och Daniel måste bli myndig innan han får tillgång till sitt arv. Daniel är sin pappas enda son liksom Johan var enda son till Georg och Kristina Brunow, den svaga återstående grenen i en adlig släkt med långa starka anor, men att Daniel Brunow kommer att bli hyggligt välbeställd när han fyller arton hjälper honom inte nu. Han har det svårt med mobbingen i skolan och det blir bara värre.

Värsta plågoanden är Lucas Karlén som varit klassens okrönte ledare ända sedan första klass. Lucas föräldrar är Michael ”Micke” och Katharina ”Katta” Karlén, ett par som gnistrar av alla tänkbara nyrika attribut. Redan när Daniels pappa fortfarande levde hade de flera möten om situationen med Lyceums rektor, Åsa Qvarnsmyr, och Lucas föräldrar, möten som inte gav några positiva resultat. Micke är en av landets mest kända brottmålsadvokater med en mycket hårdför stil, en attityd som han även använder i mötena på skolan, han vill vinna målet, bevisa sonens oskuld, och Daniels föräldrar hamnar i underläge.

När det i den här berättelsens nutid gått alldeles för långt, inte längre kan betecknas som mobbing utan brottsliga övergrepp, är ensamma och resurssvaga Vicky helt chanslös mot Lucas föräldrar, för att inte tala om hela den maktapparat som Gunnar Grentz kontrollerar.

Idén bakom denna berättelse är suverän och väl förankrad i dagens verklighet; det var många decennier sedan segregationen och klasskillnaderna var så stora i det svenska skolsystemet som de är idag, en realitet som är förödande för utbildningsnivån i landet. Det finns alltså ett starkt verklighetsfundament för denna fiktion. Det finns också en hel del i intrigens arkitektur att gilla, liksom språket, men ändå förvaltas inte den goda idén till fullo, berättelsen blir aldrig så stark som den skulle kunna vara och det beror främst på alltför många förenklade stereotyper.

Författaren

Marcus Dunberg, 47 år, bor i Stockholm och Mölle med fru och två barn. Han arbetar med kommunikation och storytelling för globala företag, men är även krönikör för Perfect Guide. Tidigare har han arbetat som Copywriter i Köpenhamn, New York och Buenos Aires. Han har även ett förflutet som frilansskribent för King, Café, Residence, Expressen, Elle med flera. Skuggland är hans debutroman.

Anders Kapp, 2023-03-18

Bokfakta

  • Titel: Skuggland.
  • Författare: Marcus Dunberg.
  • Utgivningsdag: 2023-03-17.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 348.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...