Den tändande gnistan

Larmet går. Ett misstänkt överfall i en lägenhet i Bagarmossen. Utryckning och med är polisassistent Lina Kruse, en av de återkommande huvudpersonerna. Adressen de ska till denna fredagseftermiddag ligger inte långt från hennes egen och när de kommer fram hörs det ingenting från lägenheten som ligger i bottenplan. Tillsammans med kollegan Ronaldo tar sig Lina runt huset till en uteplats med en halvöppen dörr. Därinne ser de en person med rånarluva som hotar en kvinna. Situationen eskalerar, förövaren drar en kniv, polisen går in från två håll, personen med kniven vänder sig om och springer mot uteplatsen, Lina skjuter. Ingenting är som det verkar. Lina ser nu vem den hotade kvinnan är, det är den kända sångerskan och feministiska aktivisten Catalán Vides, som bara skriker åt Lina med ögonen svarta av vrede; Anna, Anna snyftar hon sedan, samtidigt som hon sträcker sig mot den kvinna som visar sig när de tar av rånarluvan. Så småningom hittar de en filmkamera som fortfarande sänder allt från lägenheten live till tusentals tittare på nätet. Det är den dramatiska upptakten till Eko av ett skott, den andra delen i Anna Bjerres och Susan Casserfeldts serie Linje 17.

Skjutningen blir den tändande gnistan för allt våldsammare protester som bara sprider sig till olika platser i Stockholmsområdet, upplopp som polisen inte kan hantera, allt fler människor skadas.

Det blir bara ännu värre när Anna Berg dör på sjukhuset. Utöver Anna och Catalán Vides fanns också Veronika Andersson med i lägenheten. Veronika och Catalán är ledare för radikalfeministiska KP, Knulla Patriarkatet, och filmen från lägenheten direktsändes på deras YouTube-kanal.

Den andra återkommande huvudpersonen i serien är Jack Karlberg som äntligen får ägna sig åt det han verkligen vill, att inom sektionen för Grova brott få arbeta med den tunga brottsligheten, med bekämpandet av kriminella gäng. Samtidigt bär han på en svår hemlighet; han känner Lunkan, ledaren för ett våldsamt mc-gäng, som han hjälpt med information några gånger och nu blir gängets tryck på honom blir allt värre. Samtidigt knakar äktenskapet i fogarna. Samtidigt lockas han av Lina (men det är han inte ensam om).

En tredje viktig karaktär, med egna återkommande kapitel, är Malle, reporter på Aftonpressen, som kämpar hårt för att försöka komma åt en hett eftertraktad fast anställning. Konkurrensen är stenhård, statistiken från nättidningen sprutar fram sina siffror varje sekund och det är allt som räknas. Den som lockar flest med sina inslag är bäst, det är den enkla lag som råder så det gäller att hela tiden mata maskineriet med nya smaskiga detaljer. Just nu har Malle en fördel: hon och Lina var bästisar på högstadiet och även om det gått nästan femton år sedan dess kanske det kan användas?

Det finns naturligtvis fler karaktärer än så. En av de mer underhållande är Linas mamma som bor i samma trappuppgång; halvkända, åldrande och fåfänga såpaskådespelerskan Vivianne Kruse, som dricker för mycket, lägger sig i för mycket och är väldigt upptagen över att hon nu, äntligen, verkar ha fått en ny roll.

Det hela rullar på med hög dramatik och med en bra fördelning mellan fallets utveckling och det som händer i de väsentligaste karaktärernas privata liv. På många sätt är detta en mycket klassisk polisroman transponerad till en samtida kontext och det finns inga fel i det, grundformen är klassisk just för att den fungerar väl, dessutom är det välskrivet och underhållande. Ibland blir det kanske alltför klassiskt: A pratar telefon med B och berättar att hen nu vet hur det gått till, vem skurken är, men vill inte berätta detaljerna över telefon, hen ska säga allt när de två träffas senare. Hur många gånger har du läst / sett / hört den scenen? Och hur brukar det gå för A? Just det!

Men det är en liten petitess. Det här är en spännande berättelse förlagd till dagens hårdnande samhälle med växande klassklyftor och med starka karaktärer som hela tiden brottas med sina moraliska konflikter. Bra spänningsläsning!

Författarna

Lisa Bjerre är född 1975 i Kalmar och har i huvudsak arbetet som journalist och skribent. Hon har kommit ut med tre fackböcker, den senaste heter Vinterbad som kom ut 2021 och gavs ut tillsammans med Heli Björkman och Ulf Huett. Hon är i dag bosatt i Hägersten i Stockholm.

Susan Casserfelt är född Lindh 1966 i Solna, har gått konstskola, en utbildning i medieproduktion samt tagit en fil kand med huvudämnet data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har i huvudsak arbetat som fotograf och journalist. Hon bor idag i Bagarmossen, söder om Stockholm, med man, en sibirisk katt, en mellanpudel och två barn. Hon debuterade som författare 2013 med Prästens lilla flicka, första delen i hennes Höga Kusten-serie som fortsatte med Den tatuerade cirkeln 2016, I betraktarens öga 2018 och Tusen grader celsius 2022. Serien har blivit framgångsrik, framför allt som ljudböcker, och har översatts till flera språk. 2021 kom hon också ut med den biografiska boken Dit orden inte når.

2018 inledde Lisa Bjerre och Susan Casserfelt ett samarbete som utvecklades till den nya serien Linje 17. Den första delen, Ensamt vittne, kom ut 2021 och den andra delen, Eko av ett skott, kom ut i år. Treboksavtal har sålts till Danmark, Norge och Finland.

”Vår serie är döpt efter tunnelbanelinjen Linje 17 som passerar Bagarmossen och slutar i Skarpnäck. I Bagarmossen lever hipsters, konstnärer och förmögna villaägare sida vid sida med ekonomiskt och socialt utsatta människor. Det är ett Sverige i miniatyr. Och under ytan bubblar motsättningarna.”

Anders Kapp, 2022-06-06

Bokfakta

  • Titel: Eko av ett skott.
  • Författare: Lisa Bjerre och Susan Casserfelt.
  • Utgivningsdag: 2022-05-13.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 388.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...