Stark amishspänning

Efter att ha skrivit en hel del annat fick amerikanska Linda Castillo ett stort genombrott med sin spänningsserie om Kate Burkholder vars första del kom på originalspråk redan 2009. Serien har fått en hel del priser, har översatts till många olika språk, men först nu till svenska. Man kan fråga sig om det är en bra idé, men det är det faktisk; det finns knappast några besvärande tidsmarkörer som ger en känsla av att texten skulle vara föråldrad, det är väldigt starka och välskrivna berättelser och den grundläggande tematiken är i högsta grad levande. Den långa berättelsen handlar om multikulturella samhällen, om främlingskap, om främlingshat, frågor som är högaktuella just nu. Som den främmande minoriteten har hon valt de mest fredliga och icke brottsbenägna av dem alla: amishfolket, vilket ger serien en alldeles egen karaktär. Jag läste med förtjusning den första delen när de kom ut för ett år sedan med den svenska titeln Tvingad till tystnad. Just nu kommer tredje delen, Bruten tystnad och jag passade på att också läsa tvåan, Bön om tystnad, som kom ut på svenska i höstas. Det här är en serie som är väl värd att följa!

Vi befinner oss i huvudsak i det lilla samhället Painters Mill i Ohio som bara har drygt femtusen innevånare varav omkring en tredjedel tillhör amishfolket, familjer som har en mycket traditionell och ålderdomlig livsstil, i huvudsak mycket fredliga, vänliga och stillsamma människor som i stor utsträckning håller sig för sig själva men det finns ändå en hel del utmaningar med en förhållandevis stor andel av befolkningen som har en helt annan livsstil än majoriteten.

Återkommande huvudpersonen Kate Burkholder växte själv upp i en amishfamilj men efter en katastrof när hon bara var fjorton lämnade hon familjen, tron, och även platsen för en period med ett ganska vilt liv. Hon utbildade sig till polis och gjorde en snabb karriär, blev en rekordung kriminalare. Hon hade inte ens fyllt trettio när hon efter en del vånda blev en återvändare, rekryterad som ny polischef i Painters Mill, en ung kvinna med amishbakgrund, återvändare med en hel del i bagaget, bara det är en stabil grund för en hållbart intressant huvudkaraktär som författaren utvecklar mycket skickligt. Mot förmodan går det rätt bra; trots stor initial skepsis får hon snabbt respekt av sina underlydande, tre äldre män, som en skicklig polis och en bra ledare. Den här gruppen växer ut och blir intressant att följa. I den senaste boken har hon hunnit fylla trettioett.

Den här typen av serier behöver någon sorts kärleksrelation för den långa berättelsen och som komplement till Kate dyker drygt fyrtioårige John Tomasetti upp redan i första delen, en poliskommissarie med en imponerande karriär bakom sig som gått ner sig rejält efter en stor personlig katastrof. Han fick lämna narkotikaroteln i Cleveland och hamnade på BCI i Columbus, Ohio (Ohio Bureau of Criminal Investigation). Det går fortsatt riktigt dåligt, han är en självdestruktiv missbrukare, och när cheferna skickar honom till Painters Mill som ett stöd från delstaten i ett svårt fall blir första mötet med polischef Kate allt annat än lyckat. Men det tar sig på vägen. Dynamiken mellan dessa två personer med sina olika trassliga bakgrunder bidrar definitivt till läsglädjen.

I den andra delen, Bön om tystnad, hittas samtliga medlemmar av en relativt nyinflyttad amishfamilj mördade på sin gård en kall oktobernatt, Bonnie och Amos Plank samt deras fem barn. De fyra äldre barnen är alla bundna, de två tonårsflickorna nakna och uppenbart torterade innan de dödades, mamman hittas skjuten i ryggen med en liten död baby i famnen. Pappan är inte bunden och det ligger en pistol i närheten av hans kropp. Är det han som dödat hela sin familj och sedan skjutit sig själv?

Kate Burkholder och hennes kolleger har få ledtrådar, inget motiv och ingen misstänkt för det fruktansvärda brottet. Så småningom hittar Kate en hemmatillverkad dagbok under en golvplanka som uppenbart tillhört den äldsta dottern Mary. Det framgår att hon varit förälskad i en man, någon som inte är amish, men hon skriver aldrig hans namn eller något annat som kan identifiera honom. Och obduktionen visar att Mary varit gravid när hon mördades.

Fram växer en sorglig och berörande historia ända fram till den dramatiska upplösningen.

I nya Bruten tystnad möter vi i inledningen två anonyma män på natten när de dödar flera inhägnade får på en gård, springer därifrån till sin bil när hundarna börjar skälla och ljuset tänds i huset. ”Äckliga gamla amishkärring”, säger en av dem. Hatbrotten mot amishbefolkningen blir fler och värre i Painters Mill men polisen har inga spår till vilka det är som ligger bakom de växande problemen.

Sjuttiofyraåriga Roland ”Pickles” Shumaker borde kanske ta det lugnt som pensionär men hoppar fortfarande in som polis och just nu har han tagit nattpasset när en av kollegerna sjukanmält sig. Det kommer ett larm från Humericks gård, en äldre kvinna har hittat flera döda får, det ligger inälvor överallt. Pickles åker dit, träffar June Humerick och tillsammans konstaterar de vad som hänt med fåren. Det är kallt, blåsigt, mörkt och regnigt så han längtar in i den varma bilen för att åka därifrån. Men då kommer ett larm till.

På Slabaughs gård har tydligen tre person fallit ner i gödselgropen. Han åker samtidigt som han säger till Mona på polisstationen via radion att larma ambulans och väcka polischefen. Väl framme kämpar Pickles och Kate för att försöka få upp kvinnan som ser ut att kanske vara vid liv. De lyckas till slut men det är för sent, Rachel och hennes man Solomon är döda liksom hans bror Abel, familjens fyra barn kan inte förstå vad som hänt.

Slabaughs är en väl ansedd amishfamilj som arbetat hårt med att driva sin välskötta svinfarm. Det hela ser ut som en tragisk olycka där en dåligt ventilerad gödselgrop har skördat tre offer till följd av giftiga gaser och kvävning. Medlemmar i församlingen är snabbt på plats för att hjälpa till med att ta hand om barnen och gården.

Obduktionen visar att en av de avlidna utsatts för våld mot huvudet innan sin död, det är inte en olyckshändelse, allt pekar på att ett brott, men vem skulle ha motiv att göra något sådant mot den fridfulla familjen? Kan det vara kopplat till den senaste tidens hatbrott?

John Tomasetti håller just på att flytta från BCIs huvudkontor i Columbus till det mindre fältkontoret i Richfield, främst för att han vill komma närmare Painters Mill och en viss polischef. Nu har han fått uppdraget att undersöka de växande problemen med hatbrott i området, han och Kate träffas igen och de samarbetar även i fallet med familjen Slabaugh som visar sig ha fler bottnar än någon anat.

Berättartekniken är exemplarisk: Kate äger huvuddelen av perspektivet och hennes delar skrivs i huvudsak i presens vilket skapar en stark närvaro i texten. Detta kompletteras med andra perspektiv, både i nutid och i dåtid. Polisarbetet beskrivs levande och trovärdigt med ett ständigt prövande av olika hypoteser. På vägen lär vi känna detta samhälle och många av de människor som befolkar området, inte minst är det intressant att få inblickar i amishkulturen. Det är fantastiskt välskrivet, både spännande och berörande, inte minst är författaren väldigt bra på att skildra unga människors liv. Till läsglädjen bidrar Sofi Rydell med en övertygande översättning.

Författaren

Linda Castillo har en omfattande utgivning bakom sig. Hon debuterade redan år 2000 och gav ut drygt tjugo titlar, främst inom romance, innan hon 2009 fick ett större genombrott med spänningsserien om Kate Burkholder som upprepade gånger tagit sig in på de stora bästsäljarlistorna i USA och även prisbelönats. Den första delen Sworn to Silence (som nu också finns på svenska med titeln Tvingad till tystnad) filmatiserades 2013 som An Amish Murder med Neve Campbell i huvudrollen. På originalspråket kommer denna serie i år ut med sin femtonde del och utöver detta har författaren kommit ut med ett tiotal kortromaner från samma miljö. På svenska har vi med Bruten tystnad kommit fram till seriens tredje del som ursprungligen kom ut 2011. Linda Castillo är född och uppvuxen i Arcanum, Ohio och bor numera med sin man på en hästranch i Texas.

Anders Kapp, 2023-03-13

Bokfakta

  • Titel: Bruten tystnad (Breaking Silence, 2011, översättning Sofi Rydell, 2023).
  • Författare: Linda Castillo.
  • Utgivningsdag: 2023-03-15.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 339.

Bokfakta

  • Titel: Bön om tystnad (Pray for Silence, 2010, översättning Sofi Rydell, 2022).
  • Författare: Linda Castillo.
  • Utgivningsdag: 2022-09-01.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 401.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...