Två nya stjärnor på spänningshimlen

Efter att ha läst Det sista livet känns det rätt enkelt att förutspå att John Adderley kommer att bli en ny stor hjälte inom spänningslitteraturen. Det är sällsynt att träffa på så mogna debutanter som radarparet Peter Mohlin och Peter Nyström, på många sätt nydanande inom den mycket klassiska polisromanen. Språk, berättateknik, karaktärer, miljöer, dialoger, cliffhangers, överraskande vändningar, dramatiska upplösningar, ja allt sitter som en smäck. Inte att undra på att boken redan på manusstadiet är såld till tio-talet länder.

Det känns som att förlagen satsar på ovanligt många debutanter just nu. Erika Degard på Norstedts beskriver utförligt sin förtjusning när hon fick läsa detta manus, att det var något som absolut måste ges ut. Efter att ha läst en förhandsutgåva förstår jag henne mycket väl.

John har en afrikansk pappa och en svensk mamma. Familjen växer upp i Karlstad och har det på många sätt trassligt. Mamman är otrogen och får en till son med en annan man, Johns yngre halvbror Billy. De skils åt när John är tolv och Billy åtta, pappan och John flyttar till USA, mamman och Billy blir kvar i Sverige, all kontakt upphör. Det går bra för John och hans pappa. John blir polis, framgångsrik mordutredare i New York och så småningom FBI-agent. Tack vare hårt arbete och en del tur lämnar pappan så småningom ett stort arv till John.

Berättartekniken är så väl genomtänkt. Under de första 100 sidorna växlar handlingen mellan två tider och platser. I Baltimore 2019 vaknar John upp i en sjukhussäng med svåra skottskador. Han har jobbat under cover för att spränga i nigeriansk narkotikaliga och upplösningen gick inte som planerat. Han blir ändå huvudvittne i en rättegång som fäller delar av ligan och John får ett pris på sitt huvud. Han måste försvinna och hamnar i FBIs vittnesskyddsprogram.

I den andra delen av handlingen finns vi i Sverige tio år tidigare, 2009. Där får vi möta den stormrika familjen Bjurwall i Karlstad. Allan Bjurwall har byggt upp den multinationella klädjätten AckWe (gissar att H&M varit en förlaga), lämnat över till dottern Sissela som nu styr koncernen med järnhand. Hon är gift med Heimer som inte alltid har det så lätt i relationen. Deras dotter Emelie, den blivande tredje generationen, klarar inte alls av de skyhöga förväntningarna från mamma och morfar, är nu i 20-årsåldern  och mår allt annat än bra. Efter en fest försvinner Emelie, på en klippa finner polisen hennes blod och i närheten sperma, men de hittar inte Emelie och inget svar på vad som egentligen hänt.

John kräver att vittnesskyddsprogrammet ska placera honom i Karlstad. Han känner ett tvång att försöka hjälpa sin mamma och lillebror Billy som det inte alls gått bra för, Billy har till och med varit misstänkt i Emelie-fallet. John får den nya identiteten Fredrik Adamsson och blir polis i en nybildad cold case-grupp. Han tas emot av Mona Ejdevik från Rikskriminalen och Bernt Primer, numera chef för länskriminalen i Värmland men tio år tidigare en av de ansvariga för Emelieutredningen, det fall som nu ska utredas igen. De är de enda som vet att hans identitet är falsk men inte ens de vet vad som är hans riktiga identitet, att han själv har rötter i Karlstad, att han är halvbror till Billy.

Resten av boken utspelar sig i Karlstad 2019. Huvudsakligen växlar kapitlen mellan berättarrösterna John Adderley / Fredrik Adamsson och Heimer Bjurwall, som fortfarande har stora problem med dottern Emelies försvinnande.

Författarparet bygger skickligt upp dramatiken i ett allt högre tempo i riktning mot flera dramatiska upplösningar.

En av många aspekter jag verkligen gillar är en respekt för polisarbetet. Inom genren är det vanligt med lösningar som bara faller ner från skyn, men här är det intelligent utredningsarbete som leder undersökningen framåt. Naturligtvis lite snabbare än i verkligheten, annars skulle det bli urtråkigt, men det finns ändå en fungerande logik bakom skeendet.

Karaktärsbygget är fantastiskt. Alla personer är komplexa, med flera olika sidor; inga platta karikatyrer utan riktiga människor som försöker hantera svåra situationer så gott de kan. Och tack och lov förklaras de inte. De växer fram i tankar och handlingar – och inte minst i riktigt skickligt skrivna dialoger. Författarna målar aldrig i svartvitt, alla människor har både goda och mindre lyckade sidor.

Samma sak gäller för alla dessa levande miljöer; interiörerna från polishuset, den Bjurwallska överklassmiljön och den slitna white trash som den svenska delen av Johns familj hamnat i. Aldrig svartvitt, alltid mångfacetterat och intressant.

Och naturligtvis spännande, riktigt spännande, oliiiidligt spännande …

Boken släpps på riktigt 2 april. Du som gillar spänningslitteratur har något att se fram emot. Det här måste vara en het kandidat när det i höst är dags för Svenska deckarakademin att dela ut årets debutantpris.

Anders Kapp, 2020-01-28

Bokfakta

  • Titel: Det sista livet.
  • Författare: Peter Mohlin och Peter Nyström.
  • Utgivningsdag: 2020-04-02.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 473.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...