Jesper Stein

Under de senaste åren har Jesper Stein utvecklats till en av de största krimförfattarna i Norden med sin mångfaldigt prisbelönta serie om kriminalkommissarie Axel Steen. Serien älskas nu i tiotalet länder av både recensenter och läsare och SF har köpt filmrättigheterna till de första delarna. Nyligen utsåg Det Danske Kriminalakademi hans senaste bok till bäst i Danmark vilket innebär att han i år är nominerad till Glasnyckeln, priset för bästa kriminalroman i Norden.

Jesper Stein är född 28 februari 1965 i Århus. Han växte upp i ett litterärt hem och läste väldigt mycket som barn. Hans pappa var lyriker och har en bror som numera är professor i litteraturvetenskap.

– Redan när jag var 15 år ville jag bli författare men det blev många år som journalist innan jag skrev min första bok.

Sedan 1996 har han arbetat som journalist vid Jyllands-Posten, under många år som kriminalreporter. Han har en mycket ingående kunskap om både poliser och brottslingar som bidrar till hög trovärdighet i hans böcker. Har också arbetet som krigsreporter på Balkan i några år. Mat är ett stort intresse och han har under ett antal år också recenserat restauranger. De sista tio åren som journalist arbetade han med litteratur och reste världen runt för att intervjua kända författare.

Han debuterade som författare 2008 med biografin ”Man jager et bæst og fanger et menneske” som handlar om Bent Isager-Nielsen, en kriminalpolis som i sitt arbete vid danska rikskrim under 25 år rest runt hela landet för att lösa svåra brottsfall.

Under lång tid har han gått omkring med en röst inom sig som ville komma fram, den som skulle komma att bli hans mycket speciella hjälte Axel Steen.

– Delvis är han inspirerad av Lloyd Hopkins i en trilogi som James Ellroy skrev på 80-talet och delvis av Gunvald Larsson i Sjöwall/Wahlöös serie från 60- och 70-talet som framför allt Mikael Persbrant gestaltat fantastiskt i film, berättar Jesper Stein.

Axel Steen är en kriminalpolis, på flera sätt en trasig människa men också en stor idealist som drivs av ett våldsamt rättspatos. Han presenterades för världen i Jesper Steins första kriminalroman Uro (Oro på svenska) som gavs ut i juni 2012. Sedan dess har han återkommit i ytterligare fem böcker och Jesper Stein han nu börjat skriva på den sjunde boken om Axel Steen.

Serien finns nu i tiotalet länder och filmrättigheterna till de tre första han köpts av SF. Sannolikt påbörjas inspelning under 2020.

Sedan 2015 arbetar Jesper Stein på heltid som författare. Han bor idag i ett hus i Köpenhamn med fyra döttrar: tvillingflickor som är fem år, en som är tolv och en som är 23.

Priser

 • Den första boken i serien, Uro, fick Det Danske Kriminalakademis debutantpris 2012.
 • Den tredje delen var nominerad till Læsernes Bogpris 2015.
 • 2015 fick han också Dan Turèll Medaljen för sin serie.
 • 2016 vann han bokhandlarnas stora pris De gyldne laurbær för den fjärdedelen.
 • I januari 2017 fick han Martha Prisen och blev utsedd till årets författare.
 • Tidigare i år utsåg Det Danske Kriminalakademi hans senaste bok till bäst i Danmark vilket innebär att han i år är nominerad till Glasnyckeln, priset för bästa kriminalroman i Norden.

Utgivna böcker

Jesper Stein debuterade med en biografi 2008. 2012 kom den skönlitterära debuten med Uro (Oro på svenska) som också var den första delen i serien om Axel Steen. Nyligen kom sjätte delen på danska.

 • Solo, 2018 (Svek på svenska 2019-11-07). Axel Steen, del 6.
 • Papa, 2017 (Samma titel på svenska 2019-06-15). Axel Steen, del 5.
 • Aisha, 2016 (Samma titel på svenska 2019-04-16). Axel Steen, del 4.
 • Akrash, 2014 (Solo på svenska 2018-06-15). Axel Steen, del 3.
 • Bye bye blackbird, 2013 (Samma titel på svenska 2016). Axel Steen, del 2.
 • Uro, 2012 (Oro på svenska 2014). Axel Steen, del 1.
 • Man jager et bæst og fanger et menneske, 2008. (Finns inte på svenska)

Anders Kapp, 2019-08-15

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...