Våldsam action när den är som bäst

Med Papa är den växande stjärnan Jesper Stein tillbaka med sin hjälte, den oefterliknelige Axel Steen, den danske kriminalkommissarien som hela tiden går sina egna vägar, styrd av en moralisk kompass som föga bryr sig om de regler, chefer, skurkar eller omöjligheter som står i vägen. Långt ifrån osårbar slåss han mot demonerna; både de han bär inom sig och de som finns därute i Köpenhamnnatten. Våldsam action när den är som bäst och med en förförande språklig briljans ger han oss hög valuta för den tid vi som vi som läsare slukar hans böcker.

Papa är Jesper Steins femte bok om Axel Steen. Den går utmärkt att läsa fristående, men jag tycker det ger en extra krydda om man kan följa karaktärernas utveckling över tid i de olika böckerna. Jag tycker också det är intressant att följa författarens utveckling.

Jesper Stein utvecklas verkligen som författare för varje ny bok. I Papa märker jag framför allt hur han utvecklas som kompositör med en allt starkare förmåga att hitta rytmen, att skapa ett partitur där många olika satser successivt bygger upp stämningen, att bygga ett pirrande lugn före stormen, där delar som från början kan påminna om isolerade pusselbitar så småningom faller in i en helhet på vägen mot ett helt fantastiskt crescendo med dundrande pukor i en upplösning som sällan överträffats, med starka filmsekvenser byggda i läsarens upplevelser av denna text, sekvenser som kommande filmatisering kommer att få svårt att matcha.

Kärnan i Papa är två parallella berättelser:

I den ena har Axel Sten gått under cover. Han är en skräckinjagande gangster i en mycket omfattande internationell operation inriktad mot rysk vapensmuggling. I sin roll representerar han bland annat colombianska FARC som med pengar och kokain ska köpa en stor mängd vapen av den legendariska och fruktade ryske maffiabossen Papa.

I den andra berättelsen har Axels tidigare partner i jobbet Vicki Thomsen, yngsta kriminalinspektör någonsin, blivit förflyttad till stöldroteln där hon kämpar mot ett förtryckande gubbvälde. Hon hamnar i ledningen för ett fall där några förbrytare under en helg länsat 143 bankfack i en källare vid Nørreport i Köpenhamn.

De två berättelserna kompletteras med en tredje där den framstående brottmålsadvokaten Cecile Lind står i centrum. Hon har ett barn tillsammans med sitt ex Axel och ett annat barn tillsammans med ett annat ex, Jens Jessen, en av de högst uppsatta personerna i den danska polishierarkin. Minst sagt komplicerade relationer mellan de inblandade och problemen eskalerar.

Dessa tre berättelser är var för sig spännande läsning och när de successivt vävs samman blir resultatet explosivt.

Liksom de flesta av oss har jag ingen erfarenhet av kokainrus. Axel Sten har en hel del sådana erfarenheter, han är ren nu, men i sin roll under cover måste han vid ett tillfälle dra en lina:

”Axel kände hur ruschen träffade hjärnbarken. Allting lättade i ett tyngdlöst övermod, han var kavalleriet som kom och räddade alla ur den brinnande diligensen, han skulle få sin dotter på rätt köl, … Det var nu han måste komma till poängen, och den fanns precis i slutet av den stora loopen i den gula bilbanan han haft som barn, likt en liten försilvrad sportbil som skulle köra ut över rampen. Han måste bara säga det. Han var fan lycklig.”

En del författare skulle försöka ”förklara” för oss som inte vet något om kokainrus. Det gör inte Jesper Stein. I stället säger han andra saker, använder ord som får mig som läsare att känna och att förstå. Det gör mig som läsare delaktig i berättelsen, en del av den skapas i mitt huvud och det är en av hans främsta styrkor som författare, hans ovanligt starka språkliga förmåga som är verkligt imponerande.

Ett underliggande tema i Papa är etniska motsättningar av olika slag, högaktuella frågor i Danmark som Jesper Stein behandlar på sitt eget sätt. Son när Axel, i sin gangsterroll, ska ha ett möte med Ratko, kriminell mellanboss med bas i Malmö, och väljer att inte ta med sin gode vän och livvakt Khalil in till mötet i stadsdelen Rosengård:

”Rosengård, som var berömt för att Zlatan hade vuxit upp där, var i dag ett sjudande kriminellt parallellsamhälle där Khalids täckmantel som jude skulle ha blivit friterad och slukad med chilisås, hummus och yoghurtdressing på två sekunder.”

Läs Papa! Läs mästaren Jesper Stein!

Anders Kapp, 2019-06-07

Bokfakta

  • Titel: Papa (Papa, 2017, översättning Jessica Hallén).
  • Författare: Jesper Stein.
  • Utgivningsdag: 2019-06-07.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 428.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...