Monica Rehn

Monica Rehn debuterade 2019 med Moratorium som blev en av det årets mest uppmärksammade svenska debuter inom spänningslitteraturen. Här nedan kommer en text där hon då presenterade sig själv inför en medverkan på Svenska Deckarfestivalen. I januari 2023 kom hon ut med sin andra bok, Lögnaren.

”Sjutton år med barn nummer två i magen gick jag upp klockan tre på morgonen, städade Tempovaruhuset i Nynäshamn fram till nio, cyklade till dagmamman och hämtade min förstfödda dotter. Cyklade sedan hem och hade grannpojken som dagbarn under resten av dagen. När jag var tjugoett hade jag fyra barn. Det väckte vissa reaktioner, folk trodde att jag var lite bakom. Inte sällan fick jag höra det också. En känsla växte inom mig: Jag ska visa dem! Det har varit min drivkraft genom livet.

Först läste jag två gymnasieutbildningar, ekonomi och media, som jag pluggade parallellt för att sedan ge mig på juridiken. Av bara farten tog jag även en examen som fastighetsmäklare. Jag fick jobb som jurist på ett multinationellt oljebolag. Efter några år blev jag erbjuden tjänsten som chefsjurist. I den rollen fortsatte jag sedan till andra företag.

Efter många år som jurist insåg jag att jag hade visat omvärlden att jag dög något till. Den forna drivkraften hade ersatts av en annan: att lära mig allt jag behöver veta för att fängsla läsare. Begäret efter att ljuga ihop en egen berättelse väcktes för sex år sedan på författaren Susan Casserfelts releasefest.

Det första manuset blev inte antaget. På sätt och vis blev jag lättad. Men mest sporrad. Den gamla drivkraften gjorde sig gällande igen. Jag ville åstadkomma något som var bättre. Beslutet att hoppa av chefsjobbet var förvånansvärt lätt att ta. Ett och ett halvt år i frihet blev det, utan andra krav än mina egna. Jag ägnade mig åt att lära mig mer, skrev, skrev om, läste favoritböckerna gång på gång. Min lärare Sören Bondeson på Författarskolan gav mig ömsom skäll, ömsom gillande. Manus två växte fram. Efter många redigeringsrundor var den så pass klar att jag gjorde ett nytt försök att komma igenom nålsögat. En morgon ringde Modernista. Jag var antagen.

Min debutbok är en thriller som utspelar sig i Stockholmsområdet och i Nynäshamn, på platser där jag själv bott. I centrum för handlingen står den före detta advokaten, David Bergman. I sökandet efter sin försvunne barndomsvän, Jonathan Sandberg, blir David alltmer indragen i familjen Sandbergs mörka hemligheter.

Moratorium handlar om relationer i en dysfunktionell familj, om pengar och makt, och om hur barndomstrauman sätter spår för resten av livet.

Att gå från att vara en skrivande människa med drömmar till att få kalla sig utgiven författare väckte det blyga och ängsliga barnet jag en gång var. Känslan kan jämföras med att få jobbet som sångare och först när du står på scenen och öppnar munnen förstår alla att du inte kan sjunga. Ungefär så kändes det under tiden som förflöt tills boken släpptes i april. Med allt högre tonfall sa tvivlet: I bästa fall kommer folk att le överseende och säga att de inte läser deckare. Bokens avtryck kommer att motsvara en fläck som borstas bort och sedan följs av tystnad. Men för det mesta har jag kunnat skaka av mig rampfebern och fokuserat på att skriva nästa bok. Jag har kopplat på disciplinen och tänkt att den tredje i alla fall ska bli bättre.

Farhågorna infriades inte. Tvärtom har jag fått otroligt fin respons från läsarna som säger att de sträckläst boken. BTJ-recensionen fick biblioteken att trycka på beställningsknappen. Recensenter har skrivit att jag har åstadkommit en smart och spännande intrig med oväntade vändningar, att boken skulle kunna bli en riktigt bra tv-serie och sådant som att jag är av de bästa deckardebutanterna på senare år. Fem veckor efter releasen låg Moratorium på tionde plats på Akademibokhandelns topplista över mest sålda deckare.

Det är jag stolt över!

Monica Rehn”

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...