Okänt besök i fjällvärlden

En stor rymdfarkost som landar på en okänd myr i övre Norrland. Det är upptakten för Hans Söderlunds debut med Okänt besök som kom ut i juni. Intuitivt känns det som en svår idé, något som kan bli rätt fånigt, i alla fall för en läsare som inte är någon stor fan av genren. Men min oro går snabbt över när jag kommer in i berättelsen som handlar mycket om konflikter på olika nivåer, från det lokala till det globala, som blir intressant läsning. Dessutom är fantasirikedomen stor när det gäller ny teknologi av olika slag och nya kommunikationsformer vilket blir riktigt underhållande. Debuten avslutas med en tydlig öppning för nästa bok där vi får berättelsens fortsättning.

Science fiction är inte en så stor genre för mig och därmed är också kunskapen begränsad. Naturligtvis älskade jag Jules Verne i ungdomen och Douglas Adams Liftarenböcker är favoriter som jag läst flera gånger. Annars är det mest några ryska författare som Isaak Asimov, Stanislaw Lem och bröderna Strugatskij som jag uppskattat men de, liksom Adams, använder formen mer för diskussioner om filosofi och samhälle på intressanta sätt än för teknologifantiserande förtjusning. Det finns också storslagna sagor som till exempel Star Wars- filmerna som jag tycker om. Osäker på om jag någonsin läst någon svensk sci-fi innan lag läste denna bok.

Runt midnatt är Pekka Samijärvi ute på fjället för att ta hand om en av sina renar som skadats av en järv när han ser ett ljus närma sig på den mörka himlen. Gymnasieeleverna Donald Eriksson och Jane Svensson är i natten på väg hem från en dans och ser samma ljus, de tror det är en komet, de ser ljuset röra sig ner mot marken tills det försvinner en bra bit bort. De åker dit och ser att ljuskällan på marken är flera hundra meter stor. På en svensk militär övervakningsstation visar radarn hur ett 400 meter stort föremål landat fjällvärlden i övre Norrland. Detsamma upptäcker både ryska och amerikanska övervakningssystem.

På morgonen ger sig Pekka ut på skotern igen och på en myr, Gullmyra, ser han den stora svarta farkosten i ett okänt material. Senare kommer den första polisen till platsen. Det är upptakten till berättelsen och snart kommer Gullmyra att finnas i centrum för världens intresse. Den militära närvaron är snart stor och dessutom samlas forskare inom olika områden från alla delar av världen.

Utmaningarna för blir prövande för Emelie Sonell, 31 år och landets nya statsminister sedan ett år tillbaka. Intresset från underrättelsetjänster i både öst och väst är stora, här finns potentiellt ny teknologi och nya material att upptäcka och utnyttja; de politiska påtryckningarna ökar från olika håll men hon tar strid för en internationell öppenhet i FNs regi.

Vi får följa undersökningarna av farkosten och parallellt de olika konflikter som uppstår kring händelsen. Författarens fantasirikedom kring farkostens innehåll är imponerande, ger lustfylld läsning, och de internationella konflikterna skildras på ett intressant sätt som också visar på väl genomförd research.

Jag var lite nervös innan läsningen, bland annat eftersom jag känner författaren vilket kan bli jobbigt om texten skulle visa sig vara dålig. Tack och lov var det inte så, det är en välskriven berättelse som gav mig en läsning jag verkligen uppskattade. Som jag skrivit om flera gånger under senare tid är egenutgivningen ofta originellare än förlagsutgivningen vilket den här boken är ett bra exempel på. Avslutningen är en rejäl cliff-hanger, en öppning för nästa bok som jag säkert också kommer att läsa.

Anders Kapp, 2021-08-08

Bokfakta

  • Titel: Okänt besök.
  • Författare: Hans Söderlund.
  • Utgivningsdag: 2021-06-21.
  • Förlag: Eget (Visto).
  • Antal sidor: 333.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...