Riktigt underhållande final

Efter tretton år och sju miljoner sålda böcker i trettiofyra länder har nu serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, den ”vandrande katastrofen”, och poliserna på Riksmord gått i mål, Skulden man bär är den åttonde och sista leveransen av mångsidiga skrivarvännerna Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Titeln är en alldeles korrekt varudeklaration, här handlar det mycket om skulder, inte minst Sebastian Bergmans egna försyndelser genom många år som han själv våndas över, försöker bli en bättre människa, släppa sitt sexmissbruk och tona ner sin vanliga roll som arrogant översittare. Det går så där och nu bestraffas han också av en beslutsam seriemördare som riktat in sig på människor i Sebastians omgivning samtidigt som morden kopierar tidigare fall som han varit inblandad i med kuslig detaljrikedom. Det blir naturligtvis en riktigt underhållande läsning med flera olika trådar som vävs samman till en dramatisk final.

Riksmord befinner sig i kris sedan en av de ledande medarbetarna, Billy Rosén, avslöjats som seriemördare, kanske kommer den framgångsrika gruppen att läggas ner? Gruppen sorterar under NOA med den Intriganta chefen Rosmarie Fredriksson, ”hon hade fått Machiavelli att framstå som en konsensusinriktad vekling”, och hon placerar all skuld på Torkel, mångårig och omtyckt chef för Riksmord som tvingas till tidig pension och hängs ut mycket brutalt i media där han beskylls för allt mellan himmel och jord. Vanja Lithner befordras till ny chef i en väldigt svår situation, inte minst eftersom Billy varit hennes bästa vän. I tidigare böcker har vi fått veta att Vanjas biologiska pappa inte är den Valdemar hon växt upp med utan Sebastian Bergman och deras trassliga relation är en väsentlig del av berättelsen. Genom Vanja är Sebastian nu också morfar till Amanda. Sebastian har tidigare haft framgångar med flera true-crime-böcker och nu planerar han att skriva en bok om Billy.

På en grisfarm i Västerås hittas en kvinna i sextioårsåldern mördad och Riksmord kallas dit. På väggen bredvid kroppen står det: Lös det här Sebastian Bergman. Där finns också några siffror målade på väggen. Sebastian har i många år då och då konsultat på Riksmord som profilerare och även om Rosmarie förbjudit det tar Vanja med honom till brottsplatsen, hon tycker sig inte ha något val. Sebastian känner inte alls igen offret, men han har fel, det finns en koppling. Det blir fler som mördas, alla med kopplingar till Sebastian och alla kopierar olika fall som han tidigare arbetat med, i vissa fall detaljer som aldrig varit offentligt kända. Uppenbarligen är Sebastian måltavlan.

Efter allt som hänt är det bara tre kvar i gruppen: Vanja, Ursula och Carlos. Rosmarie förstärker gruppen med två kolleger från Grova brott, Roger Hansson och Lena Gutestam. Vanja vet inte om hon kan lita på dem, kanske är de Rosmaries spioner som ska hitta argument för att lägga ner gruppen?

Vi får träffa Håkan Persson Riddarstolpe som liksom Sebastian är kriminalpsykolog men de är allt annat än goda kolleger. En gång hade Sebastian förödmjukat honom brutalt i direktsänd teve och samtidigt som Sebastians stjärnstatus bara steg hamnade Håkan i utförsbacken, fick bara små rätt meningslösa uppdrag på Rikspolisstyrelsen. Men nu har han en idé som han lyckas sälja in hos Rosmarie: i hemlighet ska han granska Riksmordgruppen och den pågående utredningen. För första gången på många år är han riktigt upprymd; han har dessutom hittat en källa som verkar ha massor av känslig information om Sebastian, äntligen kanske han kan sätta dit den där arroganta skitstöveln.

I en annan tråd återser vi australiske Tim Cunningham som i en tidigare bok sökt sig till Sebastians psykologpraktik för att bearbeta ett trauma. Han valde just Sebastian eftersom de delar den smärtsamma erfarenheten av att förlora ett litet barn i tsunamin 2004. De två kom rätt nära varandra, den professionella relationen övergick till vänskap. Nu har han hittats död i Stockholm och hans dotter Cathy kommer till Sverige där hon söker upp Sebastian, hennes pappa hade sagt att det var viktigt att de träffades. Ingen av dem förstår varför men när de börjar prata inser Sebastian att ingenting av allt det som Tim berättat för honom stämmer, allt var lögner.

Ytterligare en tråd handlar om Elinor Bergkvist som är gränslöst besatt av Sebastian, hon hamnade till och med i fängelse för sina aktiviteter. Nu är hon frisläppt och det kontaktförbud hon har struntar hon i. Nu ska äntligen deras kärlek förverkligas, de två ska få ett underbart liv tillsammans, men det är en hel del hon måste göra innan hon kan träffa Sebastian och berätta det för honom. På sätt och vis kan hon ändå vara honom nära, hon lyckas få tag på en nyckel till hans lägenhet och är där när han är på jobbet.

Det finns mycket att imponeras av när det gäller dessa författare, inte minst för deras förmåga vårda även små biroller. Bland många exempel finns lapplisan Ewa som oroar sig över dotterns relation med den på ytan så charmige Alexander, hon tror att han misshandlar dottern och vet inte hur hon ska hantera det. På två och en halv sida får vi en bra bonusnovell, som hos andra kunde ha blivit en enda mening; Ewas enda roll i den större berättelsen är att hon hittar en eftersökt bil.

Om serien verkligen är slut är en öppen fråga, författarna är upptagna med många andra projekt men om lust och möjlighet skulle uppstå så går den naturligtvis att återuppväcka. I vilket fall som helst kan bara konstateras att de är ruggigt skickliga på att väva samman riktigt underhållande berättelser.

Författarna

Michael Hjorth, född 1963, är manusförfattare och en av grundarna till produktionsbolaget Tre Vänner. Han har skrivit manus till film och tv, och varit producent på ett antal långfilmer, bland annat filmatiseringen av Snabba cash.

Hans Rosenfeldt, länk till presentation längre ner.

De två träffades på SVT Drama, där de båda arbetade som manusförfattare. De hade en idé om en TV-serie om Sebastian Bergman & Co som SVT tackade nej till och så blev det i stället en bok. Ja inte bara en bok, totalt åtta böcker i den mycket framgångsrika serien: Det fördolda, 2010, Lärjungen, 2011, Fjällgraven, 2012, Den stumma flickan, 2014, De underkända, 2015, En högre rättvisa, 2018, Som man sår, 2021 och avslutande Skulden man bär 2023.

Anders Kapp, 2023-11-01

Bokfakta

  • Titel: Skulden man bär.
  • Författare: Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt.
  • Utgivningsdag: 2023-09-18.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 366.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...