Peter Mohlin och Peter Nyström

Peter Mohlin och Peter Nyström växte upp tillsammans i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar i mitten av 80-talet. De har på olika sätt arbetat med text och berättande innan de nu återförenats i ett gemensamt skrivande.

De gjorde också mycket annat tillsammans under uppväxten.

– Bland annat skrev vi och satte upp teaterföreställningar som vi spelade runt om i Värmland och Dalsland. Men när det var dags att läsa vidare efter gymnasiet hade vi umgåtts nästan varje dag i tolv års tid och behövde nya intryck. Åmål var en fantastisk stad att växa upp i, men vi behövde flytta för att kunna syssla med det vi ville göra.

Så de flyttade åt olika håll. Peter Mohlin flyttade till Sundsvall för en journalistutbildning och Peter Nyström till Göteborg för teaterstudier.

Efter utbildningen började Peter Mohlin arbeta på Nya Wermlands Tidning och GT innan han började på Tidningskompaniet 1999. Så småningom blev han VD och störste ägare för detta medieproducerande bolag innan det såldes till Bonnierägda Spoon 2012.

Peter Nyström blev dramatiker, regissör och skådespelare. På TV har vi sett honom i SVT-serierna Kommissarie Winter, Låt det aldrig ta slut och Camilla Läckbergs Predikanten. Bland mycket annat har han skrivit manus till deckare och farser på Lerbäcks Teater i Åsbro (söder om Örebro).

För åtta år sedan träffade de en midsommar i Säffle och kom överens om att det var dags att göra något gemensamt igen. Det var självklart att det skulle bli något inom spänning.

– Ända sedan vi var små har vi fascinerats av deckare och spännande intriger.

Den första tanken var att skriva en TV-serie.

– Men ganska snabbt insåg vi att de flesta deckarserierna var baserade på böcker så vi bestämde oss för att skriva en bok först. Efter det började arbetet, som så småningom blev debuten Det sista livet som kom ut tidigare i år.

Huvudpersonen heter John Adderley och de har lagt ner mycket tid på att bygga denna karaktär. Viktigt var att skapa en polis som inte hanns tidigare inom svensk kriminallitteratur och gärna någon som kommer in utifrån. De hade bestämt sig för Karlstad som centrum för serien och dit flyttar den erfarne, skicklige och hårda FBI-agenten Adderley, dels för att han måste lämna USA på grund av en hotbild, dels för att han har personliga kopplingar till Värmland.

– Vi upptäckte att det fanns mycket bra dramatik i kollisionen mellan USA och Sverige och mellan storstad och småstad. Kulturkrockarna kommer att fortsätta vara viktiga inslag i kommande böcker.

Kombinationen av deras erfarenheter från journalistik, dramatik och ett starkt gemensamt deckarintresse fungerar uppenbarligen väldigt bra. Debuten har fått fantastiska recensioner, såldes direkt till drygt femton länder, utsågs till årets debut av Crimetime och nominerades till detsamma av Svenska Deckarakademin.

Uppföljaren, Den andra systern, kom ut 2021-03-31.

– Vi har många idéer om fortsatta böcker och hoppas få skriva om John Adderley ett bra tag till.

Anders Kapp, 2020-10-07 (uppdaterat 2021-03-31)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...