Alexander Cavalieratos

Romandebutanten Alexander Cavalieratos är född 1971, bosatt i Stockholm med sambo och dotter, har arbetat som museipedagog och är fortfarande lärare på deltid i historia och bild. Under nio år var han verksam som serietecknare och illustratör och under de senaste åtta åren har han arbetat på sin debutroman, ”Släpp ingen jävel över bron”, som kom ut i april i år, och som utspelar sig i Sverige under andra världskrigets inledning.

Kungliga biblioteket i Stockholm är hans arbetsplats som författare. Hans intresse den aktuella perioden väcktes under lärarutbildningen när han fann så mycket om denna period som han menar inte kommer fram, vare sig i vanliga historieböcker eller i skönlitteratur och film.

Ursprungsidén var att skriva om det politiska spelet under en mycket dramatisk period i den svenska historien där alla fruktade att Sverige skulle bli direkt involverat i kriget. Paniken växer i samhället när Sovjetunionen invaderar Finland och Tyskland senare invaderar Danmark och Norge. Han intresserar sig mycket för den extrema polarisering som växer i rädslan för kriget. Där finns helt olika ”sanningar” som sprids i Sverige och som i vissa kretsar hämtas från Moskva och i andra kretsar från Berlin. Här ser han också en hel del paralleller till den polarisering och de ”alternativa sanningar” som finns i vår tid. Han debutbok är därmed också en varningsklocka för hur snabbt samhället kan förändras när olika grupper samlas, främst kring nätburna medier där de bara får del av en vinklad rapportering som oavsett vad som egentligen händer hela tiden bekräftar den egna gruppens position; oavsett hur extrem den är.

Under den första perioden fokuserade Alexander Cavalieratos på historiska fakta dör han plöjde allt från den tidens tidningar och alla möjliga sorters böcker och forskning om perioden (därav KB som arbetsplats). Efter ett par år med detta fokus började boken förändra karaktär. Perspektivet gled över från det politiska spelet till den vanliga människans perspektiv. Därmed blev ”Släpp ingen jävel över bron” i stället en kärleks- och spänningsroman där rädslan och polariseringens dramatiska konsekvenser berättas från de två huvudpersonernas perspektiv, Karl och Viola.

Anders Kapp, 2018-08-20

Länkar till mer information

Kapprakt om Släpp ingen jävel över bron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...