Bättre och värre än någonsin!

En högtidsdag för alla som gillar spänningslitteratur: Anders Roslund är tillbaka med nya Sovsågott och därmed får vi än en gång möta den oförliknelige kriminalkommissarien Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffman. Det är både bättre och värre än någonsin, en helt fantastisk text som för oss in i den svartaste av världar, den internationellt välorganiserade brottslighet som sysslar med grovt utnyttjande av barn. Det här är en både drabbande och omistlig läsning!

Tidigt i boken dyker det upp en ny karaktär i serien. Ewert Grens sitter där han ofta sitter, på en bänk på kyrkogården nära hustruns grav där han tänker på sin älskade Anni, död sedan tio år och hon har varit borta från världen sedan olyckan för 35 år då han körde över sin egen fru, gravid med den som skulle ha blivit deras dotter, deras första och enda barn. Men så blev det inte och Evert har ännu inte klarat av att besöka den minneslund där deras ofödda dotters aska finns.

Han brukar alltid vara ensam på bänken, men nu sitter det någon annan där, med ”ögon av den sorten som inte såg bort oavsett om det handlade om någon annans hot eller om egen skam”. Efter en halv menings introduktion känner jag som läsare henne redan. Det är bara en galet skicklig författare som kan åstadkomma det, men så är det ju med Anders Roslund, ibland måste man bara ta en paus i läsningen i förundran, ungefär på samma sätt som man på ett konstmuseum då och då måste stanna upp inför ett särskilt fängslande konstverk.

Kvinnan har nyligen begravt sin dotter Alva men det är en tom kista som finns där nere i jorden. Fyraåriga Alva försvann för tre år sedan, rövades bort i ett parkeringsgarage och det har aldrig kommit fram minsta spår efter henne. Nu är hon dödförklarad. Ewert Grens grips starkt av kvinnan och hennes berättelse. Det gör jag som läsare också, den här kvinnan är faktiskt en av de mest intressanta nya karaktärer jag mött i någon bok på länge.

Grens går in i sin maniska bubbla fylld av rättspatos. Det blir ännu mycket värre när han hittar ett annat fall, Linnea som var fyra år och sju månader när hon rövades bort i en stormarknad i en annan del av Stockholm. Samma dag. Inte ett spår. Och just nu är hennes föräldrar inne i slutskedet av hennes dödförklaring, inte minst för att hennes tvillingbror Jacob äntligen ska kunna inses att hans syster är borta för alltid, något han inte tror på och vägrar acceptera.

Han förvandlas till den bulldozer som bara Ewert Grens kan bli. Allt annat läggs åt sidan, han kör över allt och alla, bryter mot alla regler, passerar alla gränser, utnyttjar alla sina internationella kontakter för att hitta något spår efter flickorna någonstans i världen. Han stängs av från jobbet, tvingas till lång ”semester” men smyger ändå in i polishuset på nätterna för att kunna sova några timmar i sin kära soffa. Dagar och veckor går men han vägrar ge upp och så småningom dyker det upp en antydan till spår.

Han har dyrt och heligt lovat infiltratören Piet Hoffman, som numera också är hans vän, att aldrig dra in honom i något fall igen, priset har varit allt för högt för Hoffman och hans familj, det ska aldrig ske igen, men i Grens maniska tillstånd är det löften som inte längre gäller.

Det hela växer ut till en internationell pedofilthriller; dramatisk, spännande och mycket obehaglig. Hälften verklighet och hälften fiktion är ett ständigt mantra för den samhällsengagerade Roslund. Bakom hans böcker finns alltid ett omfattande research och bakom fiktionen finns en verklighet, i detta fall en människoföraktande brottslighet av värsta tänkbara slag. Den insikten gör läsningen ännu mer obehaglig men samtidigt också nödvändig; för att kunna bekämpa detta grymma våld mot barn krävs en insikt om att det är en brottslighet som verkligen finns och kunskaper om hur den fungerar.

Återigen ett mästarprov av denna lysande stjärna! Det känns som om han är säkrare än någonsin i sitt berättande; ibland är språket andlöst förförande och samtidigt pulshöjande på vägen mot en upplösning som vägrar ta slut. Läs Sovsågott!

Vi har nu hunnit med Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar, Tre dagar, Jamåhonleva (tre veckor) och Sovsågott (tre) år i de senaste böckerna. Vad kommer härnäst? Låt mig gissa: Nästa bok heter Tryggarekan och den handlar om det riktigt hemska som drabbade Zofia när hon var ung och fast i en sektliknande miljö men framför allt om konsekvenserna av detta tre decennier senare. Den här gången är det Hoffman som måste söka hjälp av Grens för att kunna rädda sin kärlek. Vi får se om gissningen håller, det kan jag inte veta men ett är säkert: jag kommer att läsa den!

Anders Kapp, 2020-07-01

Bokfakta

  • Titel: Sovsågott.
  • Författare: Anders Roslund.
  • Utgivningsdag: 2020-06-25.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 411.

Länkar till mer information

1 Kommentar on “Bättre och värre än någonsin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...