Lysande konceptutveckling

Anders Roslund är en av de spänningsförfattare som har djupast kunskap om svensk kriminalitet och hur den förändrats genom åren. I nya boken Fly, den åttonde romanen i serien om radarparet Piet Hoffmann och Ewert Grens, har han valt en form som skiljer sig en del från seriens tidigare delar och som också ger oss läsare en möjlighet att ta del av denna kunskap på ett riktigt intressant sätt. Förra boken, 100 procent, slutade i en katastrof. Piet Hoffmann hade helt och hållet lämnat sin kriminella bakgrund, så också sina tidigare farliga infiltrationsuppdrag för ett alldeles hederligt liv tillsammans med sin fru och deras tre barn. Men hans vän, kriminalkommissarie Ewert Grens, övertalade honom att infiltrera en knarkliga vilket ledde till att Piet dömdes till ett tioårigt straff på ett högsäkerhetsfängelse samtidigt som Ewert definitivt stängdes av från polisen. Det är startpunkten för den nya berättelsen som utspelar sig i två tidsplan; tid har alltid haft stor betydelse i denna serie men nu på ett annat sätt än tidigare. I det ena planet är Piet femton år och inlåst på en ungdomsanstalt, i det andra, textens nutid, är han fyrtiotvå, har avtjänat ett av sina tio år när han och hans familj utsätts för dödshot för något som kanske hände när han var femton. Gränslöshet är också något återkommande i serien och nu blir det värre än någonsin. Det här är fullkomligt lysande på många olika plan.

Precis som en annan kriminalkommissarie, Anders Knutas på Gotland som jag skrev om nyligen, har Ewert Grens hunnit bli sextiosex år gammal och han har outsägligt tråkigt utan det jobb som han levt för under fyrtio år. Men han är inte riktigt lika ensam som han länge varit, i hans stora våning på Sveavägen bor numera också hans guddotter Astrid och hans unge vän Michél, en medpatient som han lärde känna under tiden inom den slutna psykiatrin, då efter självmordsförsöket.

Han har också Piet; även om de började som fiender har de blivit vänner, Ewert bodde till och med hemma hos dem ett tag efter sjukhuset, blev vän även med Piets fru Zofia och deras barn, sönerna Hugo och Rasmus samt lilla dottern Luiza betraktar honom som en bonusmorfar.

Han saknar ändå rummet i polishuset som varit hans egentliga hem under dessa decennier som kriminalpolis så han gör ett av rummen i våningen till en exakt kopia, lyckas till och med hitta den gamla utslitna bruna manchestersoffa i vilken han sovit så många nätter och en mycket åldrad kassettbandspelare med vilken han kan lyssna på sina älskade Siwanlåtar.

Femtonåriga Piet är på väg till Vallbyanstalten, han har varit instängd förut, hamnat på olika pojkhem, känd som ”galningen från Alby”, alla vet att ”han backar aldrig”, men nu ska han vara inlåst här i tre år. Den enda som möjligen är galnare än honom är hans bäste vän Karlo Leko, mest känd som Storebror, som också är inspärrad på samma ställe. De passerar alla gränser för att djävlas med personalen, särskilt halvchefen Juha Flemming som de kallar för Äckelpliten. De struntar i konsekvenserna, de straff de utsätts för, ibland riktigt grov misshandel, men inser så småningom att de måste fly, de måste rymma, det har de gjort flera gånger förut. De har en plan, en rymningsväg, men en morgon är Storebror borta, allt tyder på att han genomfört planen själv men Piet förstår det inte, förstår heller inte varför ha aldrig hört av sig, han har varit försvunnen sedan dess.

Finns det en Storebror finns det också en Lillebror; han var tolv då och är trettionio nu när Piet träffar honom i fängelset, en fruktad gängledare som nyligen hittat några gamla brev och enligt honom visar de att att Piet måste ha dödat hans bror då för länge sedan. Nu är det dags för hämnd: Piet och hela hans familj ska dö, Lillebror visar hur hans gängmedlemmar utanför fängelset redan finns nära familjemedlemmarna. Men Piet får en respit: ”Du har tjugoen dagar på dig. Att förklara vad som hände då.” (Det här, tydliga tidsgränser som driver spänning, är något som författaren använder ofta, och det fungerar.)

Ewert känner naturligtvis en enorm skuld; det var han som startade kedjan som landade i Piets fängelsestraff och är beredd att göra vad som helst för att hjälpa honom och för att skydda familjen. Allt kommer de bägge också att göra på den gränslösa resan mot denna berättelses mål. Som en bonus får vi, med hjälp av rörelserna mellan då och nu, också insikter om hur kriminalitetens karaktär förändrats under dessa år.

Anders Roslund är ju en av våra bästa, ett pålitligt varumärke som fortfarande förmår utveckla sitt koncept med högsta nivå på berättarteknik, intrigkonstruktion, språk, trovärdighet och mycket annat. Någon gång har jag tyckt att han närmat sig den gräns där gränslöshet går för långt men det gäller inte alls här,

Anders Kapp, 2024-06-10

Bokfakta

  • Titel: Fly.
  • Författare: Anders Roslund.
  • Utgivningsdag: 2024-06-07.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 445.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...