Ulrika Rolfsdotter

Förra året debuterade Ulrika Rolfsdotter med Rovhjärta en bok som hon då arbetat med ända sedan 2008. Manuset var så eftertraktat att det blev budgivning mellan förlag och nu finns även uppföljaren Syndabarn ute.

Ulrika Rolfsdotter är född 1977 och växte upp i den lilla orten Bjärtrå i Ådalen. (Från början var efternamnet Nordin, men med hjälp av pappans förnamn blev det senare Rolfsdotter.) Böcker fanns med tidigt, hennes mamma läste mycket för Ulrika och hennes lillasyster.

– Jag läste allt jag kom över när jag väl lärt mig läsa. Kulla-Gulla, Kitty-böckerna, Femböckerna var favoriter liksom böcker av Maria Gripe, Astrid Lindgren och många andra. Att läsa spänning var tidigt en favoritsyssla för mig.

Hennes första yrkesdröm var inredningsarkitekt men i högstadiet funderade hon mycket på att bli journalist. Efter gymnasiet blev det ett steg i den riktningen när hon började läsa media och kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Men ganska snart växlade hon över till att läsa psykologi vid Umeå universitet.

– Många i min omgivning tyckte att jag var bra att prata med, att jag var bra på att hitta nya infallsvinklar på olika problem i livet, och det var något jag ville utveckla genom att läsa psykologi.

Jag och Nisse Scherman samtalar med Sara Strömberg och Ulrika Rolfsdotter under Svenska Deckarfestivalen 2021.

Hon gick vidare med socionomprogrammet vid samma universitet. I Umeå träffade hon en kille från Norge, de blev ett par och när han fick ett jobb i Gävle gick flyttlasset dit 2003. Ulrika fick jobb som socionom inom den kommunala socialtjänsten där hon arbetat mycket med våldsutsatta kvinnor och missbrukare.

2008 fick hon sitt första barn och i samband med föräldraledigheten började Ulrika också ta upp barndomens intresse för spännande berättelser; hon började skriva på det som skulle bli hennes debut ett antal år senare.

– Från början visste jag att jag ville placera berättelsen i barndomens Ådalen, använda de miljöerna och även en del av traktens historia även om handlingen skulle äga rum i nutid. Inom spänningslitteraturen finns så många poliser som huvudpersoner så det ville jag inte ha, det kändes bättre att använda mina egna erfarenheter och låta huvudpersonen Annie vara en socionom.

Ulrikas mamma hittade ett lokalt mordfall från 1870-talet, något som hände i Lockne, en grannby till Bjärtrå, och det fallet blev en viktig inspiration för berättelsen, även om Ulrika förlagt händelserna till nutid. Navet för historien placerades också i Lockne även om hon i sin fiktion fogat samman element från bägge byarna.

2009 vann hon en tävling med den Nesserinspirerade novellen ”Mannen, hunden, kaninen, döden” vilket stärkte självförtroendet som författare. Åren gick, hon fick ett barn till, relationer förändrades, hon vidareutbildade sig till kognitiv beteendeterapeut och började arbeta som det.

– Berättelsen fanns med mig hela tiden, det hände att jag vaknade på nätterna med någon idé som genast måste skrivas, men under långa perioder hände det mycket litet med manuset.

Berättelsen har på vägen haft olika titlar som fått överges när det kom andra böcker som låg alltför nära. 2016 kom hon på ”Rovhjärta” som hon verkligen gillade och sedan dess hoppats att ingen annan skulle hinna ta.

Efter många omskrivningar hade Ulrika ett komplett manus 2017 som hon skickade in till tolv förlag och fem agenturer. Hon fick personliga svar från fyra förlag och två agenturer och framför allt var det en agent som verkligen engagerade sig i hennes manus.

– Jag fick en fantastiskt bra, omfattande och konstruktiv feed-back på hur jag skulle kunna gå vidare så då var det bara att ge sig på omskrivandet igen.

2019 skickade Ulrika in det omarbetade manuset till förlagen. Nu var det tre förlag som var intresserade av att ge ut boken och hon skrev avtal med agenten som sedan hanterade budgivningen mellan två av förlagen.

– Det var en overklig situation som jag hamnade i, något som väldigt sällan inträffar för debutanter, och jag har haft ett fantastiskt stöd av agent, förläggare, redaktör och många andra på vägen vidare tills boken nu finns ute i handeln.

Från början var det tänkt att Rovhjärta skulle släppas i september 2020, men utgivningen flyttades fram etti år. Tove Alsterdal kom med sin Rotvälta, starten på en annan spänningsserie från Ådalen, en bok som också utsågs till årets bästa av Svenska Deckarakademin, något som gladde Ulrika mycket.

– Det är bara en fördel att en så etablerad författare ökar intresset för Ådalen. Berättelserna har utöver platsen väldigt få likheter. Vi råkade dock ha samma namn på två karaktärer, men det löste vi med en vänskaplig byteshandel.

Debuten gick fantastiskt bra, massor av fina recensioner och boken såldes direkt till sex andra länder samtidigt som hon började skriva på uppföljaren med samma huvudperson som utspelar sig på samma plats. Även denna gång finns en del inspiration från ett historiskt rättsfall och en del kopplingar till folktro och myter. På vägen hade hon också sagt upp sig från sin anställning och startat eget företag där hon konsultar inom arbetsmiljö och hälsa vid sidan av författandet. Nu finns också den andra boken, Syndabarn, ute i handeln.

Anders Kapp, 2021-04-07 (Uppdaterad 2022-09-28)

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...