Starkt om tonårens helvete

Ulrika Rolfsdotter debuterade mycket framgångsrikt med Rovhjärta förra året; massor av positiva recensioner och boken såldes direkt till sex andra länder. I dag kommer uppföljaren Syndabarn och resan från en succédebut till den andra boken är ofta svår, plötsligt finns förväntningar från omgivningen och egna förväntningar som kan göra skrivandet till något riktigt besvärligt. Men här märks inget av detta. Utöver framgångsrik förvaltning av det starka grundkonceptet för hennes Ådalsthrillers tillför hon några saker. Det finns de för vilka minnet av högstadietiden är fylld av glädje men för många är det en tid som kan beskrivas som helvetet på jorden. Här finns en stark skildring av det senare där hon skickligt kombinerar sina kompetenser som socionom och författare. Dessutom kompletteras återkommande huvudpersonen Annie Ljung här med polisen Sara Emilsson till en stark kvinnlig duo, två riktigt dynamiska och komplexa karaktärer som i förening kommer att betyda mycket för seriens fortsättning. Jag gillade verkligen debuten och var en smula nervös inför läsningen av uppföljaren. Det var helt onödigt.

När det gäller det mer generella upplägget för serien skrev jag om det i texten om Rovhjärta och tänker inte upprepa det, det finns en länk längre ner.

Det är tidig höst och Annie Ljung försöker få ordning på livet efter vårens dramatiska händelser (förra boken). Hon får en del hjälp i samtalen med psykologen Ylva och även av nya kärleken Thomas men hon har som vanligt svårt att öppna sig, svårt att egentligen lita på någon. Hon är tillbaka i jobbet på socialtjänsten i Kramfors, det är fredag och hon ska för första gången ansvara för jouren under kommande helg. De har fått in en orosanmälan från en Magdalena Enghed, fru till den nya prästen i Bjärtrå och det gäller en fjortonårig pojke i deras konfirmandgrupp. Annie tar ärendet men enligt chefen verkar det inte akut, hon kanske skulle kunna vänta med det till måndag.

Anmälan gäller Eddie Bylund, tonåring med många problem, alltmer ensam, alltmer utsatt. Han saknar sin ”Bella”, barndomskompisen Isabella Mohlin; de hade varit oskiljaktiga i många år, hans första, och enda, kyss var med henne, då var de tio år och det hände på deras egna hemliga plats. När de började sjuan förändrades allt, Bella såg honom inte längre, hon bara hängde med Vendela Brink och Minna Lantto, en tjejtrio som bara blev värre, riktigt elaka. När han fick höra att Isabella skulle konfirmera sig anmälde han sig också, kanske skulle de kunna återförenas? Så blev det inte, tjejtrion härskar även där och Eddie råkar riktigt illa ut.

Tonåringar är inte så lätta att skriva fram på ett riktigt trovärdigt sätt. Det finns några som är riktigt bra på det, Mattias Edvardsson är ett starkt exempel, och Ulrika Rolfsdotter lyckas väldigt bra här. Vi får tränga in i dessa tonåringars liv och hon levandegör skickligt de svårigheter av många olika slag som kan göra denna del av livet till ett riktigt helvete för många. För mig är dessa delar de absolut starkaste i hennes nya bok.

Nytt i denna andra del är att polisassistent Sara Emilsson växer ut till en andra huvudperson vid sidan av Annie. Hennes pappa Benke var också polis, känd i området på gott och ont, förtidspensionerad vilket han inte riktigt förstår, lägger sig hela tiden i hennes jobb. Hon har i stället lärt sig mycket om jobbet av äldre kollegan, mentorn och så småningom vännen Hans Nording, det är en enorm trygghet att arbeta tillsammans med honom. Men nu måste hon mer och mer stå på egna ben. Hans är alltmer disträ, upptagen av det smärtsamma i att hans nittioåriga pappa blivit sjuk, kanske snart kommer att dö, vilket är en av anledningarna till att han planerar att gå i tidig pension. I upptakten rycker de två ut på ett larm till en lägenhet där de finner två personer döda, Hans känner till dem väl, Perra och Lotten, missbrukare sedan länge och det verkar som om de dött av överdoser. I lägenheten finns även ett spädbarn, också död tror Sara som inte klarar av att kolla ordentligt. Det gör Hans som finner att Sara hade fel, han ringer efter en ambulans.

Under helgen är Sara ute i den stuga hon nyligen hyrt och arbetar hårt med att göra i ordning. På söndagen ringer Hans i ett akut ärende, tre flickor har hittats döda på stranden vid Bålsjön i Bjärtrå. Poliskolleger från Sundsvall är på väg men det är mycket närmare för Sara och hon åker genast dit, Hans är på sjukhuset med sin pappa och kan inte komma. Det visar sig handla om Isabella, Vendela och Minna, men Vendela lever faktiskt, svårt skadad och medvetslös körs hon med ambulans till sjukhuset i Örnsköldsvik. Isabella och Minna är döda.

Sara får ta över Hans roll som ansvarig barnförhörsledare i Kramfors och får nu för första gången ta ansvar för en mordutredning, något som inte alla kolleger uppskattar när hon går förbi dem i karriären och något som hon själv inte känner sig alldeles trygg i.

Berättelsen rör sig mellan olika perspektiv, främst Annie och Sara har egna berättarröster men också Eddie får en del kapitel. Dessutom får vi återkommande utdrag från Isabellas dagboksanteckningar. På vägen lär Annie och Sara känna varandra och bägge bryter mot sina sekretessregler för att kunna hjälpas åt att finna svar på alla frågor. Det är riktigt smart för seriens fortsättning att skapa denna starka duo. Det är också intelligent och välskrivet på alla turer fram till upplösningen med en välavvägd balans mellan fallet och vad som händer i de olika karaktärernas privatliv. Ulrika Rolfsdotter förvaltar framgångarna med debuten väl, här finns inga tecken på ”andraboksfrossa”.

Anders Kapp, 2022-09-28

Bokfakta

  • Titel: Syndabarn.
  • Författare: Ulrika Rolfsdotter.
  • Utgivningsdag: 2022-09-28.
  • Förlag: Bazar.
  • Antal sidor: 422.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...