Underbar inledning, men sedan en sorglig pyspunka

Tom Malmquist gjorde en fantastisk prosadebut med självbiografiska I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv 2015 och jag har verkligen längtat efter en ny bok från honom. Nu har precis All den luft som omger oss kommit ut men efter sista sidan är jag både sorgsen och faktiskt rätt uttråkad.

Om debuten skrev jag bland annat ”Det ska bli riktigt spännande att se om han kan fortsätta att skriva lika starkt, även utan den självbiografiska plattform som finns här”. Den nya boken är fortsatt i hög utsträckning biografisk, men den har inget av debutens kraft. Ibland säger man att bok två är värst att skriva och kanske är det så, jag har inte gett upp, jag kommer att läsa trean, när/om den kommer, för jag vet ju att han kan så mycket bättre än så här.

Rent generellt är naturligtvis bedömningar beroende av det som bedöms. Men i lika hög grad är de beroende av bedömaren, inte minst dennes förväntningar. Inför debuten hade jag inga förväntningar alls, Tom Malmquist var helt okänd för mig, jag har inte läst de diktsamlingar han skrivit tidigare. Eftersom prosadebuten var så bra hade jag nu riktigt höga förväntningar och kanske bidrar den utgångspunkten till att jag nu känner mig besviken.

Den biografiska bakgrunden till bägge hans böcker är att hans sambo, Karin Lagerlöf, insjuknar och dör hastigt i slutskedet av hennes första graviditet 2012. Dottern kan räddas och Tom blir ensamstående pappa. Kring detta skriver han den fantastiska kärleksromanen I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som gavs ut 2015. Men innan dess arbetar han med den bok som nu kommer ut, han har till och med lovat Karin att den ska vara klar innan förlossningen. Så blir det inte. Det djupt tragiska traumat kommer emellan, det blir en annan bok men så småningom tar han upp det gamla projektet igen.

Projektet startar när Tom ska låna gammalt porslin av sina föräldrar till en fest som han och Karin ska ha. Tallrikarna är inslagna i tidningspapper. En tidning från Huddinge där Tom växte upp. En tidning från 1991 som innehåller en artikel om ett mord på en ung man, Mikael K, som hittats brutalt ihjälslagen i en grotta. Tom kommer väl ihåg det, i yngre tonåren cyklade han till mordplatsen och tittade från avspärrningsbanden. Mordet har aldrig klarats upp och Tom bli manisk i jakten på material. Han söker igenom mängder av arkiv, besöker många platser och intervjuar alla tänkbara berörda. Det är detta som boken består av (hur mycket som är fiktion vet jag inte och det är ointressant). På sätt och vis är det alltså en deckare, en privatspanare på jakt efter sanningen bakom ett brott. På vägen dyker det upp en hel del från han egna barndomsår och paralleller till Mikael Ks sorgliga livshistoria som successivt växer fram. ”En berättelse om främlingskap, ensamhet och förgänglighet” säger förlaget om boken och det är ju sant, men …

Texten börjar fantastiskt. Nyligen utsåg jag Eva-Marie Liffner till årets Augustprisvinnare med sin fantastiska Vem kan segla men efter 50 sidor Tom Malmqvist börjar jag fundera, kanske en konkurrent? Men sedan händer något. Pyspunka. Energin försvinner från bokstäverna. Eviga redovisningar av dokument och intervjuer som till sist blir rätt tröttande.

Den idé som jag tror finns bakom boken, att undersöka olika strukturer som formar oss som människor, har jag stor respekt för, det är spännande och viktigt, skönlitteratur fungerar bra för att synliggöra det genom fiktionens levande individer. Men för mig lyfter inte just denna text. Annat än stundtals: ”jag lever som om jag ärvt jorden efter min rökande och krökande pappa när jag borde leva som om jag lånar den av min dotter.”

Absolut sämst med denna bok är paketeringen. Min första association jag fick när jag först såg den var Vita arkivet, instruktioner för vad man vill ska hända efter sin död, hur begravningen ska till och annat som en del lämnar efter sig. Den andra associationen av omslag och titel gick till någon skitnödigt pretentiös eterisk lyriksamling. Vad har förlaget tänkt på?? Byt gärna till pocketupplagan!

Bäst med boken? Sidan 46! Tror jag läste den fyra gånger. Inte för att den är svårbegriplig utan för att minst varannan mening är ett härligt konstverk alldeles på egen hand. De finns på många andra sidor också, framför allt i boken inledning; Tom Malmquist kan verkligen skriva!

Anders Kapp, 2019-03-11

Bokfakta

  • Titel: All den luft som omger oss.
  • Författare: Tom Malmquist.
  • Utgivningsdag: 2019-03-05.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 282.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...