Ett säreget, vackert och eget språk

En del använder penslar och oljefärger. En del använder klaviaturen på en flygel. Åter andra använder bokstäver för att skapa konst som verkligen berör oss. Till den tredje kategorin hör Stina Stoor som med sin novellsamling ”Bli som folk” är nominerad till årets Augustpris. Det är den sjätte och sista av de nominerade som jag nu läst.

Ibland undrar jag vad det är med den Västerbottniska myllan som får bokstäverna att växa så bra just där. Till väldigt många, som till exempel Torgny Lindgren, Sara Lidman och Per Olov Enquist, sällar sig nu också Stina Stoor med denna debutbok. Här finns ett tydligt Västerbottniskt tonfall, delvis dialektalt, delvis i den naturnära tyngden, delvis i det gränsöverskridande mellan lycka och sorg, mellan realism och fantasi, mellan smutsig misär och ren skönhet.

Språket är redan i denna debutbok hennes alldeles eget; säreget och vackert. Två små stycken som exempel. Först flickan Åsa som i skogen hittar en älglega att vila i:

”Älgsömnen hade luktat, som gammalt gräs och, och! Annat! Sådär, luktat ljus natt med fjällvråken i cirklar ovanför. Och tunga leriga klövar.”

Eller flickan Sandra som i en annan novell hittar sin egen skönhet i en annars udda och trasig tillvaro långt ute i ingenstans:

”Gå i det höga gräset på lägdan med fingrarna utspärrade och låta gräsvipporna dra mot sina händer. Som att smeka världen tam till sig.”

Det skulle gå att plocka hur många exempel som helst ur denna bok.

Min favoritnovell har den långa titeln ”Det var den tiden på året då alla barn hade blivit till björnar och levde på bär” om Eleonora som kanske är en liten flicka och kanske är en stor hämnande björn.

Bitvis är det helt fantastiskt, men novellerna är ganska ojämna. Med ”Älskaren” och ”Det finns ett hem dit stormens brus” gör hon ett försök att berätta delar av samma historia ur två helt olika perspektiv, ett grepp som ofta är spännande, men som här inte riktigt lyckas. Men redan nu är det en fantastisk läsning och det ska bli väldigt spännande att följa henne i framtiden. Hon bör få Augustpriset. Men inte än.

Anders Kapp, 2015-11-05

Bokfakta

  • Titel: Bli som folk.
  • Författare: Stina Stoor.
  • Utgivningsdag: 2015-08-05.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 211.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...